kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Nem akarnak visszavenni gyed után

Félő, hogy egy kisgyermekkel sajnos munka nélkül maradok a gyed után. Szeptember 13-án lejár a gyed, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok kislányom 3 éves koráig, jövő szeptember 13-ig (határozatlan idejű a munkaviszonyom). Írásban jeleztem a munkáltatóm felé, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Munkahelyem tájékoztatott, hogy ha vissza akarok menni dolgozni idén szeptemberben, akkor kifizetik a szabadságomat és megszüntetik a munkaviszonyomat, maradjak inkább gyesen. Kérdéseim a következők lennének: - fizetés nélküli szabadságom idején, gyes alatt él-e a felmondási tilalom? - ha gyes alatt várandós leszek, írásban bejelentem, akkor vissza kell-e vegyen és él-e újra a felmondási tilalom, visszamehetek-e ide dolgozni? - igaz-e, hogy fizetés nélküli szabadság alatt vállalhatok másik cégnél állást és ha lejár a fizetés nélküli szabadságom, elég akkor eldöntenem majd, hogy melyik cégnél mondok fel? Ha van erre lehetőség, tudna abban is segíteni, hogy milyen törvényre kell hivatkozzam, ha mégis szükség lenne a munkahelyem rá?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Megértem a helyzetét! A fizetés nélküli szabadság időtartamáig, de maximum a gyermek 3 éves koráig a felmondási tilalom él, amennyiben otthon marad. Ha visszamegy dolgozni (a gyed extra keretében) előbb, abban az esetben a 2012-ben hatályba lépett új Munka törvénykönyve rendelkezései szerint a munkaviszonya már megszüntethető. A munkáltatónak előbb azonban bizonyítania kell, hogy más megfelelő munkakör nincsen vagy azt Ön kellő indok nélkül nem fogadta el. Biztos védelem azonban már nincsen, csak ha otthon marad.

Amennyiben ismét várandós lesz, abban az esetben ismét teljes felmondási védelem alatt áll. Ebben az esetben nyugodtan visszamehet dolgozni. A felmondási tilalom egyébként már a közléstől sem függ, azaz a felmondás után is bejelentheti, hogy várandós. Persze ettől a munkaviszony jogellenesen megszűnik, de perelhet.

Valóban vállalhat más cégnél állást. Az együttműködési kötelezettsége alapján azonban véleményem szerint be kell jelentenie, ha pl. konkurens céghez megy. Amennyiben nem veszélyezteti a munkáltató gazdasági érdekeit, abban az esetben ez a kötelezettség kevéssé hangsúlyos. Amennyiben a fizetés nélküli szabadság alatt úgy dönt, hogy a másik cégnél helyezkedne el, a korábbi munkaviszonyát felmondással megszüntetheti. Mivel fizetés nélküli szabadságon van ott, így a felmondási időt le sem kell dolgoznia.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk