Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Nincs visszalépés: tüntetnek a pedagógus szakszervezetek

Az oktatásért felelős államtitkár kérése ellenére sem állnak el vasárnapra tervezett demonstrációjuktól a pedagógus-szakszervezetek - jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke kedden, a Hoffmann Rózsával folytatott megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón.

images

Hoffmann Rózsa arra hivatkozva nevezte indokolatlannak az öt pedagógus-szakszervezet június 5-re hirdetett megmozdulását, hogy - mint mondta - a feleknek kedden sikerült megegyezniük az új közoktatási törvényről, illetve a pedagógus-életpályamodellről szóló további konzultációról. Hozzátette: a kormány korábban többször is egyeztetett az érintett szakszervezetekkel, így például az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) és a Közoktatás-politikai Tanács ülésein is.

A PDSZ elnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig komoly ellentét feszül a kabinet és a szakszervezetek között a pedagógusok munkaidejének szabályozása, illetve az iskolák fenntartása miatt. Mint mondta, az államtitkárság terveivel összefüggő legjelentősebb fenntartásukra továbbra sem kaptak választ, vagyis még mindig nem zárható ki, hogy a jövőben emelkedhet a pedagógusok 22 órás kötelező óraszáma.

Az oktatásért felelős államtitkár ugyanakkor úgy fogalmazott, a pedagógusuk munkaidejét elsősorban nem a kötelező óraszámokra, hanem az iskolában töltött időre vonatkoztatva kívánják újraszabályozni. Hoffmann Rózsa szerint a pedagógusok a készülő életpályamodell alapján a jelenleginél lényegesen magasabb fizetésre számíthatnak, de cserébe hosszabb munkaidőben kell iskolájuk rendelkezésére állniuk.

Mendrey László megjegyezte továbbá, hogy korábban azért utasította el Hoffmann Rózsa keddi megbeszélésre szóló meghívását, mert a PDSZ elnöksége úgy gondolta, az államtitkárságnak nem külön-külön, hanem egyszerre kellene tárgyalnia a demonstrálni szándékozó szakszervezetekkel. Elmondása alapján a meghívást végül azért fogadta el, mert hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete is konzultált Hoffmann Rózsával. Az oktatási államtitkár kérdésre válaszolva arra tett ígéretet, hogy a közeljövőben a további három közoktatási szakszervezettel is egyeztet.

A közoktatási szférában érintett szakszervezetek május 23-án jelentették be demonstrációs szándékukat, hogy elérjék, kezdődjön konzultáció a szférát érintő változástatásokról. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete elé tervezett megmozduláson a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett várhatóan a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagjai vesznek részt.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk