Megjelent: 10 éve

Növeli az esélyeket a valós nyelvtudás

Az állásajánlatok 68 százalékában kérik valamilyen idegen nyelv ismeretét a jelentkezőktől, ez a legtöbb esetben az angol, ám az állást keresőknek mindössze fele jelöli meg, hogy beszél angolul - derül ki a Workania állásportál kutatásából.

images

Az elmúlt egy évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetés vizsgálata során a Workania.hu internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, hogy a munkáltatók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és ennek milyen arányban felel meg az álláskeresők önéletrajzában feltüntetett "munkaképes" nyelvtudás.

A felmérés eredményei alapján az álláshirdetések 68 százalékában szerepel a pályázat feltételeként valamilyen idegen nyelv ismerete, nem meglepő módon ez leginkább az angol. A kiírások 30 százalékában nem angol nyelvtudást várnak a munkáltatók.

Az összes álláshirdetés 64 százalékában szerepel az angol nyelvtudás elvárásként. Német nyelvet a pályázatok 13 százalékában várnak a munkáltatók, a francia 3,8, az orosz 2,6, az olasz kettő, a lengyel 1,6, a cseh 1,2, a román 1,1 százalékban szerepel. Az állásajánlatok egy százalékában ban szerepel még görög, héber, spanyol, holland és japán nyelv is.

Ezzel szemben a hirdetésekre jelentkező álláskeresők 48 százaléka jelöli meg az angolt, mint munkaképes nyelvtudást, németül a pályázók 29 százaléka tud, a román nyelvismeret az álláskeresők 3,1, a francia 2,8 százalékuknál szerepel. A pályázók 2,3 százaléka használja munkaképes nyelvként az olaszt, 2,2 az oroszt, 1,5 pedig a spanyolt és a szlovákot.

A Workania kutatói egyes munkakörökre vonatkozóan is elemezték a magyarországi elvárásokat. A középvezetői, menedzseri pozíciókra vonatkozó hirdetések 62 százalékban szerepelt elvárásként valamilyen idegen nyelv ismerete, ugyanez a feltétel 72 százalék a felsővezetők körében. A menedzserek keresésére irányuló hirdetések 23, a felsővezetőket keresők 35 százalékában pedig az angoltól eltérő másik idegen nyelv ismeretének szükségessége jelenik meg.

Info Rádió
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk