Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

OÉT: egyetértés a rokkantsági minőségi rendszer átalakításáról

Egyetértés volt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén abban, hogy át kell alakítani a rehabilitáció és a rokkantsági minőségi rendszerét. A szakszervezetek ezt egyértelműen támogatták, a munkáltatói oldal bizonyos fenntartásokat is megfogalmazott a finanszírozással kapcsolatban.

Az újonnan bevezetendő rehabilitációs járadékot ugyanúgy a nyugdíjalap fizeti, mint a rokkantsági nyugdíjat, tehát finanszírozása nem jelent többletterhet a munkáltatóknak - mondta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A változás, hogy azoknak, akiket a minősítő intézmény alkalmasnak tart a rehabilitációra, nem rokkantsági nyugdíjat, hanem rehabilitációs járadékot állapítanak meg, ennek nettó összege ugyanannyi, mint a rokkantsági nyugdíj. A járadékos idő alatt viszont kötelező részt venni a rehabilitációban a leendő munkavállalás érdekében.

A rehabilitációs szolgáltatások többletköltségeit uniós forrásokból fedezik, tehát ez sem jelent további terheket a munkáltatóknak - jegyezte meg az államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzat nem kívánja növelni a munkáltatók költségeit. Ezért került le a napirendről az a javaslat, hogy azok a 20-nál több dolgozót foglalkoztató cégek, ahol még 5 százalékban sem foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű munkavállalókat, ne a jelenlegi jelképes összeget, hanem egy valóságos büntető járulékot fizessenek. Ez elősegítette volna a megváltozott munkaképességűek nagyobb arányú foglalkoztatását mégis elvetették, hogy ne növeljék a munkáltatói terheket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi szakmai egyeztetésen, így az OÉT előtt is lévő javaslat lényege, hogy a rokkantnyugdíj, vagy a rokkantnyugdíj és az illegális munka bevételei helyett az együttes egészségügyi, szociális és foglalkoztatási rehabilitáció eszközeivel minél több személynek tegyék lehetővé a képességei szerinti legális munkavégzést.

Szűcs György, az Iposz elnöke egy másik munkáltatói kifogást megfogalmazva elmondta: a rehabilitáltaknak munkahelyekre is szükségük lenne, e nélkül kidobott pénz a rehabilitáció. Több ösztönzést kellene adni a munkáltatóknak a rehabilitáltak foglalkoztatásához.

Egészségügy: 1.500 orvosnak kell új helyet keresni
Az OÉT tájékoztatót hallgatott meg az egészségügy átalakításáról is. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára többek között elmondta: a kórházak 60 százaléka többletforrásokhoz jut, 15 százaléka a régebbi szinten marad, 25 százaléknál lesz kevesebb a bevétel. Az új rendszerben 1.500 orvosnak, 5-6 ezer szakdolgozónak kell új helyet keresni, de ugyanakkor 2.500 orvos hiányzik, több mint 100 a betöltetlen háziorvosi praxis.

Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője elmondta: az előterjesztett beszámolót nem tudják megvitatni, mert az nem foglalkozik részletesen a finanszírozási kérdésekkel. Az OÉT-t viszont éppen ez érdekelné leginkább. Ezért egy következő alkalommal szakbizottsági előkészítést követően a finanszírozási kérdésekről is tárgyalni kívánnak. Csuport Antal, a munkáltatói oldal szóvivője is csatlakozott ehhez az igényhez. Elmondta: a finanszírozásról nemcsak tájékoztatást, de tényleges vitát javasolnak, ahol elmondhatják véleményüket. A pénteki ülésen szereplő tájékoztatót viszont korrekt, közbenső anyagnak nevezte a munkáltatói szóvivő.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy biztonsági őr ellen

Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy biztonsági őr ellen, aki egy üres üveg rugdosása miatti szóváltás után leütött egy... Teljes cikk

Szemléletváltásra van szüksége a dolgozóknak

A szakszervezetek feladata lenne a munkavállalók digitalizációjára való felkészítése - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Buzásné Putz Erzsébet, a... Teljes cikk

Hamarosan nálunk lesz a legalacsonyabb a minimálbér

Az mfor.hu szerint a környező országokban lassan mindenhol magasabb lesz a minimálbér, mint nálunk. Lengyelországban 14, Szlovákiában pedig 11... Teljes cikk