Megjelent: 2 hónapja

Olyan kevesen dolgoznak egy zalai szociális otthonban, hogy a gondozók nem tudnak szabadságra menni

A bázakerettyei szociális otthonban papíron 18 gondozó jut 141 pszichiátriai betegre, de lehet, hogy még ennél is kevesebb.

Létszámhiányra, nem megfelelően ellátott gondozottakra, s a vezetői módszerekre is panaszkodnak a bázakerettyei szociális otthon dolgozói - írja a Népszava. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) zalai kirendeltségének bázakerettyei otthonában dolgozók szerint az intézményben csak papíron van meg a megfelelő létszám.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy dolgozói bejelentést követően kérte ki a munkavállalói létszámot az intézmény vezetésétől. Az intézmény közölte, hogy 141 pszichiátriai betegre 18 gondozó jut, ez 47 százalékos hiányt jelent. A TASZ arról értesült, hogy a 18-as gondozói létszám sem valós, ezért kikérték a márciusi beosztást, melyen a dolgozókat az ábécé betűivel helyettesítették, így nem lehetett ellenőrizni, hogy a munkavállalók más szociális intézményben be vannak-e jelentve.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Népszava megkeresésére azt közölte, hogy a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthonában biztosítottak a feladatellátás személyi és tárgyi feltételei. Az ott dolgozók ezzel nem értenek teljesen egyet. Többen is azt nyilatkozták a lapnak, hogy volt olyan műszak, amikor összesen két gondozó dolgozott az intézményben. Állításuk szerint többször is előfordult, hogy a 12 órás műszak után éjszakára visszahívtak embereket, mert nem volt kit beosztani.

Nemcsak szakmai dolgozók, de irodisták, konyhások, karbantartók is mentek el, mert nem tudtak elfogadni az alkalmazott vezetési módszereket, s hónapokon keresztül nem volt telephelyvezető sem” - mondta a lapnak az intézmény több egykori és jelenlegi dolgozója. Arról is beszámoltak, hogy be van zárva a kapu, és bár a műszak véget ért, csak akkor mehetnek haza az alkalmazottak, ha engedélyt kapnak rá. Mint mondták, szabadságra sem tudnak elmenni, mert nincs helyettesítés, emellett a túlórákat sem fizetik ki, ugyanis ha lekönyvelnék, hivatalossá válna, mekkora a gondozói létszámhiány.

A fenntartói ellenőrzések során egyetlen alkalommal sem tapasztaltuk, hogy az intézményvezető diktatórikusan vezetné a telephelyet, a kommunikációja mind az ellátottak, mind a dolgozók irányában megfelelő” - közölte a SZGYF. Arra nem tértek ki, hogy hallottak-e a dolgozók által említett problémákról.

Népszava
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter