kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Olyan kevesen dolgoznak egy zalai szociális otthonban, hogy a gondozók nem tudnak szabadságra menni

A bázakerettyei szociális otthonban papíron 18 gondozó jut 141 pszichiátriai betegre, de lehet, hogy még ennél is kevesebb.

Létszámhiányra, nem megfelelően ellátott gondozottakra, s a vezetői módszerekre is panaszkodnak a bázakerettyei szociális otthon dolgozói - írja a Népszava. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) zalai kirendeltségének bázakerettyei otthonában dolgozók szerint az intézményben csak papíron van meg a megfelelő létszám.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy dolgozói bejelentést követően kérte ki a munkavállalói létszámot az intézmény vezetésétől. Az intézmény közölte, hogy 141 pszichiátriai betegre 18 gondozó jut, ez 47 százalékos hiányt jelent. A TASZ arról értesült, hogy a 18-as gondozói létszám sem valós, ezért kikérték a márciusi beosztást, melyen a dolgozókat az ábécé betűivel helyettesítették, így nem lehetett ellenőrizni, hogy a munkavállalók más szociális intézményben be vannak-e jelentve.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Népszava megkeresésére azt közölte, hogy a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthonában biztosítottak a feladatellátás személyi és tárgyi feltételei. Az ott dolgozók ezzel nem értenek teljesen egyet. Többen is azt nyilatkozták a lapnak, hogy volt olyan műszak, amikor összesen két gondozó dolgozott az intézményben. Állításuk szerint többször is előfordult, hogy a 12 órás műszak után éjszakára visszahívtak embereket, mert nem volt kit beosztani.

Nemcsak szakmai dolgozók, de irodisták, konyhások, karbantartók is mentek el, mert nem tudtak elfogadni az alkalmazott vezetési módszereket, s hónapokon keresztül nem volt telephelyvezető sem” - mondta a lapnak az intézmény több egykori és jelenlegi dolgozója. Arról is beszámoltak, hogy be van zárva a kapu, és bár a műszak véget ért, csak akkor mehetnek haza az alkalmazottak, ha engedélyt kapnak rá. Mint mondták, szabadságra sem tudnak elmenni, mert nincs helyettesítés, emellett a túlórákat sem fizetik ki, ugyanis ha lekönyvelnék, hivatalossá válna, mekkora a gondozói létszámhiány.

A fenntartói ellenőrzések során egyetlen alkalommal sem tapasztaltuk, hogy az intézményvezető diktatórikusan vezetné a telephelyet, a kommunikációja mind az ellátottak, mind a dolgozók irányában megfelelő” - közölte a SZGYF. Arra nem tértek ki, hogy hallottak-e a dolgozók által említett problémákról.

Népszava
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek