Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Paksi Atomerőmű: kollektív munkaügyi vitát jelentettek be

A Paksi Atomerőműben működő szakszervezetek keddi közös testületi ülésükön kollektív munkaügyi vitát jelentettek be, mivel a bértárgyalások meghiúsultak.

A munkaügyi konfliktust a négy szakszervezet a társaság vezérigazgatójához írt levelében jelentette be, ebben emlékeztetnek arra, hogy amennyiben az egyeztető tárgyalás hét napon belül nem vezet eredményre, a szakszervezetek számára követeléseik érvényesítése érdekében megnyílik a sztrájk lehetősége.

A bértárgyalások 2007. március 22-én kezdődtek el a PA Zrt.-nél, összesen hét alkalommal egyeztettek.

A szakszervezetek a március 26-án megtartott második tárgyalási fordulón átadták részletesen kidolgozott ajánlatukat, amellyel szemben a munkáltató mindösszesen csak az átlagkereset-növekedésre, az infláció kezelésére vonatkozóan, valamint a bérek kívüli juttatások rendezésével kapcsolatban tett javaslatot.

Az április 16-án megtartott 7. tárgyalási fordulón a munkáltató közölte, hogy álláspontja szerint a 2007. évi bértárgyalások meghiúsultak, és úgy döntött, hogy javaslatot tesz a munkavállalók számára alapbérük, illetve fix pótlékuk fejlesztésére. Ezzel a szakszervezeti oldal szerint súlyosan sérti a szociális párbeszéd elveit.

A kollektív munkaügyi vitában a szakszervezetek egyeztető tárgyalást kezdeményeznek a teljes munkaidős munkavállalói állomány bértömeg mértékéről, a 2007-re tervezett statisztikai állományi létszámról. Emellett a teljes munkaidős munkavállalók bruttó-átlagkereset növekedés mértékéről, a bérfejlesztés szempontjából figyelembe veendő inflációs értékről, illetve annak korrekciójáról, az alapbérfejlesztés mértékéről kívánnak tárgyalni egyebek között.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter