Megjelent: 9 éve

Renitens diplomaták Berlinben

A Berlinben állomásozó külföldi diplomaták és családtagjaik egyre gyakrabban kerülnek a rendőrség látómezejébe sebességtúllépés, ittas vezetés, általuk okozott baleset helyszínének elhagyása és lopás miatt - ám nem kell félniük, mert mentességük megóvja őket a jogi következményektől.

A legutóbbi ilyen eset tavaly december 27-én Spandau kerületben történt. Az Ohmstrasse egyik lámpás kereszteződésében egy szaúdi diplomata által vezetett fekete Mercedes belehajtott egy, a zöld jelzésre várakozó Smart kisautóba. Az ütközéskor a Smart vezetője megsérült - a balesetért felelős személy azonban simán megúszta a dolgot: a rendőrség nem indíthat eljárást diplomaták ellen.

Nem kell tartania följelentéstől annak a bolgár diplomatafeleségnek sem, akit ugyanezen a napon lopáson értek tetten a belvárosi Friedrichstrasse egy élelmiszerüzletében. Pár nappal korábban a lengyel nagykövetség egyik Mercedes autója Charlottenburg kerület egyik Shell-kútjánál tankolt - majd a vezető fizetés nélkül elhajtott.

Közös jellemzőjük a szaporodó eseteknek, hogy a diplomaták tudják: mentességük kizárja a büntetőjogi felelősségre vonást.

A legtöbb kihágást a közúti közlekedésben követik el diplomaták. 2009-ben 8610 olyan szabálysértést, illetve balesetet jegyeztek fel berlini rendőrök, amelyben diplomáciai rendszámú gépjármű volt érintett. Egy évvel korábban az ilyen esetek száma 8398 volt. 2010-ről még nincs statisztika, ám a hatóság további emelkedéssel számol - írta a Berliner Zeitung.

Az ilyen esetekre többnyire a diplomácia fátyla borul - kivéve, ha a hatóság súlyos bűncselekmény elkövetésén ér tetten egy diplomatát. A rendőrség általában beéri azzal, hogy tájékoztatja a német külügyminisztériumot. Ha szaporodnak az esetek, akkor a tárca bekéreti a notórius szabálysértőt, illetve felkéri a misszióvezetőt, hogy "cserélje le" a szóban forgó diplomatát. Erre azonban igen ritkán kerül sor.

hirado.hu/MTI

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elharapódzott a rövidített munkaidő Németországban a vírus miatt

Minden korábbinál többen, 7,3 millióan dolgoznak rövidített munkaidőben Németországban a koronavírus-járvány miatt. Teljes cikk

Romániában bértámogatással ösztönzik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak visszafogadását

Romániában a járvány idején 400 ezer munkaszerződést felbontottak és 600 ezret felfüggesztettek. Teljes cikk

Dolgozóinak 30 százalékát elküldi az EasyJet

A járvány miatt a brit légitársaság is leépítésekbe kezd. Teljes cikk