Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Roma Évtized Program: júliustól Szerbia elnököl

Magyarország esélyegyenlőség elvű támogatáspolitika alkalmazását és közös európai romastratégia kialakítását javasolja a Roma Évtized Program tagjainak - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter annak kapcsán, hogy még júniusban átadják Szerbiának a program nemzetközi irányító bizottságának elnöki tisztségét.

2005-ben indított és 2015-ig tartó, kilenc közép- és kelet-európai ország összefogásával létrejött program vezetését tavaly július elsejétől látta el Magyarország.

A miniszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, a budapesti Gödör Klubban az elnökség egy évének eredményeiről beszámolva elmondta: első lépéseként új résztvevőket hívtak meg a programba, így Bosznia-Hercegovina, Albánia és Spanyolország már hivatalosan jelezte csatlakozási szándékát, Szlovénia megfigyelőként vesz részt, s az UNICEF is jelezte, részt kíván venni a program megvalósításában.

Emlékezetett arra: a magyar Országgyűlés tavaly június 25-én 341 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a programról szóló határozatot, amely a négy fő prioritással - a roma lakosság oktatásával, foglalkoztatásával, egészségi állapotával és lakhatási helyzetével - foglalkozik, megjelölve e területeken az elérni kívánt célokat. Az intézkedésekről kétévente készítenek terveket, így a 2008-2009-es időszakról már döntött a kormány és több tíz milliárd forintot fordítanak a programra - tette hozzá.

A soros elnöki tisztséget ellátó Szűcs Erika közölte: Magyarországnak az az ajánlása a tagországok számára, hogy olyan, esélyegyenlőség elvű támogatáspolitikai rendszert vezessenek be, amelyet a régióban egyedül Magyarország alkalmazott. Ez azt jelenti, hogy csak azok a pályázatok, programok kapnak támogatást, amelyek biztosítják, hogy a romák iskolai és területi szegregációja csökken, illetve megszűnik.
Hozzáfűzte: tavaly februárban felhívást tettek közzé annak érdekében, hogy egy európai romastratégia kialakítására történjenek lépések.

"Szép szóval, emberséggel lehet kezelni az ügyet, de mit sem ér, ha pénzt nem rendelünk hozzá" - mondta a szociális miniszter, hozzátéve, minden felelős kormánynak foglalkoznia kell a romák problémájával, mert sokszor elfelejtjük, hogy embertársainkról, honfitársainkról döntünk és a hátrányos helyzetben élőkből bűnbakokat képzünk.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter