Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Spanyolországban is sztrájk nehezíti a közlekedést

Sztrájkolnak a mozdonyvezetők és Madridban a metró dolgozói is részleges munkabeszüntetést tartanak.

A spanyol vasúti közlekedési vállalat (RENFE) mozdonyvezetőit tömörítő szakszervezet (Semaf) négynaposra tervezett akciójával azért tiltakozik, mert a cég késlekedik egy áprilisban elfogadott foglalkoztatási megállapodás intézkedéseinek bevezetésével.

Emellett követelik a létszámbővítést és a mozdonyvezetői állomány fiatalítását is, mert az 5200 dolgozó 85 százaléka több mint 31 éve kezdte pályáját. A szakszervezet szerint a sztrájk támogatottsága csaknem 100 százalékos, míg a RENFE szerint csupán a mozdonyvezetők 6 százalékát érinti.

Ráadásul a vállalat úgy véli: a sztrájkolók nem teljesítik az elfogadott minimális szolgáltatásokat. A szakszervezet azonban ezt cáfolja. A cég közlése szerint a sztrájk miatt naponta 5 millió eurós veszteség éri őket.

A spanyol fővárosban a metró dolgozóinak részleges munkabeszüntetése nehezíti a közlekedést. Napok óta folyamatosan tájékoztatják az utasokat a várható tiltakozó akcióról, mégis sokan csak akkor szembesültek a sztrájkkal, amikor kora reggel megpillantották a szokatlan nagy tömeget a peronokon.

A sztrájkolók 64 százalékos szolgáltatást vállaltak az akció idejére, ez azt jelenti, hogy a reggeli, három órás sztrájk alatt például az egyik legfontosabb, 5-ös számú vonalon a megszokott 5 perc helyett 9 percenként érkeztek a szerelvények.

A metrósok sztrájkja összesen nyolc napot érint majd a következő két hétben, lesznek olyan napok is, amikor három különböző napszakban tartanak néhány órás tiltakozást. A munkabeszüntetéssel a dolgozók 14 további szabadnapot és az új kollektív szerződés elfogadását követelik.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a nagy-britanniai munkavállaláshoz 2021-től

Nagy-Britanniában meg akarják szüntetni a brit gazdaság függését az Európából érkező olcsó munkaerőtől. Teljes cikk

Mártírként említik a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat Kínában

Eddig több mint háromezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust Kínában. Teljes cikk

Egyre súlyosabb a mozdonyvezetőhiány Németországban

Beteg-, és idősápolókat is előbb találnak Németországban, mint mozdonyvezetőket. Teljes cikk