kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Szmrtyka Viktória, HR coach

Szmrtyka Viktória portréját 2012. áprilisában közöltük le, amikor pályafutásában egy magas szintre eljutva, a BorgWarner Oroszlány Kft. HR Igazgatója volt. Mára a szakember teljesen új úton jár azzal a küldetéssel, hogy HR cocach-ként, ember és munka kapcsolatát támogassa, fejlessze.

A portré ezúttal ezzel az új, izgalmas fejezettel egészült ki.

Szmrtyka Vikória 1971-ben született Tatabányán. Középiskolai tanulmányai után nem jelentkezett azonnal főiskolára, egyetemre, hanem kiutazott Németországba. Négy évet élt és dolgozott Münchenben, ez idő alatt megismerte a német kultúrát, a strukturált, precíz munkamorált és a német felsőfokú vizsgák letételét követően elvégzett egy spanyol-francia idegen nyelvi levelező iskolát is. Ezután közel egy évig dolgozott baby sitterként Spanyolországban, ahol szintén nyelvtudását csiszolta.

Magyarországra visszatérve multinacionális vállalatoknál kezdett dolgozni, HR szakmai pályafutása 1996-ban, a Knorr Bremse Vasúti Fékberendezések Kft.-nél indult, ahol első magyar munkavállalóként a német kollégáknak segített a budapesti gyár indításában. Kezdetben minden területen helyt kellett állnia, majd egyre inkább a toborzással, a szervezet, a rendszer felépítésével és a dolgozók felvételével foglalkozott. Több száz interjút vezetett fizikai és szellemi munkakörökre egyaránt, de a folyamatok kialakításával, a jogi háttér biztosításával is rengeteg tapasztalatot szerzett.

A teljes létszám - 535 fő - elérését követően a személyzeti és munkaügyi osztály ügyvitele már az ő hatáskörébe tartozott. 1997-ben szakmai tudásának megerősítéseként a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem személyügyi szervező szakán főiskolai tanulmányokba kezdett, majd a sikeres államvizsga után egy félévet kihagyva, 2000-ben az egyetemi humán szervező szakot is elvégezte.


Villám kérdés-válasz

- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Személyes elbeszélgetés.

- Belső vagy külső tréning?
Belső tréning.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Fejlődési és előrelépési lehetőséggel.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Mindegy, csak történjen meg a kulcsinfók átadása

- Irodai munka ülve vagy állva?
Állva.

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Kiszervezés (kiváló házon belüli kapcsolódással)

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Belső toborzás.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Csapatmunka az egyéni teljesítmények összessége.. a kérdés nem értelmezhető számomra..

- Főzés vagy étterem?
Főzés.

- Könyv vagy e-book?
Könyv.
Ikerlányai születését követően, a gyes időszaka után, 2003-ban a budapesti székhelyű, GameWorld Hungary Kft.-nél személyügyi szervezőként tevékenykedett. Hatáskörébe tartozott a személyzeti, munkaügyi terület teljes körű felügyelete, a külső-belső PR és a HR vezetés. A tulajdonosok stratégiáját követve, több üzlet munkaerő-állományának, valamint a karbantartói és adminisztrációs állomány személyzeti, munkaügyi rendszerének irányítása volt a feladata. Ebben az időszakban munkajogi ismereteit bővítette és munkajogi szaktanácsadó végzettséget szerzett. Főállása mellett egy ideig az ÖKOMAT Elektronikai Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. tanácsadó irodavezetőjeként is tevékenykedett, majd 2007-ben saját munkaügyi tanácsadó céget hozott létre First Work Agency néven.

2008-ban a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. fémipari termelő céghez igazolt, mint HR vezető. Itt az 1060 fős szervezet HR tevékenységeiért, folyamataiért, valamint a munkaügyi adminisztrációért és a bérszámfejtésért volt felelős. A napi ügyviteli teendők mellett munkájában a toborzás-kiválasztás, a képzések, valamint a dolgozói beszélgetések kapták a legnagyobb hangsúlyt, emellett az éves létszám és HR büdzsé előkészítése is hozzá tartozott. Számos szervezetfejlesztési és HR-es projekt megvalósítása fűződik a nevéhez, egyebek között a személyzetfejlesztés (vezetőképzés, szakképzés, stb.), a teljes szervezetre kiterjedő job-kompetencia mátrix, a kompenzációs politika és teljesítményértékelési rendszer kialakítása.

2011 augusztusában nevezték ki a Borgwarner Turbo Systems Kft. autóipari beszállító cég HR igazgatójának. Ott az akkor 750 fős szervezet HR tevékenységeit, folyamatait irányította, felelt a munkaügyi adminisztrációért, a bérszámfejtésért, valamint globális, multinacionális HR projektekben képviselte a vállalatot. A szakember egyik fő célja az volt, hogy példaértékű sikerre vigye a BorgWarnernél az autonóm munkacsoportok működését. Ezen kívül a dolgozói elkötelezettség, motiváció, vezetői ösztönző, támogató magatartás terén fejlesztette a vállalatot. A HR osztályon például a munkaügyi audit rendszert vitte sikerre, amelynek során az összes dokumentum, folyamat átvizsgálásra és sok esetben módosításra került. HR politikája része volt, hogy az autóipari, vevői elvárásokat figyelembe véve, több évre előre képzési stratégiát készítenek és ennek megfelelően idő- és finanszírozási tervet, illetve utánkövetést terveznek.

A folyamatos fejlődésnek és tudásátadásnak Szmrtyka Viktória maga is elkötelezett híve, ezt bizonyítja, hogy 2010-ben business és life coach képzettséget szerzett, képezte magát csoportdinamikai tréningen, munkaügyi illetve HR konferenciákon.

Bár német nyelven felsőfokon, spanyolul középfokon, franciául alapfokon beszél, korábban az angol nyelv elsajátítását tűzte ki célul, és további tervei között szerepel több coachinggal és szervezetfejlesztéssel foglalkozó tréning, tanfolyam is. A HR szakember 2012 júniusában a Detroit melletti, Auburn Hills-i - WHQ-ban - központban egy globális HR Meeting keretein belül, az AMCS szervezetfejlesztés első tapasztalatait és eredményeit mutatta be.

A bemutató és maga a szervezetfejlesztési program sikeres volt olyannyira, hogy 2013-ban jelölve lett egy céges díjra, melyet ún. „működési kiválóság” kategóriában meg is nyert. Kitűzött célja, miszerint „példaértékű sikereket érjen el” teljesült, és további kiemelkedő HR eredményekkel gazdagította a cég életét. 2014-ben „talent exchange” program keretein belül két és fél hónapot töltött az USA béli Asheville-ben, az ottani gyáregység HR osztályán. A kollégákkal együtt dolgozva, megismerhette az amerikai HR folyamatokat, munkamorált, attitűdöt, hozzáállást, fejleszthette angoltudását. Ez az élmény sok tekintetben meghatározó volt a számára.

A 2015-ös évben az üzleti egységek közötti megosztott HR szolgáltatás egy központi és kulcs feladata volt a HR-nek. Habár maga az operatív rendszer felállt és működött már 2014 év elejétől, az elmélet, a stratégia összhangba hozatalában, megfelelő támogatás és az érintettek egyezségének hiányában az eredményeket elmaradtak.

23 évnyi alkalmazotti lét után első ízben a regenerálódást, a pihenést választotta. Az elmúlt néhány hónapban nagyon sokat olvasott, tanult, fejlesztette magát. 2015 októberében egy további coaching akkreditáció megszerzésére vállalkozott: Dr. Cherie Carter-Scott (MMS Coaching) és Ábri Judit (CHN) közös executive coach tanfolyamát végezte el. A megszerzett többlet tudás, a regenerálódás és a vissza-találás önmagához, elkerülhetetlenül és végérvényesen elvezette az önmegvalósítás útjára. Jelenleg pedig ennek már konkrét jelei publikációi, írásai, honlapja és vállalkozása: HR Szakértő, Tanácsadó, Business, Life és Karrier coach, röviden: HR COACH.

Arra vállalkozott, hogy ember és munka kapcsolatát támogatja, javítja, fejleszti.

Szmrtyka Viktória abban hisz, hogy mindenkinek fantasztikus értékei vannak. Egyéni ügyfeleinek abban segít, hogy ezeket felismerjék, hogy tudatosan, kompetenciáikra, értékeikre építve irányítsák karrierüket és sikeres, eredményes, lelkes munkavállalók - vagy akár vállalkozók - legyenek.

Hiszi továbbá, hogy a HR a vállalat sikerének kulcsa. Azokat a stratégiákat, melyek mentén a vállalatok haladnak céljaik felé, kulcsfontosságú programok, projektek kivitelezését a vállalat erŐ-forrásai valósítanak meg. Ha a HR folyamatok transzparensek, összehangoltak, generatívak, és a HR-es kollégák képessé válnak arra, hogy bevonjanak és hassanak a szervezet minden szintjén, akkor a HR respektusa megkérdőjelezhetetlen és a siker egyértelmű. Olyan vállalati HR képzéseket álmodott meg, melyek ezt a hozzáállást közvetítik.

Emberközpontú, coaching szemléletű, gyakorlati HR tudásátadás, egyedülállóan a HR klasszikus területeire építve. HR Coachingot és HR auditot biztosít, vállalkozások számára, támogatva, mentorálva és fejlesztve, vagy akár tehermentesítve így a HR-es kollégákat. Kifejezetten szeret fiatalok karrierépítésével foglalkozni: kedvenc területei a személyes márka és annak kommunikációja, a karrierút beindítása, de egy izgalmas terület számára a negaholizmus - az energiavámpírok kezelése. Ezekben a témákban előadásokat is tart.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk