Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Sztrájkolnak a bírók Sarkozy bírálata miatt

Egyre nagyobb méreteket ölt a francia bírók tiltakozása Nicolas Sarkozy államfő azon múlt heti kijelentése miatt, amelyben az igazságszolgáltatást és a rendőrséget tette felelőssé egy nagy visszhangot kiváltó gyilkossági ügyben és szankciókat helyezett kilátásba.

Az elnök által megvádolt nantes-i bíróságon múlt csütörtökön határoztak a tárgyalások felfüggesztéséről, azóta kizárólag a halaszthatatlan esetekkel foglalkoznak. Hétfőn a kétszáz francia bíróságból mintegy tíz csatlakozott a megmozduláshoz, amely a bírói függetlenséget hivatott védelmezni. Miután azt Francois Fillon miniszterelnök "túlzónak" nevezte, további ötven bíróság hirdetett azonnali munkabeszüntetést, kedden délelőtt pedig már a bíróságok felén nem folyt munka. A bírók csütörtökön országos jellegű tüntetést tartanak Nantes-ban.

A köztársasági elnök február 3-án azt mondta, hogy a rendőrség és a bíróság "súlyos diszfunkciói" miatt kerülhetett szabadlábra az a visszaeső bűnöző, akit egy Nantes közelében eltűnt fiatal nő megölésével vádolnak. A 31 éves gyanúsított 2010 februárjában szabadult, eddig 15 alkalommal volt elítélve, egyebek mellett egy rabtársa ellen elkövetett erőszak miatt.

"Ha egy olyan személyt, mint a feltételezett bűnöst, szabadulása után nem ellenőrzik a beilleszkedésben, az hiba" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy a felelősök "meg lesznek büntetve".
"Sarkozy visszaeső. Évek óta támadja az igazságszolgáltatást. Már belügyminiszterként is ezt tette. De sokkal súlyosabb, hogy ezt államfőként, az igazságszolgáltatás függetlenségéért felelős személyként teszi. Kiszabhatjuk rá a legsúlyosabb büntetést, mert keménynek kell lenni a visszaesőkkel szemben" - mondta Marc Trévidic ismert párizsi terrorelhárítási vizsgálóbíró a France Info hírrádióban.

Hozzátette: "Azt tartom a leginkább felháborítónak, hogy a felelős követel büntetést ... Mi évek óta mondjuk, hogy nincsenek biztosítva az eszközök ahhoz, hogy megfelelően végezzük a munkánkat. Ez nem Nicolas Sarkozy elnöksége óta van így, de ő azzal vádol minket, hogy erről mi tehetünk. Vagyis mostantól már ez is a mi hibánk".

Az ügyvédi kamara és a politikai ellenzék támogatásáról biztosította a bíróságok megmozdulását. A kormánypárti képviselők azonban felsorakoztak az államfő mögött és a bírók felelősségre vonását sürgetik. A rendőrök viszont megosztottak a kérdésben: többségi szakszervezetük, a SNOP elítélte az elnök szavait és jelezte, hogy részt vesz a csütörtöki tüntetésen. A második rendőri szakszervezet, a Synergie és az Alliance viszont nem kíván tiltakozni.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter