Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Támogatás részmunkaidős foglalkoztatásra, pályakezdők alkalmazására

images

Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: a részmunkaidős foglalkoztatásra elkülönített forrás több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé. A támogatás feltétele, hogy a munkaadó legalább a teljes munkaidő felét elérő részmunkaidőben biztosítsa munkavállalója továbbfoglalkoztatását legfeljebb egy évig, illetve vállalja, hogy - legalább a támogatási időtartammal megegyező ideig - megőrzi munkavállalói létszámát.

Budai Bernadett elmondta: a kormány az elmúlt időszakban számos intézkedést hozott, hogy a mélyülő gazdasági válság ellenére is minél több munkahelyet tudjon megvédeni. Példaként említette a "4+1 napos munkahét" bevezetésének támogatására, a munkahelymegőrzés érdekében kiírt pályázatokat, illetve egyes cégekkel együttműködve, az ott bejelentett létszámleépítések megakadályozása érdekében tett lépéseket. A támogatás mértéke a munkavállaló kieső munkaidejére - azaz a teljes és a részmunkaidő közötti különbözetre - járó alapbérének 80 százaléka és annak járulékai, legfeljebb a minimálbér másfélszereséig terjedhet. Így, ha egy munkavállalót 4 órában foglalkoztatnak az addigi 8 órás munkaideje helyett, nemcsak a munkával töltött 4 óra után kapná meg a bérét, hanem a kieső 4 órára járó bérének 80 százaléka is járna számára. A támogatást a nehéz helyzetbe került munkaadók a munkaügyi központok által közzétett felhívás alapján kérelmezhetik - ismertette a kormányszóvivő.

Budai Bernadett elmondta: szintén a most elfogadott kormányrendelet teremt lehetőséget a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők elhelyezkedésének támogatására. A jelenlegi helyzetben ugyanis a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők, például a pályakezdők támogatásának a jelentősége is megnő. A kormány szerdai döntése az elhelyezkedéshez szükséges munkatapasztalat megszerzésében segíti azokat a szakképzettséggel rendelkező pályakezdő fiatalokat, akik legalább 90 napja regisztrált álláskeresők, de sem egyénileg, sem a munkaügyi központon keresztül nem tudtak állást találni - tette hozzá.

A kormány támogatást biztosít azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy legalább 1 évig foglalkoztatnak pályakezdő fiatalt a szakképzettségének megfelelő munkakörben, így biztosítva a munkatapasztalat megszerzését. A munkaadó által igénybe vehető támogatás mértéke a pályakezdőnek járó munkabér legalább 50, legfeljebb 100 százaléka lehet. A szakképzett pályakezdőt foglalkoztató munkaadó szintén a munkaügyi központ felhívására benyújtott kérelem alapján részesülhet a támogatásban. A támogatás forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészének decentralizált kerete. A döntés évente 3-4 ezer szakképzettséggel rendelkező pályakezdő elhelyezkedését segítheti - mondta a kormányszóvivő.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter