Megjelent: 7 éve

Tanácstalanok a pályaválasztó fiatalok

A pályaválasztó fiatalok 73 százaléka nem tudja merre tanuljon tovább, ha a szülők döntésén múlna a választás, akkor az ő legfőbb szempontjuk, hogy az iskola elvégzése után a gyerek jól fizető állást találjon, derül ki a a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) friss felméréséből.

Ezekben a hetekben több tízezer diáknak kell döntést hoznia arról, hogy az érettségi után hol és milyen területen, szakon folytassa a tanulmányait. A pályaválasztók nem is gondolják, milyen fontos döntés előtt állnak, ugyanis többségük a trendi szakokat részesíti előnyben és csak 27 százalékuk választ céltudatosan.

Nem csak egy papír

A válaszokból kiderült, hogy a szülők jellemzően nem szólnak bele a főiskola választásába, a válaszadók 72 százaléka önállóan, szülői bevonás nélkül dönt arról, hogy érettségi után hova menjen továbbtanulni. A kitöltők fele szerint számít, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára járnak, mert egy jó iskola elvégzése után sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni. Erről csak a megkérdezettek csupán 1,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nincs jelentősége annak, ki melyik felsőoktatási intézményben tanul, mert számukra a diploma „csak egy papír”. A válaszadók 64 százaléka a magániskolák oktatási színvonalát egyértelműen jobbnak tartotta az állami intézményekkel szemben, még akkor is, ha ez többségük szerint pluszköltséggel jár.

Gyakorlat vagy tudomány?

Dr. habil. Vass László, a BKF rektora szerint érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen rejtett költségek lehetnek, a tankönyvekért vagy a nyelvtanulásért kell-e külön fizetni, vannak-e támogatások, például lakhatási támogatás. Számít, hogy vannak-e ösztöndíjak, nemzetközi lehetőségek, amelyeket az iskola biztosít. Nem utolsó sorban az is fontos, hogy mennyire gyakorlatorientált a képzés, milyen esélyekkel indulnak a végzősök az állásinterjúkon. „Éppen ezért véleményem szerint a jelentkezéskor nem is az intézmény típusa – főiskola vagy egyetem – a legfontosabb, hanem az ott megszerezhető tudás és végzettség. A BKF szoros kapcsolatot ápol a munkaerőpiaccal: látjuk, tapasztaljuk, hogy a kreatív gondolkodás, a gyors adaptációs és a kiemelkedő kommunikációs készségek komoly előnyt jelentenek más pályázókkal szemben, ezért mi erre is nagy hangsúlyt fektetünk. Meg kell találni az arany középutat: nem jó elszakadni a valóságtól, de nem szabad a gyerektől teljesen idegen területet sem választani” – tette hozzá a BKF rektora.

Tippek a pályaválasztáshoz:

 A Felvi.hu adatai mellett érdemes kicsit körülnéznünk a közösségi média oldalakon, most már majdnem minden intézménynek van Facebook oldala, Twittere.
 Az Educatio kiállításon nem csak az intézmény oktatóival, hanem diákjaival is találkozhatunk, érdemes kilátogatni.
 Iratkozzunk fel a főiskolák, egyetemek hírlevelére, így számos olyan információhoz juthatunk, amely máskülönben elkerülne minket.
 Keressünk ismeretségi körünkben olyan hallgatókat, akik a kiválasztott intézményben tanulnak!
 Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: Mi a kedvenc tárgyam és ennek kapcsán milyen szakmai lehetőségek állnak előttem?


  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter