Megjelent: 13 éve

Teremtsünk harmóniát munkánk és a magánéletünk közt

Még mindig nem figyelünk eléggé önmagunkra, hagyjuk, hogy a munkánk belefolyjon a magánéletünkbe, pedig már szinte minden fórumon hallani a menedzserbetegségekről. Az állandó stressz, az egyre növekvő megterhelés, az önmagunkkal szemben állított elvárásai pszichoszomatikus zavarokhoz és fizikai betegségekhez vezethetnek.

Általában csak akkor kapunk észbe, mikor már majdnem késő, pedig a regenerálódás nem csupán magunk miatt fontos, hanem mindazok miatt is, akikért felelősek vagyunk.Igazán sikeresek akkor vagyunk, ha teljesítőképességünk csúcsán állunk, ha minden tudásunkat, energiánkat maximálisan képesek vagyunk kihasználni. Ha testileg, lelkileg és szellemileg is jó a kondíciónk, úgy érezzük, semmi nem állhat utunkba, és ez valószínűleg így is van. Ahhoz azonban, hogy ez az összhang hosszú távon működjön, hogy minden reggel erőtől duzzadva, tettre készen, új ötletekkel, gyors felfogó- és döntésképességgel ébredhessünk, figyelnünk kell önmagunkra.

A 21. század a menedzserbetegségek kora - ez a mondat olyannyira közhely már, hogy ha csak meghalljuk, dühösen legyintünk, és folytatjuk a lázas munkát. Egészen addig, amíg az első tünetek el nem érnek minket is, amikor a kimerültség, az állandó stressz miatt csökken a munkaképességünk, és a kudarc réme fenyeget. A mókuskerékből azonban rettenetesen nehéz kiszállni, a helyzetünk pedig csak egyre frusztrálóbb, mert ha pihenésre kényszerülünk, ha lassulunk, ha betegszabadságra kell mennünk, az üzlet leáll, esetleg pénzkiesésre kell számítanunk. Nemcsak a saját egészségünket kockáztatjuk, de a családunk biztonságát is veszélyben látjuk, azokról nem is beszélve, akiknek mi adunk munkát.

Kikapcsolódni, de hogyan?

A wellness életstílus, -felfogás, -filozófia. Lényege, hogy tudatosan törekszünk az életminőségünk javítására, az egészségünk megőrzésére. Nem a fogyás, a tökéletes alak megszerzése a célja, hanem hogy test, lélek és szellem egymással harmóniában működjön, és az ember kiegyensúlyozott, életerős legyen. Fogalmába minden belefér, ami jó közérzetet teremt.

A kikapcsolódásnak mindig is rengeteg formája volt, de az életszínvonal növekedésével a lehetőségeinek száma egyre nőtt, és nő folyamatosan az utóbbi húsz évben. Fontosnak tartották a sportot is, de edzőtermek nem lévén, az otthoni mozgásra fektették a hangsúlyt. Az edzőtermek divatja a kilencvenes években kezdődött. Ekkor mindenki kipróbálta, milyen a gépeken dolgozni, és népszerű lett az aerobik, a squash. Egyre többet lehetett hallani az egészséges életmód fogalmát, és mind több új sportág bukkant fel.

Az edzőtermek kínálata is nőtt. Ha változatosságra vágyunk, ma már csak fel kell ütni egy wellnessmagazint, és biztosan találunk benne olyan mozgásformát, amit eddig nem ismertünk. Van step és kick-boksz, és akinek ez aerobik még újdonságnak tűnik, az bizony eléggé elmaradt. Nagyon sokan űzik mostanában a spinninget is - az új edzésformát speciális kerékpáron végzik -, ami elsősorban a szívet és a vérkeringést tartja karban, nagyszerűen fejlesztve az állóképességet, s bár női sportnak tűnik, egyre több férfi is választja.

A számítógép előtt töltött órák a gerinctorna szükségességére is felhívták a figyelmet: a hatalmas gumilabdákkal végzett torna már senkinek nem ismeretlen, ahogy a fit-ball fogalma sem. Az egész test átmozgatását szolgálhatja a nordic walking is, a séta síbottal a kézben, de választható aquafitness is, leegyszerűsítve vízi aerobic.

Nem csupán a testre, de a lélekre is koncentrálnak a keleti kultúrákból érkező mozgásformák. Ilyen a jóga vagy például a lágy mozdulatokat használó qigong, azaz csíkung, amelyből a thai csí, a különleges küzdősport kialakult. Ezeknek természetesen számtalan fajtája létezik, érdemes szakértővel elbeszélgetni, mielőtt kiválasztjuk a nekünk megfelelőt. Ők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a mozgás és a meditáció ötvözetét kapja az ember.

Nagyon divatosak a táncok vagy táncterápiák is, ezek között van például körtánc-, transztáncterápia, de sokan egyszerűen elmennek salsázni vagy hastáncolni.

Társaságban a szellem is felfrissül

A kínálat hihetetlenül széles - felsorolásunk távol áll a teljestől -, szinte lehetetlen is választani belőle. A test és lélek acélozását szolgáló programok mellett azonban mindenképpen szükségünk van olyan tevékenységre is, ahol szellemileg kikapcsolódhatunk. A társas szórakozások közül régebben rövidebb túrákra, kirándulásokra mentek a családok, elutaztak a hétvégi házba, vagy béreltek valahol a hegyekben egy faházat, szalonnát sütöttek, esetleg sátoroztak.

Bár még ma is sokan pihennek így, aki megengedheti magának, valamivel költségesebb, a luxus érzetét adó szórakozást választ. Sokan vitorlázni járnak a Balatonra, de az Adriára is, hiszen az utak egyre jobbak, és így már a tenger sincs messze. Egy-egy ilyen túrához nincs feltétlenül szükség saját hajóra és tapasztalatra, kapitánnyal együtt bérelhető vitorlás akár néhány napra is. Elit sportnak számít a golf is, mely azért remek választás, mert kellemes, rendezett környezetben, sok sétával egyetlen nap alatt regenerálódhatnak hívei, miközben társasági életet is élhetnek.

Egyre több wellness-szálló is nyílik, egy kis kényeztetésért nem kell külföldre utazni, belföldön is megkapható az a parányi luxus, amire vágyunk. Ha pedig résen vagyunk, és figyeljük a hotelek különleges ajánlatait, akcióit, még pénztárcánkat sem terheli meg egy hosszú hétvége.

A wellness-szállodák neve szinte összeolvadt a SPA-kkal, ami valójában azt jelenti: egészség a víz által. Ilyen helyeken biztosan találunk valamilyen vizes kezelést, de a hagyományos masszázs mellett ajánlanak újításokat is, így csokoládés- vagy mézes masszázst. Kérhetünk algapakolást vagy Kneipp-kúrát, ami a hideg és meleg víz váltakozásán alapszik. Az aromaterápia a növények és a gyümölcsök áldásos hatását használja, az akupunktúra és -presszúra egészségmegőrző és fájdalomcsillapító módszer. Ahol Kleopátra fürdőjével csábítanak, ott mézes-tejes kúrára számítsunk, ahol köpölyözéssel, ott salaktalanításra.

Bármit megtalálhatunk, amire csak kedvünk szottyan. A szállodák a kellemes atmoszféra, a teljes ellátás, a különféle medencék, kúrák mellett kínálnak csomagokat férfiaknak, kismamáknak, de szerveznek programokat a nagy ünnepekre, így karácsonyra, húsvétra is. Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint kikapcsolni a telefont, és megtanulni élvezni a kényeztetést.

Irány a más gondolatok világa

A hármas utolsó egysége a szellem, újjászületése nem csupán a saját lelki békénk miatt fontos, hanem azért, hogy agyunk is képes legyen kikapcsolni, és később újult erővel a problémákra koncentrálni. Az olvasás, egy színházi élmény, kellemes beszélgetés a barátokkal - nem az üzletfelekkel! - más irányba tereli a gondolatainkat, és más szemszögből láttatja a saját problémáinkat is, ami segíthet a helyes döntések meghozásában.

A választás ebben az esetben sem könnyű, hiszen a nagyvárosok számtalan programmal kecsegtetnek. A zenerajongók világhírű zenészek koncertjeit élvezhetik Magyarországon, aki pedig prózai kikapcsolódásra vágyik bármely műfajban, a színházak gazdag repertoárjából válogathat, de könnyeden szórakozhat akár egy esti mozin is.

A könyv a 21. század digitális világában nem kuriózumnak, hanem státuszszimbólumnak számít, az intelligens ember olvas. Mégse mások véleménye miatt vegyük a kezünkbe, hanem saját kedvünkre, mert talán már el is felejtettük, milyen örömöt, élményt ad egy jó kötet. Ha megrögzött papírellenesek vagyunk, olvashatunk elektronikusan is, vagy egy hangos könyv segítségével. Az irodalom másik világba visz bennünket onnan, amiből kikapcsolódnunk muszáj, s ahová egy-egy nagyszerű szellemi élmény után könnyebb a visszatérés.

Hangsúly az egyensúlyon

A hangsúly az egyensúlyon van. A rendszeres testmozgás egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, de nem ez az egyetlen kikapcsolódási lehetőség. A lényeg a regenerálódás, a kikapcsolás, a feltöltődés, a pihenés képessége. Ha az ellazulás nem megy magától, tudatosan kell erre törekednünk. A ma élő és dolgozó ember soha nem tapasztalt mértékben van kitéve stresszhelyzeteknek. Túlélni, erősnek, egészségesnek maradni benne csak azok tudnak, akik rendelkeznek a kikapcsolódás, feltöltődés képességével, vagy megtanulják azt. S ahány ember, annyi módon regenerálódik. Nincs általános recept. Csak legyen a végeredménye egy harmonikus, kiegyensúlyozott, egészséges testű és pszichéjű ember.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter