Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Több ezres elbocsátás a BBC-nél

A BBC nyolc évtizedes történetének valószínűleg legnagyobb leépítési tervét fogadta el szerdán a világ első számú közszolgálati médiacsoportjának irányító testülete; a pontos számok csak ma válnak ismertté, de az érdekképviseletek máris sztrájkokat helyeztek kilátásba.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója szerdán terjesztette a tévé- és rádiótársaságot felügyelő BBC Trust elé takarékossági terveit, amelyeket a testület az aznapi bejelentés szerint egyhangúlag támogatott.

A terv részleteit csütörtökön hozzák nyilvánosságra, de előzetes, nem hivatalos értesülések szerint akár 2800 állás is veszélybe kerülhet, vagyis a BBC teljes - jelenleg 23 ezer fős - alkalmazotti állományának több mint a 10 százaléka elvesztheti munkáját. A leépítések nagy része állítólag a BBC világszerte minőségi etalonnak tekintett hírszolgáltató részlegét, a kétezer újságírót foglalkoztató BBC Newst, valamint az ugyancsak világhírű dokumentumfilm-részleget érintené. A BBC Newstól állítólag ötszáz főt menesztenének, összevonva a tévés, a rádiós és az internetes hírszerkesztőségeket.

Thompson szerint a BBC-nek a következő hat évben 2 milliárd fontot (750 milliárd forintot) kell valahogy megtakarítania, miután a kormány az előrejelzett inflációnál - és a BBC által kértnél - kisebb mértékű díjemelést hagyott jóvá. A BBC tévé- és rádiócsatornáin soha nincs reklám, a társaság kizárólag a minden brit háztartás által kötelezően fizetett, jelenleg évi 133,50 fontos előfizetési díjból, valamint saját gyártású programjainak értékesítéséből él.

A szakszervezetek és a BBC újságírói attól tartanak, hogy a tömeges leépítés a minőség rovására fog menni. Név nélkül nyilatkozó vezető szerkesztők a szerdai brit lapoknak azt mondták: a sztrájk "már eldöntött tény ... fő műsoridőben sugárzott nagy programok fognak eltűnni a képernyőről".

Az érdekképviseletek előzetes hírek szerint már a jövő hónapra sztrájksorozatot terveznek, és a legnagyobb nézettségű karácsonyi időszakot is munkabeszüntetések fenyegetik, ha addig nem sikerül elérni a leépítési tervek módosítását.

A takarékossági csomagban egyébként hírek szerint szerepel a BBC két nagy londoni központja közül az egyiknek, a Television Centre-nek az eladása is, és a cég hírszolgáltatási műsorainak összevonása a másik nagy központban, a Broadcasting House-ban.


  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter