Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Több ezres elbocsátás a BBC-nél

A BBC nyolc évtizedes történetének valószínűleg legnagyobb leépítési tervét fogadta el szerdán a világ első számú közszolgálati médiacsoportjának irányító testülete; a pontos számok csak ma válnak ismertté, de az érdekképviseletek máris sztrájkokat helyeztek kilátásba.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója szerdán terjesztette a tévé- és rádiótársaságot felügyelő BBC Trust elé takarékossági terveit, amelyeket a testület az aznapi bejelentés szerint egyhangúlag támogatott.

A terv részleteit csütörtökön hozzák nyilvánosságra, de előzetes, nem hivatalos értesülések szerint akár 2800 állás is veszélybe kerülhet, vagyis a BBC teljes - jelenleg 23 ezer fős - alkalmazotti állományának több mint a 10 százaléka elvesztheti munkáját. A leépítések nagy része állítólag a BBC világszerte minőségi etalonnak tekintett hírszolgáltató részlegét, a kétezer újságírót foglalkoztató BBC Newst, valamint az ugyancsak világhírű dokumentumfilm-részleget érintené. A BBC Newstól állítólag ötszáz főt menesztenének, összevonva a tévés, a rádiós és az internetes hírszerkesztőségeket.

Thompson szerint a BBC-nek a következő hat évben 2 milliárd fontot (750 milliárd forintot) kell valahogy megtakarítania, miután a kormány az előrejelzett inflációnál - és a BBC által kértnél - kisebb mértékű díjemelést hagyott jóvá. A BBC tévé- és rádiócsatornáin soha nincs reklám, a társaság kizárólag a minden brit háztartás által kötelezően fizetett, jelenleg évi 133,50 fontos előfizetési díjból, valamint saját gyártású programjainak értékesítéséből él.

A szakszervezetek és a BBC újságírói attól tartanak, hogy a tömeges leépítés a minőség rovására fog menni. Név nélkül nyilatkozó vezető szerkesztők a szerdai brit lapoknak azt mondták: a sztrájk "már eldöntött tény ... fő műsoridőben sugárzott nagy programok fognak eltűnni a képernyőről".

Az érdekképviseletek előzetes hírek szerint már a jövő hónapra sztrájksorozatot terveznek, és a legnagyobb nézettségű karácsonyi időszakot is munkabeszüntetések fenyegetik, ha addig nem sikerül elérni a leépítési tervek módosítását.

A takarékossági csomagban egyébként hírek szerint szerepel a BBC két nagy londoni központja közül az egyiknek, a Television Centre-nek az eladása is, és a cég hírszolgáltatási műsorainak összevonása a másik nagy központban, a Broadcasting House-ban.


Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár