Megjelent: 8 éve

Tovább nőtt a szegénység az elmúlt két évben

Az elmúlt évek statisztikái szerint egyre többen zuhannak a középosztályból a szegénységbe. A szegénységben élő gyerekes családok helyzete az elmúlt két évben tovább romlott, a lakosság 23 százaléka súlyos anyagi nélkülözésben él - cikkezi a Népszabadság.

A lap a Civil jelentés a gyerekesélyekről, 2011 című kötet legfontosabb megállapításait foglalta össze. Ezek szerint a szegénységben élő gyerekes családok helyzete a válság és a kormányzati lépések együttes hatására romlott az elmúlt két évben. 2009 és 2011 között a jobb anyagi helyzetben lévő csoportok kedvezményei több területen és érzékelhetően nőttek, ezzel szemben a sérülékeny, eleve rossz keresettel rendelkező rétegek "számos intézkedés szenvedő alanyai".

A Népszabadság idézi Ferge Zsuzsa szociológust is, aki szerint a kormányzati stratégia, társadalompolitika az 1950 és 1990 közötti időszakot hozza vissza, amikor a gyerekeknek juttatott támogatásokat, a családi pótlékot, nevelési segélyt is a "munka rendszerén" keresztül kapták meg a családok, azaz az adott hónapra legalább az egyik szülőnek többnyire háromheti munkaviszonyt kellett igazolnia.

Az 1990-ben bevezetett családi pótlék ezt az elvet írta felül, és lett a gyerekszegénység csökkentésének egyik leghatékonyabb eszköze. Bár sem a pótlék, sem a gyes összege nem emelkedett 2008 óta, vagyis ezek az ellátások négy év alatt 20 százalékot veszítettek eredeti értékükből. A családokat súlyosan érinti a különböző ellátások csökkenése is: a tartós munkanélküliek segélye, a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás tavaly 28.500 forintról 22.800 forintra csökkent, a rendszeres szociális segély családi plafonja pedig 60.600 forintról 42.326 forintra. 2012 közepéig a minden ellátástól megfosztott munkanélküliek aránya 50 százalék fölé emelkedett.

A szegényedést jól mutatja, hogy a családok átlagos nettó havi összjövedelme az elmúlt két évben nominálértékben 10 százalékkal, reálértékben pedig 17 százalékkal csökkent.

Az unió végén kullogunk

Az Eurostat decemberi jelentése szerint 2011-ben az Európai Unió lakosainak 24 százaléka, azaz csaknem 120 millió ember élt szegénységben. A 27 tagállam közül Bulgáriában, Romániában, Lettországban, Görögországban és Magyarországon a legnagyobb arányú a szegénység. Az unió lakosainak kilenc százaléka súlyos anyagi nélkülözésben él, ez az arány Magyarországon 23 százalék.

A Népszabadság arra is rámutat, hogy 2007 óta nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek hazánkban. És míg a kormány a közmunka kibővítésével kívánja a foglalkoztatási adatok javulását bizonyítani, a közmunkával elérhető jövedelem annyira alacsony, hogy az nem segít kiemelkedni a szegénységből.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter