Megjelent: 9 éve

Új adót vezethetnek be az evázók számára

A Fidesz-frakció ellenszegül a kormánynak az eva ügyében. A Népszabadság értesülései szerint kérdéses, hogy a frakciószövetség hétfői zárt tanácskozásán fel tudják-e oldani a fideszes és kereszténydemokrata honatyák azt az éles politikai konfliktust, ami Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Lázár János frakcióvezető között kialakult.

A lap által megkérdezett fideszes honatyák azt valószínűsítették, hogy a Fidesz-frakció többsége azon a véleményen van: nem lehet az evát azonnal megszüntetni, de a kétlépcsős, 2013-ra tervezett esetleges kivezetés sem túl népszerű körükben. Az ellenzők szerint az sem indokolt, hogy az evára való jogosultság bevételi határát évi 25 millióról 30 millió forintra emeljék, viszont a 30 százalékos kulcs 5 százalékos emelését tudják támogatni.

A Népszabadság úgy tudja, a megszüntetés esetére ezt valószínűsítik fideszes és KDNP-s politikusok is –, hogy a mostani evázók számára "lesz egy új adónem", az átláthatatlan számlázás visszatérésének a megelőzése végett.

Így látják szocialista szakértőkKatona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár a Népszavának úgy fogalmazott, hogy a kormány újabb csapást mér a hazai kisvállalkozókra, ha megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva). Az eva eltörlése szerinte arra kényszeríti majd a cégeket, hogy ismét kettős könyvvitelre térjenek át. Ez pedig növeli a könyvelési költségeket. Emellett az adótípus megszűnése után a legkisebb társaságoknak is újból általános forgalmi adó (áfa) bevallásokat kell majd gyártaniuk. Az eva eltörlése súlyos következményekkel jár majd a költségvetésre nézve - véli Katona. Miután az evás vállalkozók hozzávetőleg fele előreláthatólag úgy dönt majd, hogy felszámolja a cégét.

Angyal József, okleveles adószakértő viszont úgy látja, hogy a kormány nyerne az eva megszüntetésével. Az ilyen adótípust fizető cégek ugyanis kénytelenek lesznek megfizetni a 27 százalékos forgalmi adót, és a tíz százalékos társasági adót. Akkor pedig, ha "kiveszik a kasszából" a vállalkozók a bevételt, újabb 16 százalékos személyi jövedelemadó lerovásának kell megtörténnie. Ami sokkal nagyobb teher, mint amikor a bevétel 30 százalékának a befizetése után a tulajdonosok "kiszedik" a vállalkozásból a fennmaradó összeget. Az okleveles adószakértő számításai szerint a mostani évi 180 milliárd forintról 230 milliárd forintra emelkedhet jövőre az ettől a vállalkozói körtől származó adó bevétel.

Népszabadság/Népszava
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter