Megjelent: 3 hónapja

Új bizonyíték merülhetett fel Elizabeth Holmes ügyében

A Theranos volt laborigazgatója, aki segített elindítani Elizabeth Holmes és az egészségügy forradalmasítását ígérő startup bukását, állítólag ellátogatott a nő házához, és azt mondta az élettársának, hogy bűnösnek érzi magát vallomása miatt.

2016-ban hatalmasat szólt Elizabeth Holmes és cége, a Theranos bukása. A vérvizsgálatok iPhone-ját ígérték Amerikának és a befektetőknek, amiből aztán az egyik legnagyobb üzleti átverés lett.

A több vádpontban is bűnösnek talált Elizabeth Holmes most új tárgyalást kér, miután azt állítja, hogy az egyik koronatanú bejelentés nélkül meglátogatta a házát, és állítólag azt mondta, hogy "bűnösnek érzi magát" a vallomása miatt - tudósít a CNN.

Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságához szeptember 6-án benyújtott bírósági beadványában Holmes ügyvédei azt állították, hogy Adam Rosendorff, a Theranos korábbi laborigazgatója, aki a kormány egyik fő tanúja volt, augusztus 8-án Holmes otthonához látogatott, és beszélni akart vele.

Rosendorff közvetlenül Holmes-szal nem lépett ugyan kapcsolatba, de beszélt a partnerével, Billy Evans-szel, aki nem sokkal később egy emailben beszámolt az esetről Holmes ügyvédeinek.

"Az inge ki volt gombolva, a haja kócos volt, a hangja pedig enyhén remegett" - írta Evans Rosendorffról. "Azt mondta, amikor tanúként beidézték, megpróbált őszintén válaszolni a kérdésekre, de az ügyészek mindenkit rossz színben próbáltak feltüntetni".

A Theranos volt laborigazgatója azt is "elmondta, hogy úgy érezte, valami rosszat tett" - írta Evans.

Tavaly októberi - több mint hat napig tartó - tanúvallomása során Rosendorff azt vallotta: úgy távozott a cégtől, hogy "nagyon szkeptikus" volt a tesztek pontosságával és megbízhatóságával kapcsolatban. Úgy érezte, ha marad, orvosként továbbra is olyan teszteredmények jóváhagyásában működik közre, amelyekben nem bízik. Arra a meggyőződésre jutott, hogy "a vállalat inkább a PR-ban és az adománygyűjtésben hisz, mint a betegellátásban".

A volt laborigazgató kulcsfontosságú informátor volt, aki segített elindítani Holmes és a Theranos bukását.

Rosendorff és a Holmes elleni ügyet tárgyaló szövetségi ügyészek nem reagáltak azonnal Holmes ügyvédeinek beadványára, amely szerint Rosendorff Evansszel folytatott beszélgetése olyan új bizonyítéknak minősül, amely új tárgyalást indokol.

A bíróságnak új tárgyalást kellene engedélyeznie, vagy legalábbis bizonyítási meghallgatást kellene elrendelnie - vélik Holmes jogi képviselői.

Holmes-t idén januárban, hónapokig tartó tárgyalás után 11 rendbeli szövetségi csalás és összeesküvés vádja közül négyben bűnösnek találták. Ramesh "Sunny" Balwanit, a Theranos korábbi elnökét és COO-ját, aki akkoriban Holmes élettársa is volt, idén júliusban szintén bűnösnek mondták ki 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalásban és két rendbeli csalásra irányuló összeesküvésben.

Az egykor 9 milliárd dollárra értékelt és az egészségügyi ágazat felforgatását ígérő startup, a Theranos azt állította, hogy technológiája néhány csepp vér tesztelése révén pontosan és hatékonyan képes diagnosztizálni olyan betegségeket, mint a rák és a cukorbetegség. Ígéreteikkel 945 millió dollárnyi tőkét és prominens kiskereskedelmi partnereket vonzottak be, de számos ismert politikai személyiség foglalt helyet az igazgatótanácsukban is.

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Bruttó 1,1 milliónál is többet kereshet egy boltvezető az Aldinál

Az üzletvezetők bére jelenleg bruttó 749 500 forinttól indul, de a 11. évtől akár bruttó 1 157 000 forint is lehet az Aldinál. A raktári dolgozók... Teljes cikk

Négynapos bankszünnap lesz az Ersténél december elején

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a... Teljes cikk

Még nagyobb lesz a BMW történelmi beruházása Debrecenben

A BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában, a projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel... Teljes cikk