Megjelent: 1 éve

Új bizonyíték merülhetett fel Elizabeth Holmes ügyében

A Theranos volt laborigazgatója, aki segített elindítani Elizabeth Holmes és az egészségügy forradalmasítását ígérő startup bukását, állítólag ellátogatott a nő házához, és azt mondta az élettársának, hogy bűnösnek érzi magát vallomása miatt.

2016-ban hatalmasat szólt Elizabeth Holmes és cége, a Theranos bukása. A vérvizsgálatok iPhone-ját ígérték Amerikának és a befektetőknek, amiből aztán az egyik legnagyobb üzleti átverés lett.

A több vádpontban is bűnösnek talált Elizabeth Holmes most új tárgyalást kér, miután azt állítja, hogy az egyik koronatanú bejelentés nélkül meglátogatta a házát, és állítólag azt mondta, hogy "bűnösnek érzi magát" a vallomása miatt - tudósít a CNN.

Az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bíróságához szeptember 6-án benyújtott bírósági beadványában Holmes ügyvédei azt állították, hogy Adam Rosendorff, a Theranos korábbi laborigazgatója, aki a kormány egyik fő tanúja volt, augusztus 8-án Holmes otthonához látogatott, és beszélni akart vele.

Rosendorff közvetlenül Holmes-szal nem lépett ugyan kapcsolatba, de beszélt a partnerével, Billy Evans-szel, aki nem sokkal később egy emailben beszámolt az esetről Holmes ügyvédeinek.

"Az inge ki volt gombolva, a haja kócos volt, a hangja pedig enyhén remegett" - írta Evans Rosendorffról. "Azt mondta, amikor tanúként beidézték, megpróbált őszintén válaszolni a kérdésekre, de az ügyészek mindenkit rossz színben próbáltak feltüntetni".

A Theranos volt laborigazgatója azt is "elmondta, hogy úgy érezte, valami rosszat tett" - írta Evans.

Tavaly októberi - több mint hat napig tartó - tanúvallomása során Rosendorff azt vallotta: úgy távozott a cégtől, hogy "nagyon szkeptikus" volt a tesztek pontosságával és megbízhatóságával kapcsolatban. Úgy érezte, ha marad, orvosként továbbra is olyan teszteredmények jóváhagyásában működik közre, amelyekben nem bízik. Arra a meggyőződésre jutott, hogy "a vállalat inkább a PR-ban és az adománygyűjtésben hisz, mint a betegellátásban".

A volt laborigazgató kulcsfontosságú informátor volt, aki segített elindítani Holmes és a Theranos bukását.

Rosendorff és a Holmes elleni ügyet tárgyaló szövetségi ügyészek nem reagáltak azonnal Holmes ügyvédeinek beadványára, amely szerint Rosendorff Evansszel folytatott beszélgetése olyan új bizonyítéknak minősül, amely új tárgyalást indokol.

A bíróságnak új tárgyalást kellene engedélyeznie, vagy legalábbis bizonyítási meghallgatást kellene elrendelnie - vélik Holmes jogi képviselői.

Holmes-t idén januárban, hónapokig tartó tárgyalás után 11 rendbeli szövetségi csalás és összeesküvés vádja közül négyben bűnösnek találták. Ramesh "Sunny" Balwanit, a Theranos korábbi elnökét és COO-ját, aki akkoriban Holmes élettársa is volt, idén júliusban szintén bűnösnek mondták ki 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalásban és két rendbeli csalásra irányuló összeesküvésben.

Az egykor 9 milliárd dollárra értékelt és az egészségügyi ágazat felforgatását ígérő startup, a Theranos azt állította, hogy technológiája néhány csepp vér tesztelése révén pontosan és hatékonyan képes diagnosztizálni olyan betegségeket, mint a rák és a cukorbetegség. Ígéreteikkel 945 millió dollárnyi tőkét és prominens kiskereskedelmi partnereket vonzottak be, de számos ismert politikai személyiség foglalt helyet az igazgatótanácsukban is.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
130 új munkahely jön létre ezzel a vidéki gigaberuházással

A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön, amely beruházás nyomán 130 új... Teljes cikk

Megállapodás a Tescónál - ennyivel nőnek a bérek és a cafeteria

A Tesco a 2024/2025-ös pénzügyi évben 5,6 milliárd forintot fektet az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérébe, amely... Teljes cikk

Leépítés: 30 ezer alkalmazottat tett utcára 100 technológiai vállalat

Sorra építenek le a tech cégek. 30 ezer alkalmazottat tett utcára 100 technológiai vállalat az év kezdetéig - tudta meg az economix.hu. Teljes cikk