Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Új közmunkaprogramot dolgozott ki a Jobbik

A Jobbik egy teljesen új, átfogó közmunkaprogramot dolgozott ki, amellyel álláspontjuk szerint a rászorulók érdemi, értékteremtő munkát végezhetnének - ismertette Bertha Szilvia csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint azért van szükség új rendszerre, mert a kormány jelenlegi közmunkaprogramja "még az eddigieknél is rosszabbul működik, az első negyedéves Start-programok gyakorlatilag el sem indultak" pénzhiány miatt. A Jobbik elképzelései szerint ezzel szemben hosszú távon önfenntartó és értékteremtő közmunkaprogramot kell létrehozni - mondta Bertha Szilvia.

Ennek érdekében a közmunkaprogramban való részvétel szolgálati időnek, az ezért kapott juttatás pedig bérnek számítana és a felajánlott közmunka elutasítása esetén az érintett semmilyen szociális juttatásra nem lenne jogosult. A közmunka keretei között végezhető munkákat a szakminisztérium állapítaná meg, a tervek szerinte elsősorban a mezőgazdaság, a településüzemeltetés, a szakképzettséget nem igénylő családsegítő munkák, az infrastrukturális fejlesztések és állagmegóvások, valamint az árvízi és belvízi védekezés, vagy a parlagfűirtás területén dolgozhatnának a közmunkások.

Fontos változás, hogy a közmunka elsősorban napi 8 órás munkavégzést jelentene az érintett lakóhelyétől legfeljebb 50 kilométeres távolságban és ehhez ingyenes közlekedés is társulna. További újdonság, hogy a programban résztvevőknek havonta egyszer meg kellene jelenniük a munkaügyi központban, ahol úgynevezett minimál-képzésben vennének részt - mondta Bertha Szilvia.

A jobbikos politikus fontosnak nevezte azt is, hogy lehetőség lenne képzésre és átképzésre is a közmunkaprogramban résztvevők számára: a felnőttképzési rendszerben ingyenesen lehetne szakképesítést szerezni. Bertha Szilvia leszögezte: mindenképpen szankcionálni kell a közmunkától való igazolatlan távolmaradást, vagy az alapvető munkaügyi szabályok megszegését. Ezekben az esetekben akár két hónapra is eltilthatnák a közmunkától az embereket és ez idő alatt semmilyen szociális ellátás sem járna nekik.

Az MTI kérdésére a bérezéssel kapcsolatban a jobbikos politikus elmondta: mindenképpen a jelenlegi havi 48 ezer forintnál több lenne a juttatás, és egy külön közmunkabér-táblát hoznának létre, amely figyelembe veszi a résztvevők képességeit és a végzett munka típusát is, de lényegesen elmarad a piaci bérektől. A Jobbik szerint ugyanis fontos, hogy a közmunkaprogram csak átmeneti segítség legyen és továbblépésre ösztönözze a munkavállalókat.

Hozzátette: a közmunkaprogram finanszírozása politikai szándék kérdése, bár szűkösek az állami lehetőségek, de egy értékteremtő közmunkaprogramra mindenképpen kellene forrásokat találni, például nagyberuházások leállításával. Szintén az MTI kérdésére Bertha Szilvia elmondta: a programot nyilvánosságra hozzák a Jobbik honlapján, de még nem döntötték el, hogy a parlament elé terjesztik-e azt, mert a jelenlegi kormányt képtelennek tartják ennek megvalósítására.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter