Újabb kasza a közmédiában"/>
Megjelent: 9 éve

Újabb kasza a közmédiában

A nyári 420 fős kirúgás után az MTVA újabb 414 embertől válna meg. A feketeleves karácsonykor jön.

A Hír24 információi szerint a legtöbb embert Budapestről küldenék el a közmédiából. A 378 fővárosi MTVA-s 40 százaléka lehet műsorkészítő újságíró. Ezenkívül a szerkesztőségek méretéhez képest Pécsett lesz a legdurvább az elbocsátás. 17 embert küldenek el úgy, hogy tulajdonképpen az előző körben szinte minden riporterétől, szerkesztőjétől megvált a Pécsi Körzeti Stúdió. A miskolci stúdiót is tulajdonképpen teljesen felszámolják a most kirúgandó 10 emberrel. Szegedről és Debrecenből 5-5, Nyíregyházáról és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 1-1 embert tesznek lapátra.

A vezetőnek mindig jó

Lapunk úgy tudja, hogy a szakszervezetek, amelyek a korábbi leépítésnél is kifogásolták, hogy az MTVA vezetői inkább szaporodnak, mint csökkennek, most is tiltakoznak amiatt, hogy a számok alapján úgy tűnik, megint csak újságírókat és adminisztratív dolgozókat küldenek el. A négy közszolgálati médiában az MTVA szerint most 310 vezetői poszt van. Nyár elején ebből 32 embert küldtek el, most pedig a 414 kirúgandó között csak 28 vezető van. A szakszervezetek szerint a 310 vezető háromnegyede felesleges. Ráadásul az ő fizetésük vélhetőleg magasabb, mint egy titkárnőé, riporteré.

A Hír24 úgy tudja, a mostani leépítési körben a közszolgálati médiumok archívumai és az online szerkesztőségek is érintettek. De tudunk olyan rádiós szerkesztőről is, akit az első kör óta, némi adminisztrációs csúszás miatt nem sikerült elbocsátani.

A díjazottak mehettek

A nyár elején kirúgott 420 ember között olyan újságírók is lapátra kerültek, mint Rábai Balázs, a Magyar Rádió reggeli műsorának műsorvezetője vagy Kardos Ernő, akinek vezetése alatt Az Este című televízióműsor Pulitzer-emlékdíjat kapott. Az akkori kirúgási listán az MTVA megvált két tavaly Príma junior díjjal kitüntetett fiatal újságírójától is. Akkor az MTVA kommunikációs vezetője egy interjúban azt mondta: csak a jó munkaerő maradhatott a cégnél.

Információink szerint a nyár eleji kirúgásokkor szinte minden riportert kirúgtak, akiket korábban M. Kiss Csaba felkért, az őszre tervezett "Fókusz-gyilkos", Pont című műsorába. Az október 3-ára tervezett start állítólag pont azért maradt el, mert a stábban csak 3 belsős és 10 korábban kirúgott majd visszafoglalkoztatott külsős riporter kapott volna helyet.

Feketeleves karácsonyra

A leépítések menete már korábbról ismert. Az MTVA a mostani szakszervezeti értesítés után az üzemi tanácsokkal egyeztet a leépítésekről, és az érintettekkel csak ezt követően, várhatóan november elején közlik, nem tartanak igényt a munkájukra, és harminc nap múlva felmondják a munkaviszonyukat. Addig azonban állományban maradnak. Általában ezt követően mentesítik őket a munkavégzés alól. Igaz, a pécsi Körzeti Stúdióban a nyáron nem egy olyan riportert dolgoztattak, akivel korábban közölték: nem tartanak igényt a munkájukra. Ha az MTVA tartja ezt a menetrendet, akkor nem sokkal karácsony előtt kerülhet utcára majdnem félezer ember.

Megválaszolatlan kérdések a német televízióban

A hamburgi székhelyű NDR közszolgálati televízió riportot készített szeptember végén a magyar közmédiáról. Kiemelten foglalkoztak a tavaszi elbocsátásokkal, és azzal, hogy abban mennyire játszottak szerepet gazdasági vagy politikai szempontok. Megkeresték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is, de nem kaptak választ arra, hogy miként nevezhették ki Papp Dánielt az MTV hír-és háttérműsorainak élére, akiről kiderült, hogy meghamisított egy riportot. Azt sem tudhatták meg, hogy a hatóság a panaszok ellenére miért nem foglalkozott Papp ügyével. A budapesti riportot az Észak-Német Televízió ZAPP című műsorában mutatták be.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk

320 ezres alapfizetéssel keres dolgozókat a BKV, végzettség sem kell

Ismét intenzív toborzási kampányba kezdett a BKV, utaskoordinátorokat keresnek - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk