Megjelent: 7 éve

Változtatni akar szervezetén? - tíz tanács

Tudatos Vezetés HR Blog legfrisebb bejegyzésében a változásmenedzsmenttel foglalkozik. Jelentős és tudatos előkészítést igényel ugyanis egy új viselkedésmód és szokás kialakítása. Legyen szó új készségek vagy ismeretek megszerzéséről, vezetői kompetenciák fejlesztéséről vagy épp a vállalati kultúra alakításáról. Éppen ezért felidézi Morten T. Hansen, a Berkeley és az INSEAD professzorának tíz tanácsát.

1. Először is egyszerre egy dologra koncentráljunk. Egy-két tucat vállalati értéket és/vagy kívánt viselkedésmódot nem lehet egy kupacban meghonosítani.

2. Legyenek konkrét és mérhető célok.

3. Próbáljunk meg az emberek érzelmeire hatni valamiféle élénk képpel, élménnyel. Lehet ez pozitív, kívánatos, de lehet elrettentő is. A cikk képi illusztrációján épp Jamie Oliver kampányol gyerekek körében az egészséges táplálkozás mellett egy platónyi állati zsiradék tetején.

4. Lehet építeni a csoportnyomásra is. A blogoló szerint például az USÁ-ban nagy szerepet játszott a dohányzók számának csökkenésében, hogy egyre kevésbé volt sikk cigarettázni.

5. A csoportok által megfogalmazott elvárások és visszajelzések erős befolyásolói a viselkedésnek. Mint a blogoló írja, többek között ezért is kezdik a tréningeket szerződéskötéssel, ahol a hatékony tanuláshoz szükséges kölcsönös viselkedésbeli elvárásokat maguk a résztvevők határozzák meg és kérik számon egymáson.

6. Kezdjük a véleményvezérekkel! A tömegek mobilizálásához nem feltétlenül a formális vezetőkön keresztül visz az út. Sokkal inkább érdemes az informális középpontokként szolgáló embereket, a fő véleményformálókat megnyerni az ügynek.

7. Egy másik lehetőség, ha a környezetet változtatjuk meg. A Google menzáján például előre helyezték a salátás pultot, hogy az emberek zöldségekkel kezdjék megpakolni a tányérjukat. De a kisebb tányérok kihelyzése is segíti az önkontrollt a Tudatos Vezetés HR Blog szerzője szerint. További stratégia lehet a lehetőségek csökkentése is, nem csak bővítése. A cikkíró említett egy példát Irakból, ahol az emberek a piactéren gyűltek össze, majd estére forradalmi hangulatba lovalták magukat. A polgármester megszüntette az ételárusítást a téren, így amikor elkezdtek az emberek megéhezni, fokozatosan szétszéledtek.

8. Lehet persze a szokásos jutalmazás-büntetés pároshoz is nyúlni: például hiába hozza az adott vezető a számokat, nem kaphat jó értékelést, ha vezetői viselkedésével nem demonstrálja a vállalati értékeket.

9. Hansen természetesen megemlíti, hogy a tanítás és a coaching is megkerülhetetlen, ha új viselkedésmódokat és szokásokat szeretnénk kialakítani, akár egyéni, akár szervezeti szintről beszélünk.

10. Utolsó, tizedik eszközként pedig azt javasolja, hogy a kiválasztásnál is tegyük szemponttá a kívánatos viselkedéseket, legyen szó arról, hogy kiket veszünk fel, vagy arról, hogy kitől kell megválni. Vagyis a személyzeti politikánk is erősítse a vágyott változást.

A blogoló úgy véli, a fenti felsorolásban kiváló elemek vannak.
Ha ezekből minél többet bevetünk, kevésbé valószínű, hogy a sikertelen változási kezdeményezések számát gyarapítjuk.

Tudatos Vezetés HR Blog
  • 2019.10.18Office Fvck Up Day Az iroda költözés vagy átalakítás során elkövetett bakikról nem szoktunk beszélni, pedig ezekből a történetekből igazán sokat lehet tanulni. Éppen ezért 15 olyan előadót hívunk a nagyszínpadra, akik őszintén mesélnek az elbaltázott projektekről. Részletek Jegyek
  • 2019.11.14Munkajog a HR gyakorlatában Munkajogi ismeretek érthetően, rendszerezve, remek oktató tolmácsolásában! A jogszabályi naprakész tudás mellett a saját kérdéseire is választ kap. Képzésünk munkáltatói és munkavállalói oldalról is hasznos ismereteket nyújt. Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter