Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Visszafoglalkoztatás: 2303 ember bukta a bérét másfél év alatt

Az LMP azonnali cselekvést vár a kormánytól, miután a Belügyminisztérium is beismerte számukra: az elmúlt bő másfél évben több mint 2300 embert foglalkoztattak vissza az országban jogszerűtlenül, közfoglalkoztatottként - mondta Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő ismertette azokat az adatokat, amelyeket a Belügyminisztérium (BM) a nemzetgazdasági tárcával együttműködve, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisa alapján gyűjtött ki és juttatott el az LMP-nek.

Ezekből kiderül, hogy 2014-ben és 2015-ben országosan összesen 2303 embert vettek vissza 90 napon belül közfoglalkoztatottként olyan helyre, ahol előtte foglalkoztatásban álltak, vagyis jogellenesen - mondta a politikus, mindezt a jéghegy csúcsának nevezve.

A szám ugyanis - folytatta Szél Bernadett - nem tartalmazza azokat az embereket, akiket 90 napon túl vettek vissza, vagy akik helyére másokat alkalmaztak kirúgásukat követően az alacsonyabb bért és kiszolgáltatottabb helyzetet eredményező közfoglalkoztatotti státuszban. De a 2014-et megelőző időszakról sincs információ, holott az LMP 2011-től kezdődően kért adatokat - tette hozzá.

Már a BM is visszafoglalkoztatásnak hívja a jelenséget - mutatott rá Szél Bernadett, idézve a tárca adatokhoz mellékelt levelét.

A tevékenységi körök és megyék szerinti bontásban közölt adatok szerint a második legnagyobb visszafoglalkoztató a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 321 emberrel - közölte Szél Bernadett, kifogásolva, hogy a szakminiszter Balog Zoltán korábban szerinte egy "kamuvizsgálattal" intézte el a jelenség kezelését.

Az adatok szerint a fővárosban munkaerő-piaci szolgáltatásra 117 embert foglalkoztattak vissza, Borsodban sport- és szabadidős tevékenységre 74 embert, Békés megyében építési munkákra hatvanegyet.

A jelenlegi jogszabályok nem védik a dolgozókat - jelentette ki Szél Bernadett, emlékeztetve pártja korábbi törvénykezdeményezésére. Brutális jogsértésnek és végzetes csapásnak nevezte az érintettek számára, hogy legalább a jövedelmük negyedét elveszítik és sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek.

Az LMP politikusa egy az Országgyűlés költségvetési bizottsága mellett működő ellenőrző albizottság felállítását sürgette az ügyben, mivel - mondta - az ország 2010 óta több mint 1000 milliárd forintot költött közfoglalkoztatásra.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter