Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Vita a szakképzettek bérminimumáról

A 2005-ben kötött országos egyezség szerint a szakképzettek jövőre már nem kereshetnek kevesebbet a minimálbér 1,25-szörös mértékénél, a munkáltatói érdekképviseletek szerint viszont több ágazatban, ahol a munkavállalók jelentős részét a minimálbér körüli szinten foglalkoztatják, ezt nem tudják majd teljesíteni a vállalkozások.

A jövő évi keresetemelési ajánlásról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a közelmúltban elkezdett tárgyalásokon ismét előkerült ez a téma, ugyanúgy, mint tavaly az idei évre vonatkozóan. A munkáltatói érdekképviseletek azt kérték, hogy jövőre maradjon az idei szinten a szakképzettek bérminimuma. Indoklásuk szerint, bár a 2005-ben az OÉT keretei között kötött megállapodás lehetőséget adna arra, hogy ágazati szinten lefelé is eltérjenek az országosan kötelező szinttől, erről már 2006-ban és 2007-ben sem sikerült megegyezni a szakszervezetekkel, a mezőgazdasági dolgozók kivételével.

A munkáltatói érdekképviseletek szerint a szakszervezetek nem érdekeltek a kompromisszumban, mert megegyezés hiányában eleve az országosan kötelező magasabb bérminimumot kell teljesíteni az ágazatban. Olyan követeléseket fogalmaznak meg ellentételként, amelyek teljesíthetetlenek.

A 2005-ben kötött három évre szóló megállapodást pedig akkor többen is történelmi jelentőségűnek nevezték. Korábban ugyanis - bár az erre vonatkozó igényt időről-időre megfogalmazták a tárgyaló partnerek - a több évre szóló, a tervezhetőséget jelentő egyezséget nem sikerült megkötni.

A munkáltatók 2005-ben egyebek között azért mentek bele az egyezségbe, mert úgy gondolták, egyes ágazatokban eredményesen tárgyalhatnak majd a szakszervezetekkel az országosnál alacsonyabb szintről is. A másik tényező az volt, hogy 2006-ban az első félévben csak ajánlott volt a szakképzettek magasabb bérminimuma, a második félévtől kellett kötelezően fizetni.

Ezek szerint a legalább középfokú iskolai végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban július elsejétől már kötelező volt az akkori 62.500 forintos minimálbérnél magasabb bérminimum. Ez a minimálbér 1,05-szörös, illetve az 1,1-szeres szorzóval számított mértékét jelentette, kétéves gyakorlat alatt, illetve ennél nagyobb gyakorlattal. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati időt.

A 2005-ben kötött egyezség szerint ezek a szorzók 2007-ben 1,1-szeres illetve 1,15-szörös minimálbért tettek kötelezővé, majd 2008-ban 1,2-szeres, illetve 1,25-szörös minimálbért. A szorzók alapjául szolgáló országos minimálbérről is három évre előre sikerült megegyezni 2005-ben. Ezek szerint a 2005-ös 57 ezer forintos minimálbért 2006-ban 62.500 forintra, 2007-ben 65.500 forintra kellett emelni, 2008-ban pedig 69.000 forint lesz a minimálbér.

A munkáltatói érdekképviseletek felhívták a szakszervezetek és a kormányzat figyelmét arra, hogy nem a 2005-ben kötött egyezség egészét, csak egy elemét javasolják módosítani. Az országosan kötelező általános minimálbér mértékét nem változtatnák, és azt az ajánlást sem, hogy a cégek, ha lehetséges a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben is alkalmazzanak bérminimumot. Ennek mértékére 2006-ra, 2007-re, illetve 2008-ra a minimálbérhez viszonyítva 1,4, 1,5, 1,6-szoros szorzót javasolt a 2005-ös egyezség.

A kormányzati oldal az idei tárgyalásokon kifejezte: nem lehetetlen egy korábbi megállapodás módosítása, de csak akkor, ha ehhez valamennyi aláíró hozzájárul. A szakszervezetek eddig határozottan elutasították, hogy a szakképzettek bérminimumát jövőre az idei szinten tartsák. Szerintük ha az ágazati tárgyalásokon a munkáltatói képviselők igazán akarnák, akkor el lehetne érni egy olyan kompromisszumot, amely alapján az adott szakmában akár lefelé is eltérhetnének az országosan kötelező szinttől.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit keresnek a focisták Magyarországon

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentéséből kiderül, hogy átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el... Teljes cikk

Tovább csökkent a magyar cégek száma 2019-ben

Több mint 5 százalékkal több céget alapítottak, és 3,6 százalékkal kevesebb cég szűnt meg tavaly, mint az előző évben, azonban ez sem volt elég,... Teljes cikk

Emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány

Emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal, és a cafeteria-rendszert is újra bevezetik... Teljes cikk