Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Vita a szakképzettek bérminimumáról

A 2005-ben kötött országos egyezség szerint a szakképzettek jövőre már nem kereshetnek kevesebbet a minimálbér 1,25-szörös mértékénél, a munkáltatói érdekképviseletek szerint viszont több ágazatban, ahol a munkavállalók jelentős részét a minimálbér körüli szinten foglalkoztatják, ezt nem tudják majd teljesíteni a vállalkozások.

A jövő évi keresetemelési ajánlásról az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a közelmúltban elkezdett tárgyalásokon ismét előkerült ez a téma, ugyanúgy, mint tavaly az idei évre vonatkozóan. A munkáltatói érdekképviseletek azt kérték, hogy jövőre maradjon az idei szinten a szakképzettek bérminimuma. Indoklásuk szerint, bár a 2005-ben az OÉT keretei között kötött megállapodás lehetőséget adna arra, hogy ágazati szinten lefelé is eltérjenek az országosan kötelező szinttől, erről már 2006-ban és 2007-ben sem sikerült megegyezni a szakszervezetekkel, a mezőgazdasági dolgozók kivételével.

A munkáltatói érdekképviseletek szerint a szakszervezetek nem érdekeltek a kompromisszumban, mert megegyezés hiányában eleve az országosan kötelező magasabb bérminimumot kell teljesíteni az ágazatban. Olyan követeléseket fogalmaznak meg ellentételként, amelyek teljesíthetetlenek.

A 2005-ben kötött három évre szóló megállapodást pedig akkor többen is történelmi jelentőségűnek nevezték. Korábban ugyanis - bár az erre vonatkozó igényt időről-időre megfogalmazták a tárgyaló partnerek - a több évre szóló, a tervezhetőséget jelentő egyezséget nem sikerült megkötni.

A munkáltatók 2005-ben egyebek között azért mentek bele az egyezségbe, mert úgy gondolták, egyes ágazatokban eredményesen tárgyalhatnak majd a szakszervezetekkel az országosnál alacsonyabb szintről is. A másik tényező az volt, hogy 2006-ban az első félévben csak ajánlott volt a szakképzettek magasabb bérminimuma, a második félévtől kellett kötelezően fizetni.

Ezek szerint a legalább középfokú iskolai végzettséget és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban július elsejétől már kötelező volt az akkori 62.500 forintos minimálbérnél magasabb bérminimum. Ez a minimálbér 1,05-szörös, illetve az 1,1-szeres szorzóval számított mértékét jelentette, kétéves gyakorlat alatt, illetve ennél nagyobb gyakorlattal. Az 50 év feletti munkavállalók esetében nem kell figyelembe venni a gyakorlati időt.

A 2005-ben kötött egyezség szerint ezek a szorzók 2007-ben 1,1-szeres illetve 1,15-szörös minimálbért tettek kötelezővé, majd 2008-ban 1,2-szeres, illetve 1,25-szörös minimálbért. A szorzók alapjául szolgáló országos minimálbérről is három évre előre sikerült megegyezni 2005-ben. Ezek szerint a 2005-ös 57 ezer forintos minimálbért 2006-ban 62.500 forintra, 2007-ben 65.500 forintra kellett emelni, 2008-ban pedig 69.000 forint lesz a minimálbér.

A munkáltatói érdekképviseletek felhívták a szakszervezetek és a kormányzat figyelmét arra, hogy nem a 2005-ben kötött egyezség egészét, csak egy elemét javasolják módosítani. Az országosan kötelező általános minimálbér mértékét nem változtatnák, és azt az ajánlást sem, hogy a cégek, ha lehetséges a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben is alkalmazzanak bérminimumot. Ennek mértékére 2006-ra, 2007-re, illetve 2008-ra a minimálbérhez viszonyítva 1,4, 1,5, 1,6-szoros szorzót javasolt a 2005-ös egyezség.

A kormányzati oldal az idei tárgyalásokon kifejezte: nem lehetetlen egy korábbi megállapodás módosítása, de csak akkor, ha ehhez valamennyi aláíró hozzájárul. A szakszervezetek eddig határozottan elutasították, hogy a szakképzettek bérminimumát jövőre az idei szinten tartsák. Szerintük ha az ágazati tárgyalásokon a munkáltatói képviselők igazán akarnák, akkor el lehetne érni egy olyan kompromisszumot, amely alapján az adott szakmában akár lefelé is eltérhetnének az országosan kötelező szinttől.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Október 10-re országos közszolgálati sztrájkot hirdet két szakszervezet

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete... Teljes cikk

Az orvoskamara párbeszédre hívja a döntéshozókat

Fontos kérdések megvitatására hívja az orvosokat a Magyar Orvosi Kamara (MOK); szombaton Elhalt ígéretek nyomában - párbeszéd a döntéshozókkal... Teljes cikk

Elbocsátási moratóriummal védené a munkavállalókat a Jobbik

Elbocsátási moratórium bevezetésével védené a magyar dolgozók munkahelyét Stummer János Jobbik-alelnök, aki sajtótájékoztatóján bejelentette:... Teljes cikk