Megjelent: 2 hónapja

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját.

A KATA-s vállalkozókat érintő 40 százalékos büntetőadó a kisvállalkozóknak jelentős bevételcsökkenést okoz, mert az extra adóterhet nem fogja a megrendelő viselni, hanem érvényesíti majd a szerződéses árban - mondta a növekedés.hu-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László. A VOSZ tagjai szerint a módosítás nem eredményezheti a KATA adminisztrációjának növekedését és a terhek vállalhatatlan emelkedését. Úgy látják, hogy a rejtett foglalkoztatást nem oldja meg a büntetőadó, ellenben többletterhet jelent a kisvállalkozóknak.

Perlusz László szerint rengeteg katás számára irreálisan alacsony a 3 millió forintos éves keret, ami havi 250 ezer forintnak felel meg.
„Miért kell extra terhekkel büntetni azokat a korrekt módon tevékenykedő kisvállalkozókat, amelyeknek van néhány nagyobb megrendelőjük azokkal szemben, akik kizárólag sok apró megrendelést, munkát vállalnak el?” - teszi fel a kérdést a VOSZ. Azzal sem értenek egyet, hogy az állami megrendelők a kivételek között szerepelnek. A VOSZ úgy látja, hogy az általuk képviselt többség kész a korrekt közteherviselésre, és minden ezzel ellentétes előfeltételezést visszautasítanak.

A VOSZ javaslatai között szerepel az az élőmunkaterhek radikálisabb csökkentése. Javasolják továbbá, hogy a NAV adatbázisában a kisvállalkozások helyett azokat a nagyvállalkozókat ellenőrizzék szigorúbban, akik tömegesen alkalmazzák a KATA-s vállalkozókat. Fontosnak tartanák, hogy szigorúbban vizsgálják a KATA-s vállalkozások működési feltételeinek teljesülését. Javasolják, hogy a kiállított számlaösszegre vonatkozó értékhatárt emeljék fel havi 500 ezer forint (6 millió forint/év) összegre, emellett előnyösnek tartanák a 40 százalékos büntetőadó helyett egy olyan adóráta kialakítását javasoljuk, amely még hordozná a KATA előnyét és így tömegesen vállalható lenne.

A VOSZ álláspontja szerint a KATA jelenlegi drasztikus módosítását 2021 helyett 2022-re kéne halasztani, hogy haladékot kapjanak a „felkészülésre” a kisvállalkozók, és így nem akadályoznák a talpraállást a járvány után.

novekedes.hu
fotó: pixabay
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyolcszor akkora a svájci minimálbér, mint a magyar

Az Eurostat szerint a V4-es országok közül nálunk a legalacsonyabb a minimálbér. Teljes cikk

Álellenőr bírságolt meg munkásokat egy építkezésen

A magát NAV-ellenőrnek kiadó férfi 50 ezer forintos bírságokat osztott ki munkásoknak, felettesüktől pedig kenőpénzt kért. Teljes cikk

Az év végén 5,5 százalék körüli munkanélküliségre számít a GKI

A Gazdaságkutató elemzése szerint tovább fokozódhatnak a foglalkoztatás strukturális feszültségei. Teljes cikk