kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

VOSZ: a kata szigorítása erősítheti a válsághullámot a kisvállalkozók körében

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a büntetőadó nem oldja meg a rejtett foglalkoztatás problémáját.

A KATA-s vállalkozókat érintő 40 százalékos büntetőadó a kisvállalkozóknak jelentős bevételcsökkenést okoz, mert az extra adóterhet nem fogja a megrendelő viselni, hanem érvényesíti majd a szerződéses árban - mondta a növekedés.hu-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László. A VOSZ tagjai szerint a módosítás nem eredményezheti a KATA adminisztrációjának növekedését és a terhek vállalhatatlan emelkedését. Úgy látják, hogy a rejtett foglalkoztatást nem oldja meg a büntetőadó, ellenben többletterhet jelent a kisvállalkozóknak.

Perlusz László szerint rengeteg katás számára irreálisan alacsony a 3 millió forintos éves keret, ami havi 250 ezer forintnak felel meg.
„Miért kell extra terhekkel büntetni azokat a korrekt módon tevékenykedő kisvállalkozókat, amelyeknek van néhány nagyobb megrendelőjük azokkal szemben, akik kizárólag sok apró megrendelést, munkát vállalnak el?” - teszi fel a kérdést a VOSZ. Azzal sem értenek egyet, hogy az állami megrendelők a kivételek között szerepelnek. A VOSZ úgy látja, hogy az általuk képviselt többség kész a korrekt közteherviselésre, és minden ezzel ellentétes előfeltételezést visszautasítanak.

A VOSZ javaslatai között szerepel az az élőmunkaterhek radikálisabb csökkentése. Javasolják továbbá, hogy a NAV adatbázisában a kisvállalkozások helyett azokat a nagyvállalkozókat ellenőrizzék szigorúbban, akik tömegesen alkalmazzák a KATA-s vállalkozókat. Fontosnak tartanák, hogy szigorúbban vizsgálják a KATA-s vállalkozások működési feltételeinek teljesülését. Javasolják, hogy a kiállított számlaösszegre vonatkozó értékhatárt emeljék fel havi 500 ezer forint (6 millió forint/év) összegre, emellett előnyösnek tartanák a 40 százalékos büntetőadó helyett egy olyan adóráta kialakítását javasoljuk, amely még hordozná a KATA előnyét és így tömegesen vállalható lenne.

A VOSZ álláspontja szerint a KATA jelenlegi drasztikus módosítását 2021 helyett 2022-re kéne halasztani, hogy haladékot kapjanak a „felkészülésre” a kisvállalkozók, és így nem akadályoznák a talpraállást a járvány után.

novekedes.hu
fotó: pixabay
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek