Megjelent: 2 hónapja

140 pedagógus halt meg koronavírusban itthon a járvány kitörése óta

"A választásokig valószínűleg nem lehet sztrájk, ha csak a Kúria meg nem embereli magát" - mondta el Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a sztrájkkal kapcsolatban.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke volt a Spirit FM Partvonal című műsorának vendége. Gosztonyi Gábor elmondta, a PSZ információi szerint az egészségügy után a legtöbb halálos áldozatot az oktatási szakma szenvedte el.

"Több mint 140 kollegát veszítettünk el másfél év alatt. Ebből hivatalos adat még csak tavaly december 31-ig van, beadtuk az újabb közérdekű adatigénylésünket, amelyben 2020. január 1-től június 30-ig ugyanazokra az adatokra kérdezünk rá” - jelentette ki, hozzátéve, hogy az adatokban még nincsenek benne a második hullám vége és a harmadik hullám számai. 

Mint ismert, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) és a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) sztrájkbizottságot hoz létre, és egy négy pontból álló követelést nyújtottak be a kormánynak. Gosztonyi Gábor kiemelte, hogy nem csak a pedagógusoknak, hanem az oktatásban dolgozók számára is bérrendezést követelnek.

"Jelenleg 101 500 forinton van befagyasztva a pedagógus bértábla, ha hinni lehet annak, hogy 200 ezer forint lesz a minimálbér, akkor nagyjából 100 százalékos béremelésre lenne szükség. A bérelem az egyik része, de ha egy kiszámítható jövőképpel rendelkezhetnének a pedagógusok, a társadalmi megbecsüléssel párosítva, akkor sokan visszatérnének a pályára" - mondta. 

Amennyiben elutasítják sztrájkkötelezettségeiket,csak akkor tudnak jogszerű sztrájkot tartani, ha a kezükben van egy olyan bírósági végzés, amely kimondja a még elégséges szolgáltatásokról szóló kötelezettséget.

"A választásokig valószínűleg nem lehet sztrájk, ha csak a Kúria meg nem embereli magát, mi azon vagyunk, hogy legyen, de ha több napos sztrájk nem is lehet, a sztrájkbizottsági tárgyalások alatt figyelmeztető sztrájkot lehet tartani, valószínűleg ez lesz az első lépés" - fejtette ki Gosztonyi Gábor.

 

ATV

fotó: pixabay

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmérés: magasabb bérekre és a tankötelezettség emelésére lenne szükség az oktatásban

A megkérdezettek több mint negyede úgy látja, hogy az alaptantervet is újra kellene írni. Teljes cikk

Béremelés helyett átszervezés jöhet a pedagógusoknál?

A pedagógusok 2 év múlva esedékes béremelésének az lehet az ára, hogy kikerülnek a közalkalmazotti törvény alól. Teljes cikk