Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

500 milliót átcsoportosítanak a Munkaerő-piaci Alapba

images

A közlemény szerint a kormány ezzel az intézkedéssel is támogatni kívánja az "Út a munkához" programban résztvevők versenyszférában történő elhelyezkedését. Támogatásukat az indokolja, hogy zömében alacsony iskolai végzettségű, tartósan elhelyezkedési nehézségekkel küzdő személyekről van szó, akiknek a foglalkoztatása e támogatási forma nélkül lényegesen kisebb eséllyel valósulna meg - áll a közleményben.

A támogatást az a munkáltató kaphatja, amely létszámbővítés keretében vállalja a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személy teljes munkaidőben és munkaviszony keretében történő foglalkoztatását.

A munkáltatónak továbbfoglalkoztatási kötelezettsége nincs, azonban vállalnia kell, hogy a támogatás ideje alatt nem bocsát el munkavállalót. A támogatás legfeljebb egy évre nyújtható. A foglalkoztatáshoz a támogatás megállapításakor hatályos rendelkezésre állási támogatás összegének megfelelő mértékű támogatás, jelenleg 28.500 forint nyújtható.

A támogatás igénybevételéhez helyközi utazás támogatása, csoportos személyszállítás támogatása, valamint a Start-Extra kártyával rendelkező személy foglalkoztatásához kapcsolódó járulékkedvezmény is kapcsolódhat.

A támogatást a munkaügyi központok állapítják meg a munkáltató kérelme alapján. A támogatás iránti kérelmet a rendelkezésre állási támogatásra jogosult személy foglalkoztatásának megkezdését megelőzően kell benyújtani a munkáltató székhelye/telephelye szerint illetékes munkaügyi kirendeltséghez.

A döntést követően a munkaügyi központ hatósági szerződést köt a munkáltatóval. A támogatást havonta, utólag folyósítják a munkáltató részére a benyújtott igénylés alapján.

A munkáltatók egy személy minimálbéren történő foglalkoztatása esetén egy év alatt 580.140 forintot takaríthatnak meg a támogatásnak köszönhetően, 3 éves foglalkoztatásnál az összeg már 1 millió 56 ezer forint, mivel a foglalkoztatás utolsó két évében a START-Régió kártya által biztosított járulékkedvezmény igénybevételével még 24 hónapig 19.845 forint támogatás vehető igénybe.

Ha a munkavállalót a minimálbér 130 százalékos bérköltségén foglalkoztatják, a munkáltató egy év alatt 651.588 forint támogatást vehet igénybe A munkavállaló három éves foglalkoztatása alatt megtakarítható összeg összesen 1.270.764 forint, mivel a foglalkoztatás utolsó két évében a START-Régió kártya által biztosított járulékkedvezmény igénybevételével még 24 hónapig 25.799 forint támogatás, összesen 619.176 forint igényelhető.

A támogatás pozitív hatása mellett azonban a képzés szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni, ezért indította el a kormány az "Út a munka világába" című uniós finanszírozású programot, 7,5 milliárd forint keretösszeggel - fűzik hozzá. A legfrissebb adatok alapján már több mint 4000 rát-jogosult vett részt a képzéseken.

Az "Út a munkához" program keretében 2009-ben a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak közül 63 ezer fő közcélú foglalkoztatását tervezték. A foglalkoztatottak érintett létszáma az elmúlt év IV. negyedévben azonban már meghaladta a 90 ezer főt.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kötelező szabadságolás: meghökkentő adatok érkeztek

A munkatársak 38 százalékát nem kötelezték általa nem kért szabadság kivételére a cégek a koronavírus-járvány miatt, százból 37 ember azonban... Teljes cikk

Több pénz jut a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására

Több mint 2,2 milliárd forinttal több pénz jut jövőre a költségvetésből a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására - közölte az... Teljes cikk

WHO: 2030-ra csaknem 10 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a munkaerőpiacról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberek élettartamának növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is... Teljes cikk