Megjelent: 5 éve

98 milliárd forint volt a költségvetési csalás 2016-ban

A bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás volt 2016-ban 98 milliárd forint értékben. Említésre méltó a csődbűncselekmény, a számvitel rendjének megsértése, az iparjogvédelmi jogok megsértése és az orgazdaság aránya is. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága (BFIG) és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2016-ban 6247 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága (BFIG) és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2016-ban 6247 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás, említésre méltó a csődbűncselekmény (10,02 %), a számvitel rendjének megsértése (6,98 %), az iparjogvédelmi jogok megsértése (5,28 %), és az orgazdaság (4,64 %) aránya is.

Elkövetési érték alakulása

A fenti bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték, azaz az okozott kár 109,48 milliárd forint.

Az egyes bűncselekmények kapcsán regisztrált elkövetési értékek:

 • költségvetési csalás 98,06 milliárd forint

 • iparvédelmi jogok megsértése 885,96 millió forint,

 • szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 2,12 milliárd forint

 • orgazdaság 2,6 milliárd forint


  Dohánytermékekre elkövetett bűncselekmények  2016-ban 696 bűncselekmény kapcsán csaknem 187 millió szál dohányterméket foglaltak le a NAV munkatársai több, mint 6,78 milliárd forint értékben.

  Magyarországon megjelentek olyan bűnözői csoportok, amelyek jelentős pénzt fektetnek be cigarettagyárak kiépítésébe. A NAV pénzügyi nyomozói 2016-ban két bűnszervezetet számoltak fel olyan ütemben, hogy egyetlen szál illegális dohánytermék sem kerülhetett forgalomba.

  Új tapasztalat, hogy a szállítás a zöld határról átterelődött a nagyobb mennyiséget biztosítani képes kamionos forgalomra. Ennek egyik oka a déli határszakaszon felállított fizikai határzár és a fokozottabb hatósági jelenlét, valamint az ukrán határszakaszon a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozóinak elmúlt években kifejtett intenzív felderítő tevékenysége, amelynek köszönhetően húsz cigarettacsempész bűnszervezetet számoltak fel.


  Vagyonbiztosítás  A folyamatban lévő büntetőeljárások kapcsán a vagyonbiztosítás összege (lefoglalás, önkéntes megtérítés együttesen) 33,49 milliárd forint.

  A nyomozati szakterület költségvetést károsító bűncselekmények kapcsán teljesített vagyonbiztosítása 35,77 %.

  2780 költségvetést károsító bűncselekményt derítettek fel a nyomozók 97,27 milliárd forint elkövetési értékben, az e körben teljesített vagyonbiztosítás 34,79 milliárd forint. Az új számítási mód szerinti vagyonbiztosítás nem tartalmazza a lefoglalt jövedéki termékek értékét, amely 6,78 milliárd forint volt.


  Szervezetten elkövetett bűncselekmények  2016-ban 31 bűnszervezetet, 23 bűnszövetséget sikerült felderíteni. Az 54 szervezetten elkövetett ügyhöz mintegy 39 milliárd Ft elkövetési érték társult, ami csaknem másfélszerese a 2015-ös eredménynek.

  NAV
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Nettó 322 ezer forintot szeretne keresni egy pályakezdő

  A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 000 forint, 29 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A nők és a férfiak közötti... Teljes cikk

  Jobbik: Villámsebes pedagógus béremelésre van szükség

  A következő 4-5 évben a pedagógustársadalom gerince vonul nyugdíjba, azonnali lépésekre, emellett a szakképzés teljes megújítására és a Nemzeti... Teljes cikk

  Orbán Viktor fizetése 1,5 millióról 3,5 millióra nő

  A kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint az Országgyűlés elnöke, Kövér László. Mostantól a miniszterek, a... Teljes cikk

  Facebook