Megjelent: 3 éve

98 milliárd forint volt a költségvetési csalás 2016-ban

A bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás volt 2016-ban 98 milliárd forint értékben. Említésre méltó a csődbűncselekmény, a számvitel rendjének megsértése, az iparjogvédelmi jogok megsértése és az orgazdaság aránya is. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága (BFIG) és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2016-ban 6247 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága (BFIG) és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2016-ban 6247 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás, említésre méltó a csődbűncselekmény (10,02 %), a számvitel rendjének megsértése (6,98 %), az iparjogvédelmi jogok megsértése (5,28 %), és az orgazdaság (4,64 %) aránya is.

Elkövetési érték alakulása

A fenti bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték, azaz az okozott kár 109,48 milliárd forint.

Az egyes bűncselekmények kapcsán regisztrált elkövetési értékek:

 • költségvetési csalás 98,06 milliárd forint

 • iparvédelmi jogok megsértése 885,96 millió forint,

 • szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 2,12 milliárd forint

 • orgazdaság 2,6 milliárd forint

  Dohánytermékekre elkövetett bűncselekmények

  2016-ban 696 bűncselekmény kapcsán csaknem 187 millió szál dohányterméket foglaltak le a NAV munkatársai több, mint 6,78 milliárd forint értékben.

  Magyarországon megjelentek olyan bűnözői csoportok, amelyek jelentős pénzt fektetnek be cigarettagyárak kiépítésébe. A NAV pénzügyi nyomozói 2016-ban két bűnszervezetet számoltak fel olyan ütemben, hogy egyetlen szál illegális dohánytermék sem kerülhetett forgalomba.

  Új tapasztalat, hogy a szállítás a zöld határról átterelődött a nagyobb mennyiséget biztosítani képes kamionos forgalomra. Ennek egyik oka a déli határszakaszon felállított fizikai határzár és a fokozottabb hatósági jelenlét, valamint az ukrán határszakaszon a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozóinak elmúlt években kifejtett intenzív felderítő tevékenysége, amelynek köszönhetően húsz cigarettacsempész bűnszervezetet számoltak fel.

  Vagyonbiztosítás

  A folyamatban lévő büntetőeljárások kapcsán a vagyonbiztosítás összege (lefoglalás, önkéntes megtérítés együttesen) 33,49 milliárd forint.

  A nyomozati szakterület költségvetést károsító bűncselekmények kapcsán teljesített vagyonbiztosítása 35,77 %.

  2780 költségvetést károsító bűncselekményt derítettek fel a nyomozók 97,27 milliárd forint elkövetési értékben, az e körben teljesített vagyonbiztosítás 34,79 milliárd forint. Az új számítási mód szerinti vagyonbiztosítás nem tartalmazza a lefoglalt jövedéki termékek értékét, amely 6,78 milliárd forint volt.

  Szervezetten elkövetett bűncselekmények

  2016-ban 31 bűnszervezetet, 23 bűnszövetséget sikerült felderíteni. Az 54 szervezetten elkövetett ügyhöz mintegy 39 milliárd Ft elkövetési érték társult, ami csaknem másfélszerese a 2015-ös eredménynek.

  NAV
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Szja-bevallás: így alkalmazható az alacsonyabb szociális hozzájárulási adó

  Az adóhatóság útmutatója egyértelműsíti: bár a szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-jétől csökkent 17,5%-ra a korábbi... Teljes cikk

  1 millió forint fölé emeli az ALDI a kezdő menedzseri fizetéseket

  A minimálbér hétszeresének megfelelő juttatást fizet az ALDI Magyarország a betanulási időszak után a kezdő menedzsereknek - írják közleményükben. Teljes cikk

  Mire ügyeljenek a vállalkozások most, hogy beüt a brexit?

  Három és fél éve tartó bizonytalan helyzet ért véget azzal, hogy január közepén világossá vált: február elsejétől szűnik meg az Egyesült... Teljes cikk