Megjelent: 12 éve

A 10 leggyakoribb hiba, ami a relokáció során előfordul

A 10 leggyakoribb hiba, ami egy áttelepülés során előfordulhat:

images

1. Munkavállalási engedély csúszása
Fontos tudni, hogy az engedélyköteles állampolgárok legális munkavállalásához munkavállalási engedély szükséges! Azaz, a külföldi kolléga nemcsak hivatalos fizetést nem kaphat, de munkába sem állhat, amíg az érvényes munkavállalási engedély el nem készül. Ellenkező esetben a céget (nem a munkavállalót!) komoly pénzbírság terhelheti.

A munkavállalási engedély ideális esetben 30 napot vesz igénybe: az adatok, információk begyűjtésétől a kérelem beadásán át a kész engedélyig. A leggyakoribb csúsztatók:

  • Eredeti iskolai végzettség hiánya
  • Orvosi alkalmassági hiánya
  • Céginformációk hiánya
  • Céges aláírások, cégdokumentáció hiánya


2. Orvosi alkalmassági igazoláson rossz pozíció szerepel
A munkaköri orvosi vizsgálat több helyen és módon is készülhet. Amennyiben nem Magyarországon készül a vizsgálat, mert a munkatárs nem jön a munkavállalási engedély elkészülte előtt az országba, úgy különösen fontos, hogy a helyes pozíciót igazolni. Sajnos ellenkező esetben a vizsgálatot meg kell ismételni és ez nemcsak anyagi, de időbeli vonzattal is jár: a munkavállalási engedély akár heteket is csúszhat emiatt!

3. Hiánypótlás kezelése
Sajnos akármilyen felkészült is valaki a kérelem beadásakor, előfordulhat, hogy az illetékes hivatal hiánypótlásra szólít fel. Ameddig a hiánypótlási felszólításnak nem teszünk eleget, addig az adott ügyet nem bírálják el, rosszabb esetben pedig az egész eljárást megszüntethetik. Ezért nagyon fontos a hiánypótlások megfelelő kezelése: határidőn belül a megfelelő személy kezébe kerüljön, aki a szükséges lépéseket megteszi. Nagyon fontos, hogy az ügyintéző személy el tudja dönteni, a hiánypótlás valóban jogos-e, vagy sem, valamint hogy az időbeli és ezáltal pénzbeli rizikókat figyelembe véve melyik megoldás a legoptimálisabb a munkavállaló, illetve a cég szempontjából!

4. A belépés dátumának rossz meghatározása
A külföldi kollégák belépését már a munkavállalási engedély elindítása óta várják a munkatársak, akik jelenleg az ő munkáját is végzik, vagy a projektvezetővel, akinek határidőre kell végrehajtani a kitűzött feladatot. Sajnos ilyenkor sok cég abba a hibába esik, hogy a leendő kolléga kezdési dátumát megpróbálják megsaccolni, a munkavállalási engedély körülbelüli dátumához mérten, és esetleg még munkaszerződést is kötnek vele. A rosszul meghatározott kezdési dátum több bonyodalmat okozhat egy cég életében: egy elkapkodott munkaszerződés irreális projekt-terveket, de még munkaügyi bírságot is okozhat!
A belépési dátum meghatározásánál nagy jelentősége van annak, hogy az ügyintézés személyre szabott legyen: az összes tényező (munkakör, személyes igények... stb.) figyelembe vételével átgondolva a kezdési dátum meghatározása nem fog gondot okozni!

5. Adószám késése
Több profi kolléga tette már fel a kérdést: A beléptetéshez adószám kell - Hogy léptessek be valakit, amikor még érvényes tartózkodási engedélye és lakcímkártyája sincs, nemhogy adószáma?

Igen, ez a bürokrácia egyik jól sikerült buktatója: adószámot az kérhet, akinek van hivatalosan regisztrált lakcíme, tehát először tartózkodási engedélyt kell kérnie. Ahhoz, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, kell, hogy legyen érvényes munkaszerződése. De a munkaszerződéshez illetve hivatalos beléptetéshez szükséges az adószám!

6. Lakáskeresés a város feltérképezése nélkül
Amikor egy külföldi Magyarországra jön, a lakás az egyik kulcsfontosságú szerepet tölti be a relokáció során. Ez lesz az a hely, ahova visszavonulhat, ahol otthont lelhet, ahol átvészelheti az új környezetből, a kulturális különbözőségekből fakadó stresszt. Sokan ugyanazt a lakást keresik, ami otthon volt nekik, ami gyakran csalódást is okoz: hisz nincs két ugyanolyan város!
Vannak, akik az ideköltözés előtt ugyan ellátogatnak néhány honlapra, hogy megnézzék, mi a kínálat, de sokszor ők sem teljesen elégedettek. Hogyan fordulhat ez elő?
Aki nem néz körbe a piacon, annak gyakran már van egy kép a fejében, mi az, amit keres, anélkül, hogy ismerné az ingatlanpiacot. Ők azok, akik két emeletes házat keresnek a belváros közelében, ahol lehetőleg erdő és kistó is van- és persze csalódnak, mert ilyen Budapesten nem létezik. Akik tájékozódnak az ingatlanpiacon, azok is gyakran elégedetlenek: a honlapok ízléses, olcsó kínálatával szemben itt találkoznak a rideg valósággal: át kell gondolni az igényeket és a büdzsét is.
Mindkét csoportnak hasznos lenne, ha a saját szemével tapasztalná meg a város lehetőségeit, és ha kicsit megismerkedne az ingatlan piaccal.

7. Lakáskeresési igények helytelen felmérése
Még ha profi segítséget is kérünk munkatársaink lakáskereséséhez, akkor is előfordulhat néhány jelentős félreértés, hiba. Nagyon fontos az igények pontos felmérése, amit sok cég azzal old meg, hogy az ügyfelével eltölt egy fél napot, majd megisznak együtt egy kávét, mely során meghallgatják az első benyomásokat. Természetesen ezek az eszközök nagyon jók ügyfelünk rövid megismeréséhez, de önmagukban nem elegendőek az igények teljes felméréséhez, a lakáskeresés sikeréhez.

8. Kusza lakáskeresés
Előfordult már, hogy egy ügyfél több különböző ingatlan ügynökkel keresett lakást, végül pedig egy relokációs céget is megbízott a kereséssel. Ezekben az esetekben a keresési folyamat körülbelül másfélszeresére nőtt, az ügyfél elégedetlensége pedig a felére csökkent. Miért? Mert az ingatlanpiac viszonylag szűk, az ingatlanosok többsége ugyanazzal az adatbázissal dolgozik. Így gyakran előfordul, hogy ugyanaz a lakás más áron szerepel a különböző honlapokon, attól függően, hogy a tulajdonos melyik ingatlanossal hogyan állapodott meg, plusz, hogy az ingatlanos mennyire érzi magát rátermettnek az ártárgyalásban. Sajnos sokszor előfordul az is, hogy a tulajdonos megpróbál árat emelni, miután megtudta, a leendő bérlő külföldi, és a munkáltatója egy multinacionális vállalat! Miután ügyfelünk rádöbben, ebben a játékban az ő érdekeit nem képviseli senki, egy relokációs céget bíz meg.
Egy ilyen turné után azonban szinte teljesen felesleges még egy relokációs céget is bevenni, hiszen ki tudja már követni szegény ügyfél mit látott már és mit nem, melyik tulajdonos akarta átverni, melyik nem. Ilyenkor legjobb egy olyan megbízható, 100 százalékban független és önálló relokációs céget megbízni a lakáskereséssel, amelyik nemcsak mondja, hanem vállalja is az ügyfél érdekeinek abszolút képviselését.

9. Bérleti szerződés "összetákolása"Amikor a lakás már megvan, sokan fellélegeznek, túl vannak a nehezén. Sajnos ez az esetek többségében nem így van! A bérleti szerződés összeállítása komoly háttérmunkát igénylő feladat. Sose hagyjuk munkatársunkat, hogy aláírjon egy a tulajdonos által megírt szerződést anélkül, hogy egy hozzáértő személy meg ne nézte volna! Ilyenkor ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy minden, ami szóbeli megállapodással történt "elfelejtődhet", és az aláírt bérleti szerződés előnytelen lehet külföldi kollégádnak.

10. Vízum illetve tartózkodási engedély késése
Egy külföldi kolléga beléptetéshez a munkavállalási engedély önmagában nem elég. Ehhez érvényes munkavállalási célú vízumra illetve tartózkodási engedélyre is szükség van! A vízumot általában az anyaország Magyar Követségén igénylik a munkavállalók, ez alól természetesen van felmentés, ha a hazautazás nehezen megoldható. A vízum átfutási ideje hivatalosan 30-90 nap, amely idő alatt bizonyos állampolgárok be sem léphetnek az országba, mások is csak turistaként, tehát a munkát nem kezdhetik meg legálisan! A vízum kérelem beadásakor nagyon fontos, hogy az összes szükséges dokumentum meglegyen és a feltételeknek megfeleljen, mert amennyiben hiánypótlás szükséges, az amúgy sem rövid elbírálási idő még hosszabbra nyúlik, akár egy egész hónappal is elcsúszhat! Ez pedig nem csak időbeli, de jelentős pénzbeli kiesést is jelenthet a cégnek.

Forrás: Expat Center
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan döntsük el, hogy érdemes-e költözni egy állásért?

Az ígéretes munka akár több száz vagy több ezer kilométernyire is lehet. A magyar munkavállalók mobilitása híresen alacsony volt, ami azonban az... Teljes cikk

Nemcsak a V4-es országok hagytak le minket, hanem Románia is - Interjú a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnökével

Ahogy arról júliusban mi is hírt adtunk, tavaly 979 orvos és fogorvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az orvosok migrációja... Teljes cikk

Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk