kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

A Richter 50 országban van jelen, így Magyarországgal együtt összesen közel 12 000 munkavállalóért felel, és 310 HR-es munkáját koordinálja Erdei Katalin, a cég globális HR vezetője. Egyik legfontosabb értéknek a nyitottságot tartja. A vállalatnál stratégiai szerepe van a munkatársak megtartásában a tudatos utódlástervezésnek, tehetségmenedzsmentnek. Jelenleg négy generáció dolgozik együtt a cégnél, így az egyik kiemelt kihívást a generációk együttműködése és elvárásai jelentik.

Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.-
images

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022 után a második ilyen összeállításunk. Ahogyan korábban, úgy idén is felkerült a listára Erdei Katalin, a Richter Gedeon Nyrt. HR igazgatója.

Kérjük, mutassa be néhány szóval a HR osztályt. Milyen eredményeket ért el a HR az elmúlt évben?  

Magyarországon 260 fős a HR szervezet, de a klasszikus tevékenységeken túl magában foglalja a belső kommunikációt, a jóléti és belső szolgáltatásokat és a rendészetet is. Emellett nemzetközi leányainknál még összesen 50 HR-es dolgozik, kisebb-nagyobb szervezetekben. Magyarországon 5800 kollégánknak, nemzetközi szinten további 50 országban közel 6000 főnek nyújtunk HR szolgáltatást. 

Több területen is léptünk előre tavaly, admin folyamatok digitalizálásától az utódlásmenedzsment bevezetéséig, és kollégáim dolgoztak ki olyan agilisra emlékeztető működést, amelyben a Business Partner, a fejlesztés, a kommunikáció és az admin dedikált támogatásával sokkal hatásosabban segítjük a vezetőket a nagyobb léptékű változások végigvitelében. Fejlesztési folyamataink középpontjában a growth mindset kialakítása áll, legyen szó kultúra-, vezető- vagy munkatársi fejlesztésekről, toborzásról és ebben is jelentőset léptünk előre.

HR vezetőként milyen értékek mentén dolgozik? 

A visszajelzések alapján (is) közvetlen és könnyen megközelíthető ember vagyok, és ezt várom kollégáimtól is. Csapatomban fontos az egymásra és az újdonságra való nyitottság. Felhatalmazó és fejlesztő vezetőnek ismernek, bár ez utóbbira több időt szeretnék fordítani a jövőben. Fontos számomra a fókusz és a hatékonyság, de így is hajlamos vagyok túlvállalni magam.

Meg tudna osztani egy olyan tapasztalatot/élményt a karrierje során, amely jelentősen befolyásolta, hogy milyen HR vezető lett? 

Nem egy esemény, hanem sok visszajelzés befolyásolta. Vallom, hogy az egyenes út a legrövidebb, és ez különösen igaz kommunikációban. Még a legnehezebb beszélgetések is jól végződnek, ha -persze a megfelelő stílusban - őszintén beszélünk, szerintem ez a tisztelet egyik jele. A másik a nyitottság a munkatársaim felé, nagyon őszintén érdekel ki hogyan gondolkodik, rengeteg új ötlet, irány jön ezekből a beszélgetésekből.

Milyen nagyobb HR projekten dolgoznak jelenleg, amit kiemelne?

Minden évben igyekszünk ésszerű mennyiségű projektet célul tűzni, de idén is több nagy projekten dolgozunk: megújítottuk a belső kommunikációt,  és  mobilapplikáció bevezetésével szeretnénk minden magyarországi dolgozónkat elérni. Folytatjuk a tehetségmenedzsment-rendszer kiterjesztését, dolgozunk gender és generációs sokszínűségen,  és folyamatban van az adminrendszerünk nemzetközi kiterjesztése.

Milyen kihívásokat lát a HR szakmában és a munkaerőpiacon? Hogyan alkalmazkodik a vállalatuk ehhez? 

A legnagyobb kihívás a megtartás, és  ebbe minden beletartozik a jó toborzástól a fejlesztésen keresztül az elköteleződésig. Minden erre irányuló folyamat a vezetők kezében fut össze, ezért kiemelt számunkra a vezetőkiválasztás – és fejlesztés. Hosszútávú utódlástervvel rendelkezünk, hogy a kritikus pozíciók ne maradjanak betöltetlenül. Ennek jelentős része belső utódlás, de pl egyetemekkel, középiskolákkal is stratégiai kapcsolatokat ápolunk az utánpótlás érdekében. Mivel szeretnénk, ha kollégáink minél hosszabban a Richternél dolgoznának, karrierutakkal, átképzéssel támogatjuk „házon belüli” útjukat. A jövőben a tehetségmenedzsment részeként bátorítani fogjuk a még aktívabb nemzetközi rotációt. A Richterben 4 generáció dolgozik együtt, talán ez a generációs együttműködés és a különböző korosztályok elvárásainak kezelése okozza most és a jövőben a legtöbb fejtörést. Erre a sokszínűség programjainkban keresünk a vezetők számára jól használható eszközöket.

Hogyan tájékozódik az iparági trendekről és a legjobb HR-gyakorlatokról? 

A podcastokon, nemzetközi fórumokon túl leginkább kollégáim, továbbá  magyar és külföldi HR-es ismerőseim azok, akikkel megosztjuk tapasztalatainkat és akiknek nagyra tartom a véleményét, gondolkodását. 

Milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal HR-eseknek, akik jelentős hatást szeretnének elérni a szervezetükben? 

Szerintem minden HR vezető első helyen említi meg az üzlet értését. Az üzletnek nem túlbonyolított, az emberektől távoli HR-re van szüksége, hanem gyorsan reagáló, lehetőleg proaktív, de következetes HR-esekre, akik értik a szervezet stratégiáját és kihívásait. És, ahogy első főnököm mondta: "ott kell lenni az emberek között". Ezenkívül legyenek nyitottak és kíváncsiak, és olyan cégeket válasszanak, ahol a HR ott ül a stratégiai döntéseknél, mert csak úgy lehet valóban hatással lenni a szervezetre, ha ezt a felsővezetés is felelősségének érzi.

Névjegy

Erdei Katalin HR-es pályafutását a Győri Keksz Kft.-nél kezdte, majd a Ferreronál dolgozott HR specialista pozíciókban. 2012-től 2015-ig a Wrigleynél volt HR vezető, majd Németországban a Marsnál töltött közel három évet. Több mint öt éve dolgozik a Richternél, 2019 óta HR igazgató. Magyarországon 6000 munkavállalóért felelős, de munkája a több mint 50 országban jelenlévő cég közel 12 000 munkavállalójára is hatással van.

Cikkünket a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről itt olvashatja.

További interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetővel 2024-ben: 

Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

Dobi Kitti, MBH Bank

Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport

Szalavics Mariann, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Kalmár Ákos, Continental Csoport

Szijjné Kállai Ildikó, SPAR Magyarország

Simon Csilla, MVM Csoport

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

A Richter 50 országban van jelen, így Magyarországgal együtt összesen közel 12 000 munkavállalóért felel, és 310 HR-es munkáját koordinálja Erdei... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Simon Csilla, az MVM Csoport HR igazgatója

Simon Csilla csapatával az MVM Csoport 16 ezer kollégájáért felel, mátrix HR szervezetben működnek, a csoportszintű HR rendszerek fejlesztésére, a... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Szijjné Kállai Ildikó, Személyzetfejlesztési és HR vezető, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Ismét felkerült a 20 legbefolyásosabb HR vezető listájára Szijjné Kállai Ildikó, aki 14 000 munkavállalóért felelős a Spar Magyarország... Teljes cikk