kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Szijjné Kállai Ildikó, Személyzetfejlesztési és HR vezető, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Ismét felkerült a 20 legbefolyásosabb HR vezető listájára Szijjné Kállai Ildikó, aki 14 000 munkavállalóért felelős a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél. Az egyik legfontosabb vezetői ismérvnek a kollégák motiválásának képességét tartja, ahogyan a munkatársak képzése és fejlesztése is kritikus. Az ő gondolatait osztjuk meg arról, hogy milyen eredményeket ért el a HR az elmúlt évben a kereskedelmi láncnál, milyen feladatok várnak rájuk, és milyen kihívásokat lát HR területen.

Szijjné Kállai Ildikó, Spar-
images

Kérjük, mutassa be néhány szóval a HR osztályt. Milyen eredményeket ért el a HR az elmúlt évben? 

A HR a SPAR Magyarországnál négy területet foglal magába, amelyek lefedik a munkavállalókkal kapcsolatos valamennyi tevékenységet, összesen 65 munkatárs segítségével. 

A személyzetfejlesztési csapatunk foglalkozik a 14 000 munkavállalónk képzésével, oktatásával, fejlesztésével. Az ő feladatuk az utánpótlás menedzsment, a különböző talent, trainee- és duális képzési programjaink szervezése, a kapcsolattartás a szakközépiskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel. Az ő segítségükkel veszünk részt a vállalat nemzetközi képzési és fejlesztési programjain is. 

A másik nagy csapatunk a HR-adminisztráció. Alapvető feladatai közé tartozik a munkavállalókkal szembeni korrekt, pontos elszámolás, mind a fizetéseket, mind az egyéb juttatásokat illetően. Ez a csapatunk foglalkozik a nagy HR-szoftverek működtetésével és fejlesztésével, valamint a munkajogi ügyekkel.  

A HR-kontrolling csapatunk segítségével tervezzük a mindenkori személyzeti budget-ket és gondoskodunk a szükséges adatszolgáltatásokról

Ezeken kívül egy nagyon komoly toborzási csapat látja el a toborzási, kiválasztási feladatainkat, nemcsak a szellemi, de a fizikai munkakörök esetében is, mégpedig országos viszonylatban.

Az elmúlt év során az egyik legsikeresebb területünk a vezetőfejlesztés volt. A SPAR Vezetői Akadémia a közép-és felsővezetők körében egy rendkívül közkedvelt programsorozat. De ide soroljuk a SPAR Mester és SPAR Mester Pro képzési sorozatunkat is, ahol a hálózati vezetőfejlesztés zajlik. 2023-ban újdonságként egy új koncepció mentén elindítottuk a SPAR Beszerzési Akadémiát is, ahol komoly szakmai ismeretekkel és programokkal igyekszünk a területen dolgozó kollégákat fejleszteni. Az elmúlt évben sokat foglalkoztunk a nagy, nemzetközi projektek magyarországi előkészítésével is, mint az elkötelezettség-mérés és az új ATS-szoftver bevezetése. 

HR vezetőként milyen értékek mentén dolgozik? 

Számomra legfontosabb alapérték a bizalom, a munkatársak fejlesztése, képzése, támogatása. Fontos, hogy a kollégáim saját maguk is érezzék az önfejlesztés szükségességét és nyitottak legyenek az új dolgok befogadására. Meggyőződésem, hogy sikereket komoly csapatmunkával lehet elérni. Az a tapasztalatom, hogy a motiváció óriási hajtóerő lehet, ezért az egyik legfontosabb vezetői ismérvnek tartom a kollégák motiválására való képességet. Szeretek hatékonyan dolgozni és határozott döntéseket hozni, az előttem/előttünk álló feladatokat jól átgondolni és megtervezni, de ha szükséges, szívesen improvizálok. 

Milyen nagyobb HR projekten dolgoznak jelenleg, amit kiemelne? Kérem mutassa be. 

Idén tavasszal bonyolítottuk le a legújabb elkötelezettség-mérésünket, kizárólag online, digitális formában. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi know-how-t átvéve az egész konszern ugyanezt a felmérést vezette be az idei évtől. Rendkívül magas, 91%-os részvétel mellett 70%-os elkötelezettséget mértünk 14.000 munkavállaló vonatkozásában. Ez számunkra azt mutatja, hogy a kollégáink szeretnek nálunk dolgozni, büszkék a cégre, értékelik az ő érdekükben tett erőfeszítéseket. Természetesen beazonosítottuk azokat a területeket, melyekkel foglalkoznunk kell. Az idei év legfontosabb feladata, hogy minden terület értelmezze a saját eredményét és megoldást találjon a munkavállalók kérdéseire. Ebben segít a rendszer is a mesterséges intelligencia alkalmazásával. Megmutatja, hogy melyek azok a pontok, amelyek fejlesztésével a leginkább tudunk hatni az elkötelezettség növekedésére.

Milyen kihívásokat lát a HR szakmában és a munkaerőpiacon? Hogyan alkalmazkodik a vállalatuk ehhez?

A HR szakmának nagy kihívást jelent a generációk közötti különbségek kezelése. Nálunk ez a témacsoport már 2018-ban megjelent a hálózatban dolgozó kollégáink körében és miután jelentős kihívásnak élték meg, ezért gyorsan kellett reagálnunk. Először a saját trénereinket készítettük fel a téma menedzselésére. Ma már minden általunk kínált képzési program eleme a generációs ismeretek. Ezen felül az új generáció emblematikus képviselőit személyesen is meghívjuk előadni a különböző programjainkra, például a Leader Café sorozatunkban vagy a marketing napunkon, hogy még közelebb hozzuk egymáshoz a különböző generációkat. 

Az új generáció tagjainak igyekszünk minél több izgalmas és érdekes programot kínálni. Van lehetőségük Talent, Trainee, Nemzetközi Trainee, Future Leaders, SPAR Mester, valamint SPAR Mester Pro programokon részt venni. Nem titok, hogy számítunk azokra a tehetséges kollégákra, akik indíttatást éreznek arra, hogy a későbbiekben vezetői beosztásokban is megmérettessék magukat. Természetesen mindig lesznek pozíciók, amelyeket kívülről tudunk csak betölteni. Fontos is, hogy időnként „friss vér” kerüljön a szervezetbe, olyan új kollégák, akik másképpen látják és közelítik meg a felmerülő problémákat.

Az AI témájával is elkezdtünk foglalkozni, hiszen óriási sebességgel jelenik meg az élet minden területén. Már vannak olyan megoldásaink, ahol alkalmazzuk (pl. elkötelezettség mérés, vagy az új toborzási ATS-ünk), de egyelőre még a legfontosabb feladatunk, hogy szélesebb körben megismerjük az alkalmazási lehetőségeket és kiválasszuk azokat a területeket, ahol a bevezetésnek van relevanciája. A HR-nek jelentős feladata lesz ebben, hiszen fel kell készíteni a vezetőket arra, hogy néhány éven vagy talán már rövidebb időn belül a versenyképességet nagymértékben befolyásolhatja, hogy ki, milyen mértékben él az AI adta lehetőségekkel. Természetesen ehhez képezni kell a vezetőket, hogy minél nagyobb tudásra tegyenek szert ebben a tekintetben is.  

Hogyan tájékozódik az iparági trendekről és a legjobb HR-gyakorlatokról?

Igyekszem minél több konferenciára eljutni és a lehető legtöbb szakirodalmat feldolgozni. A vállalat pedig a tudásmegosztásra kiváló lehetőségeket kínál, hiszen 4 kontinens 48 országában van jelen a világban és a HR-es közösség egy igazán összetartó csapat, melynek tagjai mindenkor szívesen osztják meg egymással az iparági trendeket. 

Milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal HR-eseknek, akik jelentős hatást szeretnének elérni a szervezetükben?

Folyamatosan képezzék magukat, kiemelt területként javaslom a digitális képességek fejlesztését, hiszen ezen a téren a vállalati transzformáció során jelentős szerep hárul rájuk. Legyenek nagyon nyitottak az új dolgokra! Ugyanakkor empatikus képességekkel is kell rendelkezniük, mert az új, AI-jal generált világ megértése az idősebb generációk számára nem egyszerű, sokszor nekik kell majd hidat képezniük a generációk között. 

Névjegy

Szijjné Kállai Ildikó a 2000-es évek elején a Győri Cooper Toolsnál dolgozott, majd a Lapcom és később a Praktiker HR vezetője lett. Utóbbi vállalatnál tíz évig dolgozott. 2018 óta tölti be a SPAR Magyarország Személyzetfejlesztési- és HR vezetői posztját. Több mint 14 000 munkavállalóért felelős, ami a legmagasabb létszám a kiskereskedelemben.

Cikkünket a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről itt olvashatja.

További interjúink a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetővel 2024-ben: 

Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

Dobi Kitti, MBH Bank

Steininger Zsolt, MÁV-Volán Csoport

Szalavics Mariann, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Kalmár Ákos, Continental Csoport

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető: Erdei Katalin, Richter Gedeon Nyrt.

A Richter 50 országban van jelen, így Magyarországgal együtt összesen közel 12 000 munkavállalóért felel, és 310 HR-es munkáját koordinálja Erdei... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Simon Csilla, az MVM Csoport HR igazgatója

Simon Csilla csapatával az MVM Csoport 16 ezer kollégájáért felel, mátrix HR szervezetben működnek, a csoportszintű HR rendszerek fejlesztésére, a... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben: Szijjné Kállai Ildikó, Személyzetfejlesztési és HR vezető, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Ismét felkerült a 20 legbefolyásosabb HR vezető listájára Szijjné Kállai Ildikó, aki 14 000 munkavállalóért felelős a Spar Magyarország... Teljes cikk