Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 hónapja

"Nem jóléti, hanem megélhetési juttatásokra van szükség"

imagesA szünetet követően Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezetője számolt be kutatási adatokról, amelyek azt a képet rajzolták ki, hogy a munkáltatók zöme nem béresíti a cafeteriát, és a legtöbb munkáltató nem csökkenti a nettó keretet.

Ebben az előadásba elhangzott egy mondat, amelyet érdemes ízlelgetni és amelyet Balázs Krisztián egy beszélgetésből idézett: „Nem jóléti, hanem megélhetési juttatásokra van szükség.” Amikor béren kívüli juttatásokról vagy csak juttatásokról beszélünk, jobbnál jobb és hasznosabb ötletek jönnek elő a gyümölcsnaptól a masszázsfotelig, azonban az adóváltozások pont annak a rétegnek a megélhetését segítő juttatásokat érintik, amelyen két piros alma nem segít.

Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Bank Cafeteria üzletágvezetője elmondta, hogy miként változott a SZÉP kártya rendelet (76/2018 Korm. rendelet). Gyakorlatilag fenekestül fordul fel az eddigi gyakorlat: a munkáltató és a szolgáltató közötti szerződéses viszony megszűnik vagy átalakul. Helyette a kártyabirtokos és a szolgáltató között jön létre egy hallgatólagos szerződéssel, amelyet minden kártyatulajdonosnak megküldenek. A szerződés létrejöttét követően minden kártyabirtokosnak három darab, GIRO-képes, korlátozott rendeltetésű számla nyílik meg. 2019 január 5-ig a kártyával rendelkező és a szerződést elfogadó ügyfelek számlái megnyílnak, azonban január 5-ét követően a munkavállalónak kell fiókban szerződést kötnie és a számlaszámot eljuttatni a munkáltatónak. Másik fontos tudnivaló, hogy a bérszámfejtő szoftvereket erre fel kell készíteni.

Összegezve a juttatásokat: tágan értelmezve, személyre szabottan, kreatív új elemekkel bővítve, megfelelő kommunikációval tálalva kell mind a menedzsmenttel, mind a munkavállalókkal palettára vinni. Az idő elég szűkös, hiszen az év vége hamarosan itt van, a tervezési időszak 1-2 hónapon belül megkezdődik. Ennyi ideje van tehát a HR-nek újat kitalálni, adózási oldalról körüljárni, felmérni, visszacsatolni, a mendzsmenttel leegyeztetni, nyilatkoztatni.

Fotó: Pixabay
Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A cafeteria evolúciója
2. oldal - "Nem jóléti, hanem megélhetési juttatásokra van szükség"
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár