kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

A hibrid munka 2022-ben is velünk marad, de felkészültünk rá?

A koronavírus-járvány második évének végéhez közeledve biztossá vált, hogy a hibrid munkavégzés hosszú távon velünk marad. A távmunka lehetősége a kezdeti kényszermegoldásból új normává vált, miközben a tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy a személyes irodai jelenlét teljes hiánya rontja a csapatok kohézióját és az elkötelezettséget. Erre jelent megoldást a hibrid felállás. De milyen eszközök segítségével?

Cisco-

A hibrid bevezetése munkavállalói igény is: a Cisco Hybrid Work Index 2021 októberi adatai szerint globálisan a dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha elvennék tőle a home office lehetőségét. Az élvezhető távmunkát segítő eszközök használata kulcsfontosságú, hiszen ennyi idő eltelte után nem lehet a kényszerhelyzetre fogni a meetingek rossz minőségét.

Lassan két éve, hogy fenekestül felfordult az irodai élet, és nincs olyan dolgozó, aki ne tudna beszámolni az átállással kapcsolatos vicces vagy kínos élményekről. A kollaborációs szoftverek hatalmas fejlődésen mentek keresztül és korábban elképzelhetetlen funkciókkal támogatják a hibrid munka, illetve az online meetingek hatékonyságát. Azonban az internetkapcsolat minőségéből vagy az elavult eszközökből fakadóan a megbeszélések sokszor nehézkesek, kényelmetlenek, sőt kifejezetten kínosak lehetnek. Az irodába való teljes visszatérés nem reális elvárás, hiszen amennyi kihívással jár, annyira meg is szerette sok munkavállaló a home office-t, és még munkahelyet is hajlandó lenne váltani, ha elvennék tőle az otthonról dolgozás lehetőségét. 

A hibrid munka munkavállalói elvárássá vált

Lehetetlen megjósolni, meddig fog ilyen drasztikus hatást gyakorolni a koronavírus az életünkre, de a munkavállalókkal és vezetőkkel készített kutatások sorra mutatják meg, hogy legtöbben a hibrid munkavégzés elterjedésére számítanak. Ha egy vállalat teljes munkaidős irodai részvételt akar megkövetelni az alkalmazottaktól, számolnia kell azzal, hogy értékes munkaerőt fog veszíteni. A Cisco Hybrid Work Index globális kutatásában 34 piac közel 40 ezer CIO-ját, IT-döntéshozóját és irodai dolgozóját kérdezték meg: a vezetőknek csak 47%-a válaszolta azt, hogy a szervezete engedni fogja a távoli munkavégzést a következő 12 hónapban; ezzel szemben a munkavállalók 64 százaléka elvárja, hogy biztosítsák számára az otthonról dolgozás lehetőségét. 

A felmérés arra is rámutatott, hogy egyre fontosabbá válik a hatékony távoli együttműködés. Míg a koronavírus korai szakaszában az IT teameknek elsősorban a kiberbiztonsági, valamint a produktivitást szolgáló appok bevezetését kellett támogatniuk, ezek helyét mára átvették az olyan kollaborációs alkalmazások, mint a Webex. A kutatásból kiderült, hogy havonta 61 millió meeting zajlik a Cisco Webex platformon világszerte. A hibrid munkavégzés terjedését mutatja, hogy a megbeszélések 98%-ban legalább egy fő távolról jelentkezik be. Ugyanakkor átlagosan a résztvevők kevesebb mint fele (48%) szólal meg a meetingeken. Ez arra enged következtetni, hogy van még mit javítani az online megbeszélések hatékonyságán a proaktivitás ösztönzése érdekében. Az Hybrid Work Index szerint nemcsak a nagyvállalkozások használják előszeretettel a videokonferencia-eszközöket, hanem a kis- és középvállalkozások is, akik jellemzően gyorsabban tértek vissza a fizikai irodába, mint a multinacionális cégek. Így elsők között kezdhették el tesztelni a hibrid munkavégzés gyakorlati működését, annak előnyeivel és hátrányaival együtt. 

Cisco meeting

 

Innovatív eszközökkel az ideális meetingélményért

A munkáltatóknak nemcsak azért éri meg befektetni az új eszközökbe, mert a rossz meetingélmény az alkalmazottak elégedettségének és produktivitásának rovására mehet. Mivel a meglévő és új ügyfelekkel történő meetingek nagy arányban az online térben zajlanak, jelentősen befolyásolja a vállalatról alkotott képet az is, hogy milyen minőségben jelentkeznek be a vezetők és az alkalmazottak – akár otthonról, akár az irodából. 2020-ban még elfogadható volt a laptop pixeles kamerája, a rossz hálózat és az egyéb olyan kizökkentő körülmények, mint a szomszédban zajló felújítás zaja. 

A Webex név hallatán legtöbbeknek a videókonferencia szoftver jut eszükbe, de a Cisco újgenerációs hardverekkel is támogatja a hibrid munkavégzést, amelyek nemcsak a Webex alkalmazással kompatibilisek, hanem a többi videokonferencia-platformmal is. A Webex Desk sorozat érintőképernyős all-in-one együttműködési eszközeit munkahelyi vagy otthoni felhasználásra tervezték. A zajcsökkentés és a virtuális háttér funkciókkal ellátott eszközökkel kizárhatóak a zavaró környezeti tényezők, ami a bejelentkező kolléga, valamint a többi résztvevő számára is kényelmesebb és professzionális meetingélményt biztosít.

Az újgenerációs együttműködési eszközök a hibrid munkavégzés minden résztvevőjének igényét kielégítik: a távolról dolgozók jobban bevonódhatnak az irodai életbe, míg az irodában tartózkodók nagyobb biztonságban érezhetik magukat azáltal, hogy az egy gép elé tömörülés helyett intelligens eszközökkel vehetnek részt a meetingeken. 

Webex eszközök, nemcsak Webex meetingekhez

A Webex Desk Camera egy 4K-s HD minőségű intelligens webkamera, ami arcfelismerés és elfoglaltság-jelző funkcióval rendelkezik, és a mesterséges intelligencia segítségével automatikusan a lehető legjobb képelrendezésben mutatja a felhasználót: tehát ha a meeting egyik résztvevője feláll és arrébb sétál a meeting közben, a kamera leköveti őt, hogy mindvégig fókuszban maradjon. 

A Webex Desk asztali videókonferencia eszközök egyszerre helyettesítik a monitort, a mikrofont és a hangfalakat is, emellett leveszik a terhelést a laptopokról, így azok nem melegednek túl és lassulnak le a sok meetingtől, továbbá nem csökken az élettartamuk sem. Az érintőképernyőnek és a hangfelismerésnek köszönhetően a Webex Desk eszközökkel egyetlen mozdulat vagy szó elegendő a meetingekhez való csatlakozáshoz. A whiteboard funkció a statikus kivetített képek helyett interaktív, valós idejű prezentálásra ad lehetőséget.  A többféle méretben elérhető asztali eszközök egyszerű kialakításukkal nemcsak az irodában, hanem otthon is bárhol használhatók, akár a konyhában, akár a hálószobában.

A Webex Desk Mini kis méretével és könnyű súlyával kifejezetten a mobilitás jegyében született, így nincs helyhez kötve a használata, emellett versenyképes ára miatt is szimpatikus választás lehet. A kifejezetten öt vagy kevesebb fős tárgyalótermi megbeszélésekhez fejlesztett Webex Room USB szintén a kedvező ára miatt is népszerű választás a kisebb vállalkozások számára: az intelligens videókonferencia-megoldás a laptophoz vagy PC-hez csatlakoztatva zajcsökkentéssel, a résztvevők automatikus keretezésével és a 120 fokos kamerájával teszi minőségivé az együttműködést.

 

(Támogatott tartalom)

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk