Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A humáninformatika szerepe a kompetenciamenedzsmentben

Egy vállalat sikeres működéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő emberierőforrás-állomány. "A humánerőforrás feladata, hogy a vállalat számára a szükséges kompetenciakészlet a megfelelő időben, a szükséges mennyiségben és összetételben legyen elérhető" - magyarázza Zöllei Katalin, a NEXON piacvezető humánügyviteli szolgáltató hr igazgatója. "Ebben segít a kompetenciamenedzsment, mely megteremti a humánerőforrás-menedzsment folyamatainak egységes szakmai alapját a munkaerő-felvételtől a teljesítménymérésen át a képzés-fejlesztés és karriertervezés területéig."

A kompetenciamenedzsment tehát már a toborzás-kiválasztás folyamatában megjelenik. Itt a hangsúly az illeszkedésen van, vagyis azon, hogy a jelentkező kompetenciái mennyiben felelnek meg a munkakör által megkövetelt kompetenciáknak. Mivel az egyes kompetenciák önálló egységet alkotnak, könnyen leképezhetők a teljesítménymérési, illetve a képzési rendszerbe is. Erre azért van szükség, mert sok munkakörben nem számszerűsíthető a feladatok teljesítése, így jobbára csak a kompetenciák használatával lehetséges a teljesítmény mérése.

A teljesítményértékelés közvetlenül hatással van a teljesítményre és a hatékonyságra, s ezáltal tájékoztatja a dolgozót aktuális potenciáljairól, a vezetést pedig a lehetőségekről. Ezt a folyamatot pedig élő, dinamikus tevékenységgé az eredményekre épülő képzés-tervezés és fejlesztés teszi. A kompetencia alapú megközelítés tehát egyszerűbbé teszi a személyzeti osztály szakemberei számára a munkaerő-felvételre vonatkozó koncepciók, a vállalati képzési rendszer, valamint a munkavállalói teljesítmény mérésének kialakítását.

Megállítani az adminisztrációs lavinát

E kétségkívül hatékony és modern megközelítés azonban jelentős adminisztratív terhet róhat a HR vezetésre. A kompetenciamenedzsment folyamatának támogatására így kizárólag a humáninformatikai rendszerek segítségével nyílik lehetőség. "Azon túl, hogy ezen alkalmazásoknak az adminisztrációs és szervezési feladatokat folyamatorientált keretrendszerként kell kezelniük, egyben magas szintű szakértői tartalmat is kell biztosítaniuk" - mondja Zöllei Katalin. A NEXON által kifejlesztett nexONHR humánerőforrás-gazdálkodási rendszer gerincét például a munkakörök viselkedéses alapú kompetenciaprofilja alkotja. Ez szervezi egésszé az emberierőforrás-gazdálkodás rendszerének különálló egységeit: a toborzás-kiválasztást, a teljesítményértékelést, valamint a karriertervezést és képzést. A szoftveres megoldás jelentősen megkönnyíti, rendszerezi, átláthatóvá és következetessé teszi a humánerőforrás-gazdálkodást, ezen belül pedig a kompetenciamenedzsment folyamatát, így biztosítva a szükséges kompetenciákkal rendelkező humánerőforrást a vállalat stratégiai céljainak eléréséhez.

Gazdálkodás a kompetenciákkal

A kompetenciaalapú nexONHR humánerőforrás-gazdálkodási rendszer cégmérettől és ágazattól függetlenül megbízható megoldást nyújt a vállalatok és intézmények emberierőforrás-gazdálkodásához. A szoftver öt, egymással integráltan működő modulból áll, melyek igény szerint különálló programként is üzemeltethetőek. E modulok támogatják a személyügyi nyilvántartást (nexONHr), a teljesítmény-menedzsmentet (nexONPM), a toborzás-kiválasztást (nexONJOB), a képzést és a fejlesztést (nexONTD), valamint a cafeteria rendszert (nexCafé). A rendszernek a hagyományos vállalkozói szférára kifejlesztett verziója mellett létezik közalkalmazotti, köztisztviselői, illetve igazságügyi szférára alkalmazható változata is. A programmodulok a nexONBÉR bérügyviteli rendszerrel, valamint a nexONTIME elektronikus beléptető és munkaidő-nyilvántartó rendszerrel is integráltak.


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Automatizálás a kiválasztási folyamatban: hatékonyság vs. személyesség?

Az emberierőforrás-gazdálkodás területén is fontos kérdés a digitalizáció, a folyamatok fejlesztése, automatizálása. Az elmúlt évek során a... Teljes cikk

5 hónap tanulás után beindulhat a programozói karrier

Az elmúlt 3 évben több mint hússzorosára bővült itthon a 4-5 hónapos szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok diákjainak száma. A hazai iskolák... Teljes cikk

Boldog munkavállaló és játékosított munkahelyi fejlesztés

A munkavállalói elégedettség és a munkavállalói élmény egyre fontosabb szerepet tölt be a HR-ről szóló diskurzusban, és a munkaerőpiac... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár