kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A kis cégeknek is mentőövet dob a kormány

Kilenc programot indított a napokban a szakminisztérium a válság miatt fenyegetett munkahelyek megőrzésére és teremtésére. A kisebb vállalkozások is választhatnak a különböző támogatási lehetőségek közül, attól függően, hogy milyen sajátos probléma jelentkezik náluk a krízis negatív hatásai következtében.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a napokban hirdette meg az első munkahelymegőrző és munkahelyteremtő programjait a válság kirobbanása óta. Bár egyes szakértők régóta sürgetik ezt a lépést, mondván, hogy késlekednek a krízis miatti nagyarányú leépítésekre adott válasszal, a szaktárcának a jelek szerint ennyi időre volt szüksége a helyzet feltérképezésére. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) segítségével ugyanis össze kellett gyűjteni a leépíteni szándékra vonatkozó bejelentéseket – ezek figyelembe vételével készültek el a nyilvánosságra hozott programok.

A szakminisztérium bejelentése szerint a cél kettős: egyrészt meg kell előzni a leépítéseket, és ha ez elkerülhetetlenné válik, akkor az érintett munkavállalók újbóli munkába helyezését támogatják.

A munkahelymegőrző támogatási programok a kisebb cégek számára is elérhetők: a legalább három főt foglalkoztató vállalkozások vehetnek részt azokon. Az igényelt támogatás összegét minden egyes vállalkozástípus esetén az érintett megőrzendő létszám alapján határozzák meg – kaptunk tájékoztatást az SZMM sajtótitkárságán.

Azt, hogy a meghirdetett támogatási programok közül az adott vállalkozás melyikre pályázzon, neki kell eldöntenie. Éppen azért van a programokon belül többféle támogatási lehetőség felkínálva, hogy a vállalkozás a nála jelentkező sajátos problémához igazodva tudjon a számára legmegfelelőbb támogatási lehetőségek közül választani – válaszolták azon kérdésünkre, hogy a kisméretű cégek számára mely pályázatok elérhetőek.

Támogatják a munkahelyek megőrzését

Inkább a nagyobb vállalatoknak nyújthat megoldást a regionális munkaügyi központok kezelésében lévő, „A munkahelyek megőrzéséért” elnevezésű program, amelyre tízmilliárd forintot különítettek el a Munkaerő-piaci Alapból, amely terhére ez év végéig lehet kötelezettséget vállalni.

A programban történő részvételt a regionális munkaügyi központ kezdeményezi úgy, hogy az átmeneti gazdasági visszaesés következtében létszám-leépítési szándékról tájékoztatást nyújtó, illetve a csoportos létszám-leépítési szándékot bejelentő munkaadóval felveszi a kapcsolatot és tájékoztatást nyújt a programba kerülés lehetőségéről. Együttműködési szándék - azaz a munkáltató munkahely megtartási hajlandósága - esetén a munkaügyi központ a munkaadóval közösen munkaerő-piaci programot dolgoz ki, például munkahelymegőrző bértámogatást kaphatnak, vagy a leépített munkavállalók újbóli elhelyezkedését segíthetik bértámogatással.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) három munkahelymegőrző támogatási programot indított: támogatják a foglalkoztatottság megőrzését a gazdasági visszaesés miatt átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkavállalóknál, az elbocsátással fenyegetett munkavállalók munkába helyezését segítő munkaerő-piaci szolgáltatásokat, illetve a gazdasági visszaesés következtében állásukat vesztők újra elhelyezkedését más munkáltatónál. Ezekre a programokra – amelyekre 5,95 milliárd forint áll rendelkezésre - november 5-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Megelőzhető néhány csoportos leépítés

Központi munkahelymegőrző támogatási program is indult: e program keretében a jelentősebb létszámot foglalkoztató munkáltatók csoportos létszámleépítése előzhető meg. A programra fordítható 700 millió forint január 26. óta rendelkezésre áll, felhasználásával mintegy 1700-2000 munkahely őrizhető meg a szakminisztérium sajtóközleménye szerint.


A program révén azok a regionális munkaügyi központok kaphatnak központi forrás-kiegészítést, amelyek illetékességi területén 2009. év folyamán olyan csoportos létszámleépítést terveznek végrehajtani, melyek az adott térség vonatkozásában jelentősnek tekinthetők és a térség munkaerőpiacát rendkívül hátrányosan érinthetik, ugyanakkor a munkahelymegőrző támogatással az elbocsátások elkerülhetővé válnak.

A válság miatt terjedhet a rugalmas foglalkoztatás

A válság miatt nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan alternatív foglalkoztatási formák, mint a részmunkaidős vagy a távmunka keretében történő foglalkoztatás. A részmunkaidős foglalkoztatásra áttérőkre húsz milliárd forint juthat. A program a piacszűkülés következtében átmeneti teljesítménycsökkenésre kényszerülő vállalkozások számára lehetővé teszi a munkaerő megtartását, a munkavállaló számára lehetőséget kínál új szakképesítés megszerzésére, illetve a kulcskompetenciák (nyelv, informatika) fejlesztésére.

A 3-12 hónapon át a kieső munkabér és közterhei legfeljebb 80 százalékát a munkavállaló számára a munkáltatón keresztül téríti meg a szaktárca. Ehhez a támogatási típushoz kapcsolódhat a képzési költségek maximum 80 százalékos támogatása is, ami nem kötelező, hanem alternatív lehetőség.

A cégeknek lehetőségük van a távmunka alkalmazására is pénzt igényelni. A pályázati felhívást az SZMM a Budapesti Munkaerő-piaci Intervenciós Központtal közösen tette közzé. Ennek keretében bértámogatáshoz juthatnak a cégek (a távmunkás munkabéréhez, de legfeljebb hatvanezer forinthoz fejenként havonta plusz járulékok), illetve a távmunka alkalmazásához és fenntartásához szükséges infrastruktúra megteremtéséhez is kaphatnak pénzt, az eszközök és megoldások nyolcvan százaléka, legfeljebb bruttó 160 ezer forint számolható el.

Járulékmentesség a kkv-knak


A kis- és középvállalkozások a foglalkoztatás bővítése esetén járulékmentességet igényelhetnek. A hátrányos helyzetű térségekben élő személyek foglalkoztatását pedig kiemelten lehet ösztönözni a létszámot növelő munkáltatók esetében. A kiegészítő járulékkedvezmény alapján 2010-től kötelezettséget lehet vállalni abban az esetben, ha a munkáltató legalább három évre Start Extra kártyás munkavállalót alkalmaz. Az ehhez rendelkezésre álló forrás ötmilliárd forint.

További 31,5 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásokból, ötmilliárd pedig a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprészének decentralizált keretéből. A vállalkozások ezen túl 2,25 milliárd forint keretösszeg erejéig pályázhatnak foglalkoztatás bővítése esetén. A kormány további 37 milliárd forintot különített el aktív munkaerő-piaci programokra, amelyek pontos felhasználásáról később döntenek majd.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk