Megjelent: 3 éve

A leggazdagabbak még gazdagabbak lettek, közben a dolgozói szegénység csúcsot döntött

A legvagyonosabb 50 ezer magyarnak már több mint 4 ezer milliárd forint feletti megtakarítása van a banki szolgáltatóknál. Közben a dolgozói szegénység tavaly csúcsot döntött, ugyanakkor a mélyszegénység csökkent, írja a Világgazdaság.

Nagyjából 50 ezer privátbanki ügyfélnek érte tavaly a vagyona - az előzetes adatok szerint - a 4 ezer milliárd forintot, amely a háztartások betét- és értékpapírvagyonának több mint 20 százaléka, írja a Blochamps Capital adataira hivatkozva a Világgazdaság.

A vagyongyarapodása a leggazdagabbaknak egy év alatt 500 milliárd forint volt, ennyit gyűjtöttek illetve nyertek a piacokon.

Eközben a tavalyi év adatai alapján már minden 10. dolgozó szegénynek számít, erre 2005 óta nem volt példa. A Eurostat adataira hivatkozva írja a Világgzadaság, hogy a foglalkoztatottak társadalmi juttatások után mért szegénységi aránya 2016-ban elérte a 9,6 százalékot az egy évvel korábbi 9,3 után. Ezeknek a munkavállalóknak a jövedelme nem éri el az átlagbér 60%-át. Ez nem a jövedelmek csökkenését jelenti, hiszen a bruttó keresetek nőttek is.

A romló tendencia oka elsősorban - a korábbi években az átlagon aluli bérrel járó, egyre kiterjedtebb közfoglalkoztatás volt -, hogy a magasan képzett, vagyis a felsőfokú végzettségűek szegénységi aránya 6 százalékra növekedett, vagyis két év alatt megháromszorozódott.

2017-ben a bérek emelkedése miatt többen kerülhetnek ki a dolgozói szegénységből.

Világgazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter