Megjelent: 3 hónapja

A magyar munkahelyek 60 százaléka került veszélybe a járvány miatt

A magyar munkavállalók közel 60 százaléka a járványnak magas vagy közepesen magas kockázattal kitett szektorban dolgozik - írják elemzésükben az MTA kutatói.

images

images

A feldolgozóipart, a vendéglátást és idegenforgalmat, az ingatlanközvetítést, a szállítmányozást, valamint a kreatív és szórakoztatóipart fokozottan hátrányosan érinti a járvány - áll a Portfolio által szemlézett MTA elemzésben, ami azt vizsgálta, milyen nehézségekkel néz szembe a globális és a hazai munkaerőpiac a koronavírus-válság közepette.

„A nagy leállás: a magyar munkahelyek közel fele került veszélybe” című analízisben a szakértők a többi között arról írnak, hogy az ILO becslése szerint 2020 második negyedévében a globális munkaórák száma 6,7%-kal csökken, ami nagyjából 195 millió teljes munkaidejű munkahely elvesztésének felel meg.

A visszaesés ugyanakkor nem egyformán érinti az egyes ágazatokat. Jelenleg körülbelül 1,25 milliárd ember, azaz a munkavállalók 38%-a dolgozik a járvány következményei által leginkább sújtott szektorokban (kereskedelem, vendéglátás, feldolgozóipar, üzleti szolgáltatások területén).

A globális munkaerő 80%-a él olyan országokban, amelyekben bezárták a munkahelyeket vagy valamilyen módon korlátozták a munkavégzést. Ezek elsősorban a fejlett és közepesen fejlett országok, a fejlődő országokban még csak most kezdi éreztetni a hatását a krízis, a jóval korlátozottabb erőforrások miatt egyelőre megbecsülhetetlen kockázatokkal.

Jelenleg teljesen bizonytalan ugyanakkor a folyamat kimenetele, nem látható előre, hogy a munkahelyek számának csökkenése hol áll meg.

Magyarország szempontjából viszont egyértelműen rossz hír, hogy az ILO adatai alapján a válság kedvezőtlen munkaerőpiaci hatásai a legnagyobb mértékben a közepes jövedelmű országokat sújtják.

A leginkább érintett szektorok az egészségügy és a szociális területek, ahol drámaian romlottak és romlanak a munkafeltételek. Bár a korlátozások ellenére egyik országban sem állhatnak le a szállítmányozással, élelmiszerelőállítással és az alapvető közszolgáltatások fenntartásával foglalkozó munkahelyek, más ágazatokban azonban nagy kockázatot jelent a visszaeső kereslet továbbgyűrűző hatása.

A magyar munkavállaók 43,4 %-a magas, 15,6 %-a pedig a járványnak közepesen magas szinten kitett ágazatokban dolgozik - a feldolgozóiparban, a vendéglátás és idegenforgalom, az ingatlanközvetítés, a szállítmányozás, illetve a kreatív és szórakoztatóipar területén.

A gazdasági kockázatok ráadásul kettősek: egyrészt visszaesik az iparági kibocsátás, másrészt a jövedelemvesztés miatt csökken a vásárlóerő és a kereslet - írj a Portfolio.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elfogynak a tanárok, ha ez így megy tovább

Az elmúlt öt évhez képest mintegy harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a... Teljes cikk

Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk