Megjelent: 9 hónapja

A magyar munkahelyek 60 százaléka került veszélybe a járvány miatt

A magyar munkavállalók közel 60 százaléka a járványnak magas vagy közepesen magas kockázattal kitett szektorban dolgozik - írják elemzésükben az MTA kutatói.

images

A feldolgozóipart, a vendéglátást és idegenforgalmat, az ingatlanközvetítést, a szállítmányozást, valamint a kreatív és szórakoztatóipart fokozottan hátrányosan érinti a járvány - áll a Portfolio által szemlézett MTA elemzésben, ami azt vizsgálta, milyen nehézségekkel néz szembe a globális és a hazai munkaerőpiac a koronavírus-válság közepette.

„A nagy leállás: a magyar munkahelyek közel fele került veszélybe” című analízisben a szakértők a többi között arról írnak, hogy az ILO becslése szerint 2020 második negyedévében a globális munkaórák száma 6,7%-kal csökken, ami nagyjából 195 millió teljes munkaidejű munkahely elvesztésének felel meg.

A visszaesés ugyanakkor nem egyformán érinti az egyes ágazatokat. Jelenleg körülbelül 1,25 milliárd ember, azaz a munkavállalók 38%-a dolgozik a járvány következményei által leginkább sújtott szektorokban (kereskedelem, vendéglátás, feldolgozóipar, üzleti szolgáltatások területén).

A globális munkaerő 80%-a él olyan országokban, amelyekben bezárták a munkahelyeket vagy valamilyen módon korlátozták a munkavégzést. Ezek elsősorban a fejlett és közepesen fejlett országok, a fejlődő országokban még csak most kezdi éreztetni a hatását a krízis, a jóval korlátozottabb erőforrások miatt egyelőre megbecsülhetetlen kockázatokkal.

Jelenleg teljesen bizonytalan ugyanakkor a folyamat kimenetele, nem látható előre, hogy a munkahelyek számának csökkenése hol áll meg.

Magyarország szempontjából viszont egyértelműen rossz hír, hogy az ILO adatai alapján a válság kedvezőtlen munkaerőpiaci hatásai a legnagyobb mértékben a közepes jövedelmű országokat sújtják.

A leginkább érintett szektorok az egészségügy és a szociális területek, ahol drámaian romlottak és romlanak a munkafeltételek. Bár a korlátozások ellenére egyik országban sem állhatnak le a szállítmányozással, élelmiszerelőállítással és az alapvető közszolgáltatások fenntartásával foglalkozó munkahelyek, más ágazatokban azonban nagy kockázatot jelent a visszaeső kereslet továbbgyűrűző hatása.

A magyar munkavállaók 43,4 %-a magas, 15,6 %-a pedig a járványnak közepesen magas szinten kitett ágazatokban dolgozik - a feldolgozóiparban, a vendéglátás és idegenforgalom, az ingatlanközvetítés, a szállítmányozás, illetve a kreatív és szórakoztatóipar területén.

A gazdasági kockázatok ráadásul kettősek: egyrészt visszaesik az iparági kibocsátás, másrészt a jövedelemvesztés miatt csökken a vásárlóerő és a kereslet - írj a Portfolio.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezt kínálja a belépőknek az ország egyik legbiztosabb munkáltatója

A szerződéses szolgálatra jelentkezőket egyszeri 100 ezer forinttal csábítja a honvédség. Megemelt nevelési támogatással, a bérelt lakások... Teljes cikk

Béremelést vár a dolgozók kétharmada

A munkavállalók fizetési várakozásait és munkahelyváltási hajlandóságát mérte fel 2020. december 1-31. között a HR Portál. Az online... Teljes cikk

Balatoni szezon: nem lesz, aki dolgozzon?

Senki nem tudja, hányan hagyták el az elmúlt időszakban a vendéglátást, és távoztak más szektorokba dolgozni, így jókora fejtörést okoz az... Teljes cikk