Megjelent: 2 éve

A magyar munkahelyek 60 százaléka került veszélybe a járvány miatt

A magyar munkavállalók közel 60 százaléka a járványnak magas vagy közepesen magas kockázattal kitett szektorban dolgozik - írják elemzésükben az MTA kutatói.

A feldolgozóipart, a vendéglátást és idegenforgalmat, az ingatlanközvetítést, a szállítmányozást, valamint a kreatív és szórakoztatóipart fokozottan hátrányosan érinti a járvány - áll a Portfolio által szemlézett MTA elemzésben, ami azt vizsgálta, milyen nehézségekkel néz szembe a globális és a hazai munkaerőpiac a koronavírus-válság közepette.

„A nagy leállás: a magyar munkahelyek közel fele került veszélybe” című analízisben a szakértők a többi között arról írnak, hogy az ILO becslése szerint 2020 második negyedévében a globális munkaórák száma 6,7%-kal csökken, ami nagyjából 195 millió teljes munkaidejű munkahely elvesztésének felel meg.

A visszaesés ugyanakkor nem egyformán érinti az egyes ágazatokat. Jelenleg körülbelül 1,25 milliárd ember, azaz a munkavállalók 38%-a dolgozik a járvány következményei által leginkább sújtott szektorokban (kereskedelem, vendéglátás, feldolgozóipar, üzleti szolgáltatások területén).

A globális munkaerő 80%-a él olyan országokban, amelyekben bezárták a munkahelyeket vagy valamilyen módon korlátozták a munkavégzést. Ezek elsősorban a fejlett és közepesen fejlett országok, a fejlődő országokban még csak most kezdi éreztetni a hatását a krízis, a jóval korlátozottabb erőforrások miatt egyelőre megbecsülhetetlen kockázatokkal.

Jelenleg teljesen bizonytalan ugyanakkor a folyamat kimenetele, nem látható előre, hogy a munkahelyek számának csökkenése hol áll meg.

Magyarország szempontjából viszont egyértelműen rossz hír, hogy az ILO adatai alapján a válság kedvezőtlen munkaerőpiaci hatásai a legnagyobb mértékben a közepes jövedelmű országokat sújtják.

A leginkább érintett szektorok az egészségügy és a szociális területek, ahol drámaian romlottak és romlanak a munkafeltételek. Bár a korlátozások ellenére egyik országban sem állhatnak le a szállítmányozással, élelmiszerelőállítással és az alapvető közszolgáltatások fenntartásával foglalkozó munkahelyek, más ágazatokban azonban nagy kockázatot jelent a visszaeső kereslet továbbgyűrűző hatása.

A magyar munkavállaók 43,4 %-a magas, 15,6 %-a pedig a járványnak közepesen magas szinten kitett ágazatokban dolgozik - a feldolgozóiparban, a vendéglátás és idegenforgalom, az ingatlanközvetítés, a szállítmányozás, illetve a kreatív és szórakoztatóipar területén.

A gazdasági kockázatok ráadásul kettősek: egyrészt visszaesik az iparági kibocsátás, másrészt a jövedelemvesztés miatt csökken a vásárlóerő és a kereslet - írj a Portfolio.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. Vezetői Best Practice Fórum A HR és a vezetés szerepe és kihívásai a jelenlegi piaci helyzetben. A jelenlegi munkaerő piaci helyzetben hogyan lehet megtalálni és kiválasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt? – Hogyan lehet a tehetséges munkaerőt a céghez vonzani és megtartani? Employer Branding. A toborzás csatornái, jó gyakorlatai. Munkatárs ajánló program. Részletek Jegyek
  • 2022.03.04Szemléletváltás a toborzásban Alapítsa meg új modern HR kultúráját! 1. nap - Hatékony toborzás 2. nap - Employer Branding 3. nap - Célcsoportok meghatározása a toborzásban 4. nap - Social Media a toborzásban 5. nap - Folyamatkontroll és Projektmenedzsment a toborzásban Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már csak lassú növekedés jöhet a foglalkoztatottságban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint feszes marad a munkaerőpiac. Teljes cikk

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása... Teljes cikk

Az elmúlt harminc évben csak egyetlen hónapban volt kevesebb álláskereső a mostaninál

Csak 2019 decemberében volt kevesebb regisztrált álláskereső Magyarországon a mostaninál. Teljes cikk