Megjelent: 9 éve

A motivátor. Sikeressé tesz?

Lelkesítő motivációs előadás, ezrek által követett idol, imádott tréner, coach, “minden szava arany” pszichológus, hiresség életrajzi könyv, film stb. Nem kevés lehetőség van választani, hogy kinek mi ad extra energiát. Nem véletlenül van ebben is üzlet. Bárcsak úgy működne, hogy elolvasom, meghallgatom és megvalósítom önmagam. De itt a hiba, nem így működik. Írja Zeisky Ákos a HR Blogon.

Lelkesítő motivációs előadás, ezrek által követett idol, imádott tréner, coach, “minden szava arany” pszichológus, hiresség életrajzi könyv, film..stb. Nem kevés lehetőség van választani, hogy kinek mi ad extra energiát. Nem véletlenül van ebben is üzlet. Bárcsak úgy működne, hogy elolvason, meghallgatom és megvalósítom önmagam..de itt a hiba. Nem így működik.

Amiket hallunk azok 99 százalékban személyes tapasztalatok, vagy egyéni meglátások, hitrendszerek, vélemények. Még ha bizonyított is a sikerességük, az önön példájukon, ennél többet nem jelentenek.
Ott ül az olvasó/hallgató és beleéli magát a sikerességbe, látja..érzi, hogy “ilyen egyszerű” csak csinálni kell, itt a modell, átadom neked… pár ezer forintért.

…és mégse kel a tudás önálló életre, nem indulnak be a siker sztorik… valamiért a motivációs tréner/előadó előadhatja ugyanazt évről évre mindig lesz közönség aki meghallgatja, élvezi, felpörög..örül és hazamegy.


Mi hiányozhat?Ahogy láttam és tapasztalom a motiváció erősen sokrétű lehet, mindenkinek más. Sőt még a korral is bőven alakul. Nem elég hogy nagyon eltérő és változó is, még csak nem is tudhatjuk, hogy mikor akarunk valamit vagy csak vágyunk rá.

Innen erednek a fő gondok. Ami ennyire “bizonytalan” az nem lehet tartósan nagy lángon tartani. Azt viszont tudjuk, hogy a motiváció legfőbb jellemzője az hogy perzsel belülről, hajt mindenen keresztül.
(Voltál már szerelmes? igen.. az is egyféle motiváció, de abba ne menjünk bele, hogy mennyire hasznos..és mit értél el vele. Esetleg máskor. Aztán az is elmúlt..)
Lelkesedni tudnak az emberek, ezt érzem jellemzően egyre inkább, de nem elköteleződni. A lelkesedés viszont messze van a motivációtól.


A lelkesedés kevésNem rossz dolog, de kevés ahhoz, hogy valamiben nagyot alkossunk. Ahhoz, azt kell megtalálni, hogy miért tudunk élni. Mi lehet az, ami a hitünkké válhat, amiben elkötelezhetjük magunkat egy életre.

A motivátorok ezt csinálják. A saját életükben megtalálták azt a dolgot, szemléletet amivel azonosulhattak, amiben elmélyedtek és ezáltal váltak a sikerük példájává.

A motivátorok motivátora pedig egyéni. De nagyon. Sokan még önmaguk sem tudják, hogy miért éppen az, ami. Csak a tapasztalatuk és az életük, tetteik belesodorta őket abba, amiben el tudtak merülni, amiért elköteleződtek.


Kinek mi lehet a motivátora?A motivátor bármi lehet, de tipikusan az egyén élettapasztalatából és szemléletéből fog kialakulni. A motivációs tréning és előadás jó, de önmagában kevés. Meg kell ismerni a saját határokat, korlátokat, folyamatosan szélesíteni az perspektívánkat, nyitottnak lenni és tapasztalni.

Ez vezethet oda, hogy rátaláljunk a saját motivátorra, ami jellemzően nem egy ember lesz. (ne is legyen – pl. szerelem) Ez lehet egy szemlélet, egy hitvallás, világkép amit mi töltünk meg tartalommal, azzal, hogy az életünket alakítja és ettől lehetünk boldogok, ami teljessé tesz minket.
Ha a motivátorunk konstruktív (nem ellene van valaminek/valakinek, hanem valamiért, valami fejlesztéséért van és a közös jóért dolgozunk rajta) akkor garantált a siker.

Ennek következményeként válunk mi is motivátorrá, mint személyek, majd ha elvonatkoztatunk a személyes élményektől, továbbadhatjuk a folyamatot, és talán valahogyan eljuttathatjuk a többi személyt is arra az útra, hogy önmagában hogyan keltse életre és kövesse az egyéni és minden vágyán túlmutató valós és saját motivátorát.

Emberből a legjobbat
HR Blog
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Mindenkinek van játékos énje? - csapatépítős archetípusok

Egy csapatépítő során is megfigyelhetőek különböző típusú emberek, különböző hozzáállással. Vannak, akik talán első ránézésre igencsak... Teljes cikk

Íme ötféle vezetési stílus

A Blake-Mouton-féle vezetői rácsot mutatja be a HR Blogon a Vista Verde Oktatási központ. Az egyik tengelyen a feladat-, a másikon az... Teljes cikk

Így kezeld a hibázást a munkahelyen, állásinterjún

Szorongunk tőle, másra kenjük, felnagyítjuk, nem akarunk beszélni róla. Rengeteg reakció létezik a hibázásra. Pedig ez része életünknek, meg kell... Teljes cikk