A munkaerőhiány gátolja a cégek letelepedését"/>
Megjelent: 12 éve

A munkaerőhiány gátolja a cégek letelepedését

Magyarország tőkevonzó képességében a legtöbb problémát a megfelelő munkaerő hiánya okozza - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója kedden Budapesten.

Az igazgató szerint a munkaerőnek kooperatívnak, a vállalkozás érdekében innovatívnak, rugalmasnak, a többletterhelésre alkalmasnak, valamint önmagát továbbképzőnek kellene lennie. Inotai András szerint ez már nemcsak oktatáspolitikai kérdés, hanem a társadalom nevelésének kérdése is. A munkaerő kínálata mellett fontos szerepet játszik a tőke vonzásában a kiszámítható környezet, a politikai stabilitás és az uniós tagság is - ismertette Inotai András.

Magyarország tőkemegtartó képességének javításában fontos szerep jut a külföldi cégek köré kiépülő hálózatoknak, az oktatásnak és a fizikai infrastruktúra fejlesztésének. Szavai szerint elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő tevékenységek, a kutatás-fejlesztési terület irányába kell elmozdulni. Ehhez az oktatáspolitikának is alkalmazkodnia kellene - tette hozzá.

Véleménye szerint már most látható ugyanis, hogy egyes termelési fázisokat az országból kitelepítenek a cégek, amely fokozza a munkanélküliséget. A folyamat várhatóan a jövőben még erőteljesebben jelentkezik - jegyezte meg.

6,1 milliárd dollárt fektettek be tavaly hazánkban

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) 2007-es jelentése szerint tavaly a beérkezett új tőke 6,1 milliárd dollárt tett ki, ezzel a régióban Magyarország a harmadik helyen szerepel, Lengyelország és Románia mögött. A tőkekivitel értéke 2006-ban meghaladta a hárommilliárd dollárt. A külföldön elhelyezett magyar tőke állománya csaknem 13 milliárd dollár, míg a Magyarországon működő több mint 81 milliárd dollárt tesz ki.

Inotai András adatai szerint Magyarországon a teljes éves beruházás mintegy 25 százaléka külföldi működő tőke, a fennmaradó 75 százalék pedig magyar. A magyarországi külföldi működőtőke GDP-hez mért aránya 72 százalék, a régióban ez a második legnagyobb érték Észtország után.

Európában az új befektetések 65 százaléka a fejlett országokba irányult, 29 százaléka a fejlődőkbe és hat százaléka a volt szocialista térségbe. Az Európai Unióba áramlott az új befektetések több mint kétötöde. A forrásokat illetően a fejlett országokból származott az új befektetések 84 százaléka, az EU államaiból 47 százaléka, az Egyesült Államokból 17 százaléka és Japánból négy százaléka. A fejlődő országok társaságai adták az új befektetések 14 százalékát, a volt szocialista országok vállalatai két százalékát.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter