Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

A munkaerőpiac sztárjai: az informatikusok

A frissdiplomások nettó fizetése is 200 ezer forint körül van, ennél alacsonyabb kezdő bért inkább csak a kisebb városokban kínálnak. „Ha nem is a legjobban fizetett szakma, de a top háromban ott vannak az informatikusok" - mondta Gergácz Lili, a Kürt Zrt. HR-vezetője a hvg.hu-nak.

A jó informatikusból hiány van Magyarországon - a legjobb egyetemeken végzett és kiváló referenciákat felmutató szakembereket akár két-három hónapba is beletelhet, mire megtalálja egy cég.

Az informatikusok közül a tesztelők, a szoftverfejlesztők és a programnyelvek - például a Java, a NET vagy a C++ - fejlesztői a legkeresettebbek. Ők három-négy éves munkatapasztalattal 500-600 ezer forintos havi nettó fizetést is elérhetnek, ha pedig némi vezetői tapasztalatot is fel tudnak mutatni, akár egymilliós havi fixre is szert tehetnek. Az egyik legnagyobb álláskereső portálon az elmúlt két hétben nyolcszáz informatikusi álláshirdetést adtak fel, főleg IT-, illetve multinacionális cégek, valamint bankok. Nagy részük fejlesztőket, projektvezető informatikusokat keres.

Az álláshirdetések felét ma már angolul olvashatják az érdeklődők. Nemcsak azért, mert ez a szakma nyelve, hanem mert a nemzetközi cégek más-más nemzetiségű informatikusai között is meg kell oldani a kommunikációt. Mégis sokan buknak el az állásinterjún a nyelvtudás hiánya miatt - mondják a munkaerő-közvetítők.

Kitűnő belépő a legjobb fizetést kínáló cégekhez a hackerekre jellemző gyors, kreatív munka. Különösen népszerű szakma az etikus hackereké. Nem olcsó mulatság, ha valaki szeretne "egy lépéssel a rosszfiúk előtt járni": szakirányú továbbképzés keretében nagyjából egymillió forintért lehet megszerezni az etikus hacker képesítést.

Nem csak az angol, a némettudás is kamatoztatható Magyarországon, ugyanis az autóipari cégek folyamatosan keresik a jó informatikusokat, fejlesztőket, s a projektalapú munkák is egyre gyakoribbak. És nem csak itthon, hanem Ausztriában és Németországban is szívesen alkalmaznak magyar informatikusokat. Ott a pályakezdők 3000 euró körüli havi bruttó keresetre számíthatnak, egy némi tapasztalattal rendelkező informatikus pedig 5000 eurós jövedelemmel számolhat.

hvg.hu
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár