kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

A munkahelyi messenger sem biztonságos

Egy nemzetközi felmérés szerint bár a dolgozók többsége azt hiszi, munkája során nem veszélyezteti cégének információbiztonságát, a valóságban mégis olyan dolgokat tesz, amelyek kockázatosak. A cégvezetők pedig sokszor nem kellően szigorúak. Mfor.hu tudósítás.

vállalati szempontból kockázatos felhasználói magatartásokat egy több kontinensen átívelő nemzetközi kutatás vizsgálta. Európa több államában is megkérdeztek informatikai vezetőket, valamint más területeken alkalmazottakat számítógép-használati szokásaikról. Bár Magyarország kimaradt a felmérésből, a Cisco és a Kancellár.hu informatikai cégek vezetői összegezték hazai tapasztalataikat.

Képzelt biztonság?

"A nemzetközi felmérés legérdekesebb adata, hogy a felhasználók jó része miközben kifejezetten kockázatos tevékenységeket végez munkahelyi vagy munkára használt otthoni számítógépén, tökéletesen meg van győződve arról, hogy semmi bajt nem okoz tevékenységével" - mondta Hirsch Gábor, a Cisco Magyarország hálózatbiztonságért felelős üzletfejlesztési vezetője.

Ebből a szempontból Európában sem jó a helyzet: a németeknek 45, a briteknek pedig 47 százaléka nyit meg ismeretlen címzettől, nem túl életszerű tárggyal érkező leveleket, ami már önmagában is kockázatot jelent. Még nagyobb probléma, hogy ezeknek a leveleknek sokszor a csatolt fájljait is megnézik a felhasználók, miközben ezek általában veszélyes vírusokat hordoznak.

Az összes megkérdezett 34, a németeknek 28, az olaszoknak pedig 30 százaléka veszélyezteti így cége informatikai rendszerének biztonságát.

Az azonnali üzenetküldő programok - mint például az MSN messenger - használata is veszélyezteti a cégek működését. Ezeken az alkalmazásokon keresztül ugyanis a felhasználók akár észrevétlenül adatokat oszthatnak meg a külvilággal, ami egy cég esetében üzleti titkok kiszivárgásához is vezethet.

Az európai átlagot hozzuk

A magyar viszonyok biztonsági szempontból - bár erre vonatkozó átfogó felmérés nem készült hazánkban - az európai átlaghoz közelíthetnek, mondta Weisz János, a Kancellár.hu informatikai biztonsági tanácsadó cég kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint egy 2006-ban végzett teszt során a megvizsgált kábelnélküli hálózatok 47,9 százaléka volt védtelen. Bár a tesztelés előtt a szakértők minden alkalommal rákérdeztek, hogy be van-e kapcsolva a biztonsági szoftver, és az esetek 51,4 százalékában igenlő választ kaptak, ezek 20 százalékánál mégsem volt aktív semmilyen védelmi megoldás.

A SavesAs információvédelmi cég 2005-ben végzett wardriving felmérése szerint Budapesten a vezetékes hálózatok 86 százaléka 24 órán belül feltörhető. További jellemző arányt mutat az a 2006-ban készült tanulmány, amely szerint a spamszűrő eszközök bevezetése előtt a teljes elektronikus levélforgalom 70-80 százaléka kéretlen email-volt.

"Az egyik legnagyobb probléma, hogy az alkalmazottak úgy tekintenek a céges informatikai eszközökre, mint nekik járó szolgáltatásra. Emiatt nehezen fogadnak el bármilyen korlátozást" - mondta Weisz János.

Rés a pajzson

A cégek vezetői nehezen értik meg, hogy az IT-biztonság komplex probléma. Weisz János szerint utóbbiak a védelmet egy eszköz és egy szoftver kombinációjaként képzelik el, amely a konkrét támadást felismeri és megakadályozza, nem pedig úgy, mint egy tudatos tevékenységet, amellyel megelőzhető a támadás.

"A tűzfal nem elég, tudatos cégfilozófiára van szükség. A vállalatok vezetőinek el kell dönteniük, hogy mit használnak, és mit nem. Az alkalmazottak körében nyilván nem lesz népszerű döntés az azonnali üzenetküldő programok - mint például az MSN-messenger - letiltása, de ha valóban nem akarunk rést hagyni a pajzson, meg kell tennünk ezt a lépést" - tette hozzá a szakértő.

Hirsch Gábor, a Cisco szakértője szerint természetesen minél nagyobb egy cég, annál tudatosabban figyelnek a rendszerbiztonságra. Viszont problémaként emelte ki, hogy sok helyen ugyan készülnek informatikai felhasználói szabályok a dolgozók részére, ám azok betartását senki nem ellenőrzi. Sőt, ha valaki lebukik például messengerezés közben, azt bocsánatos bűnnek tartják.

A problémák ellenére a Kancellár.hu több mint 600 millió forint éves forgalmat bonyolított tavaly, a teljes szektornak pedig - ha az adatmentő tevékenységeket is ideszámoljuk - körülbelül tízmilliárd forint forgalma van évente. Ez akkor is szép eredmény, ha főleg a nagy cégek, azon belül is a bankok költenek legtöbbet biztonsági fejlesztésekre, vélekedett Weisz János.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek