Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

A Nők 40 igazságtalan, fenntarthatatlan, meg kellene szüntetni

A nők korkedvezményes nyugdíját diszkriminatívnak és fenntarthatatlannak, a nyugdíjrendszert szétfeszítőnek tartják a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmány szerzői, akik a megszüntetését javasolják, írja a Napi.hu.

A szerzők szerint nem jól működik az adminisztratív elosztás, ami hol túl engedékenyen, hol túl mereven szabályozza a korhatárokat. Holott a rugalmas korhatár elve, amelyben az egyén döntése, élethelyzete nagyobb szerepet kaphat jobban működhetne.

Kárhoztatják az elmúlt 25 évben a nyugdíjszabályok kiszámíthatatlan változását, a korhatár folyamatos emelését, valamint a hogy a tovább végzett munka nem emeli arányaiban a nyugdíjat, ha valaki bent marad a nyugdíjkorhatár után a munkaerőpiacon, így a legtöbben nyugdíjba mennek amint lehet.

A Nők 40 bevezetése óta - jegyzik meg - sok nő 58-60 évesen nyugdíjba vonul, így aránytalan előnyöket szerezve. A feszültséget az is növeli, ha tovább emelkedik a korhatár, hogy így lesznek akik akár 7 évvel előbb befejezhetik a járulékfizetést és kapnak majd nyugdíjat. A rendszerrel sok nő sem jár jól, akiktől inkorrekt módon elvont a rendszer.

A kutatók szerint érdemes lenne megszüntetni a kivételezést, és hatástanulmányok után bevezetni egy rugalmasabb korhatárrendszert.

Napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ne legyen 600 ezer forintnál magasabb nyugdíj - népszavazást kezdeményez egy nyugdíjas szervezet

A nyugdíjasok létbiztonsága, kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében négy népszavazási kérdést nyújtott be a Nyugdíjas Parlament... Teljes cikk

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőknek legalacsonyabb a nyugdíja

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2018 című összefoglaló kiadványa szerint a legnagyobb átlagos juttatást a fővárosi nyugdíjasok... Teljes cikk

Ekkora lesz a nyugdíjemelés jövőre

Elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését az Országgyűlés pénteken. Ebből kiderül, hogy jövőre 2,8 százalékos nyugdíjemelés jöhet - írja az MTI. Teljes cikk