kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

A sztrájkjog drasztikus korlátozására készül a kormány?

A hazai érdekvédelem totális megsemmisítésére készül a kormány egy a napokban nyilvánosságra került tervezet szerint - jelentette ki Székely Tamás, a VDSZ vezetője. Nagy Anna kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a parlament elé egyelőre nem érkezett ilyen módosító indítvány.

Lecsap a szakszervezetekre a kormány, még karácsony előtt egyszerre három jól irányzott ütéssel totálisan megsemmisíti a hazai érdekvédelmi rendszert - olvasható a vegyipari szakszervezet közleményében. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke egy, a költségvetési törvényhez benyújtandó módosító javaslatra hivatkozva kijelentette, a tervezet drasztikusan korlátozza a sztrájkjogot, akadályozza a helyi szakszervezet működését és szétveri a tagdíjfizetési rendszert azzal, hogy megtiltja annak a bérekből való levonását.

Az elnök ezt egy olyan költségvetési módosító javaslatnak a birtokában szögezte le, amelyben annak anonim készítője az érdekvédelem teljes jogfosztását javasolja. A 2010. decemberi dátummal, jellemtelen módon, név nélkül készült javaslat szerint - ha megszavazza a parlament - a jövőben nem élhetnek sztrájkjogukkal a szakszervezetek addig, míg a munkaadóval nem állapodtak meg, vagy a bíróság nem határozott az elégséges szolgáltatás mértékéről.

A tervezet olyan intézkedést is tartalmaz, amely minimálisra csökkenti a helyi szakszervezeti vezetők mozgásterét, s megfosztja őket az érdekvédelem legfontosabb eszközétől, a szabad szervezkedési jogtól. Egy harmadik csapással viszont végképp kivégeznék a hazai érdekvédelmi rendszert, a tervezet készítője ugyanis azt javasolja, tiltsák meg a szakszervezeti díj munkabérből való levonását. Ezzel teljesen tönkre teszik a munkahelyeken az együttműködésen alapuló partnerséget - szögezte le az elnök, aki különösen felháborítónak tartja, hogy a tervezett rendelkezések beavatkoznak a szerződéses jogviszonyba.

Székely szerint az érdekvédelem ellen irányuló javaslat-csomag nemzetközi viszonylatban is példátlan terrornak számít. Magyarország rohamléptekkel távolodik az európai értékeken alapuló világtól - jelentte ki Székely. Az elnök leszögezte azonban, hogy megvédik a munkavállalók egyetlen érdekérvényesítő rendszerét, és ehhez nemzetközi segítséget is hívnak. A szakszervezet a tárgyalást tartja a legfontosabbnak, de ha süketek ülnek a másik oldalon, akkor a drasztikusabb eszközöktől sem riadnak vissza. Székely egy, az egész országot megbénító akciót sem zár ki - olvasható az Országos Sajtószolgálat közleményében.


MSZP: a rabszolgaság bevezetése lenne a sztrájkjog korlátozása



Az MSZP szerint a kormány a rabszolgaságot vezeti be Magyarországon, ha elveszi a munkavállalók utolsó jogosítványait és korlátozza a sztrájkjogot. Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte: a szakszervezetektől kapott információk alapján a minisztériumi kodifikáció szakaszában van az erről szóló jogszabálytervezet.

Kérdésre válaszolva azt mondta, úgy tudják: a jelenlegi szabályok tervezett megváltoztatásával a nagy létszámú cégeknél akár három-négy hétig is eltartana, mire meg tudják hirdetni a sztrájkot, valamint nem lehetne munkabeszüntetést kezdeményezni a közalkalmazottaknál és az összeolvadó vám- és pénzügyi szervezetnél, illetve az adóhatóságnál.

Hangsúlyozta: az MSZP minden munkavállalóval szolidáris, támogatja őket abbéli harcukban, hogy a munkáltatóikkal szembeni jogaikat gyakorolni tudják. Mint mondta, ez a támogatás egyrészt elvi jellegű, másrészt a jogalkotás során megpróbálják érvényesíteni a munkavállalók érdekeit, harmadrészt pedig nemzetközi fórumokhoz fordulnak, ha kiderül, valós a kormány ezen szándéka.

A szóvivő úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a kormány visszavonul az elfogadhatatlan elképzelésétől, és nem akarja a munkavállalók utolsó jogosítványait is elvenni. Véleménye szerint amikor valaki szinte csak a létfenntartásáért járhat el dolgozni, mert nincsenek jogai, nem tud tiltakozni semmi ellen és a politikai mellett a gazdasági burzsoázia is sújtja, akkor nem marad más, csak a polgári engedetlenség, esetleg az erőszakos cselekedetek. Leszögezte: az MSZP nem tartja helyesnek ezeket az eszközöket, de ha a kormány elveszi a sztájkjogot, akkor végig kell gondolni, milyen más lehetőségek maradnak a tiltakozásra.


Nagy Anna: Nem érkezett ilyen javaslat



Egyelőre nincs szó a sztrájktörvény módosításáról - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna megerősítette, hogy a parlament elé nem érkezett módosító indítvány ezzel kapcsolatban - írja a HírTV nyomán a Magyar Nemzet.

A kormány előtt még nem volt ilyen javaslat, megnéztem a parlament honlapját is, de ott sem szerepel ilyen előterjesztés - jelentette ki Nagy Anna. Ha lesz ilyen anyag, akkor természetesen a kormány ki fogja alakítani a saját álláspontját, és ezt meg fogja osztani a szakszervezetekkel is - tette hozzá.

MTI/Országos Sajtószolgálat/Magyar Nemzet/HírTV
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk