Megjelent: 4 éve

A tartós kölcsönzés is véget ér egyszer

Idén november végén lejár az az átmeneti időszak, amely lehetővé tette, hogy akikkel 2011. december 1. előtt kötöttek szerződést, azt öt évnél tovább is lehetett ilyen formában, határozatlan ideig alkalmazni. A törvény szellemében azonban a kölcsönzés csak ideiglenes foglalkoztatási viszony, így véget ér a tartós kikölcsönzés, írja Kártyás Gábor a munkajog.hu-n.

images

A kölcsönzést átmeneti munkaerőgondok megoldására találták ki, így legfeljebb öt évig lehet kölcsönzőn keresztül dolgozni. Ezt az időkeretet akkor is figyelembe kell venni, ha közben változik a végzendő feladat vagy a kölcsönző cég.

Ha november 30-án lejár a moratórium, ami a 2011 vége előtt kikölcsönzött munkavállalókra vonatkozott, akkor ha a munkáltató továbbra is igényt tart a dolgozóra, akkor saját alkalmazásba kell vennie. HR szempontból sem jó valakit ilyen hosszú ideig külsősként tartani, írja a szakértő.

Ugyanakkor rossz hír lehet a dolgozók számára, hogy azt viszont nem tiltja a törvény, hogy valaki mást kikölcsönözzenek ugyanarra a munkakörre a következő öt évre.

Öt év lejárta után tilos a munkavállaló további kölcsönzése. Az időkorlátot tiszteletben nem tartó kölcsönbeadók és kölcsönvevők bírságra számíthatnak a munkaügyi hatóság részéről.

munkajog.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter