Megjelent: 9 éve

A testbeszéd árulkodó jelei állásinterjún

images

A legfelkészültebb jelölteknél is gyakran megfigyelhetjük, hogy ugyan szakmai múltjukat, céljaikat, elképzeléseiket már tudatosan összeszedték az interjú előtt, non-verbális kommunikációjuk ennek ellenére felkészületlen.

Vegyük most sorra tehát, milyen nonverbális jelek segítenek minket, interjúztatókat abban, hogy a jelöltről teljes képet kapjunk.

Az első benyomás rögtön a találkozás elején kialakul, melynek első mozzanata a kézfogás. Már ekkor is sok mindent megtudhatunk a jelölt személyiségéről. Talán a leggyakoribb hiba, amit a jelöltek elkövethetnek az úgynevezett "döglött hal" kézfogás. Ebből főként arra következtethetünk, hogy nem egy határozott, magabiztos jelölttel van dolgunk. Az erőtlen, puha kézfogás jellemgyengeségre utalhat. A másik végletet a rámenős, domináns személyeknél tapasztalhatjuk, mely akár egy kellemetlen túlságosan is kemény kézfogás lehet.

A bemutatkozás másik kulcspillére a szemkontaktus. Kutatások szerint, a beszélgetőpartner 25-50 százalékban néz csak a beszélőre a beszélgetés teljes időtartalmában. Pályakezdőknél gyakori főként, hogy zavarában többször elveszti a szemkontaktust. Ez főként annak tudható be, hogy nincs a jelöltnek tapasztalata, jártassága ilyen szituációban és lámpalázának köszönhető csupán a kitekintés. Tapasztaltabb jelölteknél azonban félő, hogy hazugság van a háttérben, vagy valamit szeretnének eltitkolni az interjúztató személy előtt, ilyenkor érdemes az adott kérdést újból egy másik aspektusból megközelíteni.

A jelölt megítélésében fontos szempont a testtartása, kar- és lábmozdulatai. Az archoz illesztett kézgesztusok hazugságot leplezhetnek le. A jelölt tudat alatt rakja kezét szájához egy-egy információnál, mely talán nem a teljes igazságot jelenti. Nyitottságot, őszinteséget tükröz a szabályos és nyitott kargesztus. Megfigyelhető, hogy a zárkózott és zavarban lévő jelöltek kezüket-karukat gyakran összefonják, mint egy "védőfalát"állítva maguk elé. Érdemes ilyenkor a beszélgetést egy kicsit könnyebb téma felé vinni, hogy újból meg tudjanak nyílni előttünk, és őszinte válaszokat kapjunk.

Természetesen a testbeszéd nem mindig és mindenkinél ugyanazt a személyiségjegyet üzeni, így érdemes összefüggésekben, jelcsoportokban értelmeznünk őket. Fontos emellett, hogy figyelembe vegyük egyrészt a jelölt korát, tapasztaltságát illetve, hogy milyen szakmában dolgozik. Vannak pozíciók, melyek nem is követelik meg például a nyitottságot vagy a kellő határozottságot. Míg egy értékesítő jelöltnél például érdemes ezekre a fent említett jelekre jobban odafigyelnünk.

Érdemes és hasznos is figyelnünk a non-verbális kommunikációra és ebből is levonni a megfelelő tanulságot. Ami még talán ennél is fontosabb, hogy mint HR-es a saját testbeszédünkkel is könnyítsük meg az interjúztatott személy dolgát. Legyünk nyitottak, és buzdítsuk erre mozdulatainkkal a jelölteket is.

Horváth Enikő HR tanácsadó
Engineering csoport
Tesk Tanácsadó Kft.


  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter