Megjelent: 7 éve

A trénerképző kiválasztásának legfontosabb szempontjai

images

Egy szakmailag komoly, átfogó és alapos tudást nyújtó trénerképző program költsége alapos átgondolást, tervezést kíván manapság, ez bátran tekinthető befektetésnek. Éppen ezért fontosak a határozott elvárások a képző céggel, és a képzéssel szemben.

A trénerképzőre általában számos szakmából érkeznek jelentkezők: pedagógusok, HR-esek, pszichológusok, orvosok, vállalkozók, friss diplomások. Gyakran nemcsak a szakmai háttér, de a célok is különböznek. Egyesek egyedi és piacképes tudást szeretnének, számukra a képzés a váltás eszköze. Olyanok is jelentkeznek, akik számára fontos a személyes fejlődés és mások fejlesztése. Másoknak az a fő szempontja, hogy cégük képes legyen megfelelően reagálni az új kihívásokra, a beosztottak és vezetők külső-belső kommunikációja megfeleljen a cég érdekeinek, kultúrájának, hogy az egyes ember és a szervezet egymást támogassák. Ezek mellett természetesen nem utolsó a sorban a life-long-learning, az élethosszig tartó tanulás szempontja.

Első lépésként mindenki számára az a legfontosabb, hogy fogalmazza meg saját céljait. A következő lépésben ehhez kell illeszteni az elképzeléseket és elvárásokat. Annak, aki ezeket nem tudja konkrétan megfogalmazni, érdemes leülnie egy szakmabelivel, és vele együtt részletesen végigjárni gondolatban ezt a fontos utat. Jó megoldás felvenni a kapcsolatot egy kompetens személlyel a képzést indító cégnél, aki kielégítő válaszokat tud adni az előzetes kérdésekre. Már itt fel lehet mérni, milyen az attitűd, hiszen az első benyomás - legyen az egy telefonos beszélgetés - nagyon meghatározó. Sokat segít, ha a telefon végén egy kedves, empatikus, türelmes, felkészült személy áll. Így már is megvan az a kezdeti bizalom, ami a következő lépésre ösztönözhet.

Mire szerződik pontosan a képző cég?

A képzési cég minőségbiztosításának egyik fontos eleme a motivációs beszélgetés, a kommunikációs készségek felmérése. Azaz a professzionális csoportmunka érdekében a képző intézmény megbizonyosodik arról, hogy vállalható-e számára a jelentkező személye, végzettsége, motivációja, és, hogy a jelentkező segíti-e a hatékony együttműködést. Egy magára adó képző cégnek nem célja, hogy mindenki számára kínálja képzését, hiszen ezzel fellazítaná a tréningcsoport és az egyén hatékonyságát.

Fontos meggyőződni arról, hogy az interjút készítőnek nem az a célja, hogy motivációtól, céloktól függetlenül mindenkit lehalásszon. Ennek a tapasztalatok alapján mindig az a vége, hogy olyanok is bekerülnek a csoportba, akik egyáltalán nem odavalók, és a tréning nagy része az ő felzárkóztatásukról, a csoporttal való konfliktusukról szól, azaz akadályozzák a többieket. Alapvető szempont, hogy a képző cégnek legyenek elvárásai, sőt, követelményei a jelentkezővel szemben. Ellenkező esetben jogosan kérdőjelezhető meg a hitelessége.

Oktatói team - szakmai vezető és vezető tréner

A képzés kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont lehet a képző cég szakmai múltja, hogy kik azok a szakemberek, akik a programot vezetik. Milyen szakmai végzettséggel, tapasztalattal, tudományos fokozattal, publikációkkal (cikkek, könyvek), nemzetközi minősítéssel rendelkeznek az oktatók, és milyen szakmai előadásokat tartottak.

Felismerhető-e a módszertan?

Alapvető követelmény, hogy legyen egyértelműen behatárolható, hogy mi a képzés filozófiája, a trénerképző milyen modellt, irányzatot követ, milyen pszichológiai irányzatra, irányzatokra alapozza elméleti és gyakorlati anyagát. Ez a jelentkező számára azért is fontos, mert ha nem ismeri az adott irányzatot, előzetesen fel tud készülni belőle, illetve eldöntheti, hogy tud-e vele azonosulni.

Milyen a képzés struktúrája?

A modulos rendszer azért előnyös, mert a jelentkező számára jól strukturált, átlátható képzési mód, melyből az is kiderül, hogy milyen koncepció alapján épül fel a képzés. Ez minőségi garanciát feltételez. Nem utolsó sorban a jelentkező döntheti el, hogy melyik modult áll módjában elvégezni. (Minimum 150-200 tanóra feltételezhető egy teljes képzésre.) Így a folytatás lehetősége is biztosított, hiszen a modulok önálló oktatási egységet alkotnak, azaz egy későbbi időpontban felvehető a kihagyott modul. A nem modulos rendszerben működő trénerképző - bár ilyennel már egyre kevésbé találkozni - nem tud rugalmasan alkalmazkodni az igényekhez, és áttekinthetőség szempontjából sem kielégítő. A modulos rendszer felépítése arra is lehetőséget ad, hogy egyéni költségkalkulációval ütemezni lehessen a kiadásokat.

A hatékony struktúra

Biztosan mindenki ült már úgy az egyetemen, vagy céges képzésen, hogy egy véget érni nem akaró előadás után hiányérzete támadt, az anyag felére pedig már a szünetben sem emlékezett. Ilyenkor az ember úgy érzi: jó lett volna kipróbálni a gyakorlatban, hogy vajon hogyan működik, vagy működik-e egyáltalán az elmélet. Egy hatékony tréningen az elmélet és gyakorlat kiegészítik egymást, de arányában a gyakorlaton van a hangsúly. Ma már széleskörű konszenzus van abban, hogy a tapasztalati tanulás a leghatékonyabb módja a tudásszerzésnek. Ide tartozik szorosan, hogy egy jól működő csoport létszáma maximum 12-14 fő lehet, hiszen ha ennél nagyobb, akkor a személyes fejlődés lehetősége csökken. Ekkora létszámnál már elvárható, hogy két oktató vezesse a tréninget.

Az a trénerképző, mely ezeknek a szempontoknak a fókuszában épül fel, ilyen, vagy ehhez hasonló tematikát kínál:

Személyes hatékonyság fejlesztése: Ide tartozik a saját élményű tréning, melynek szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Itt ismerhetőek meg a képzés módszertanának alapjai. A tréneri munkában a saját szakmai arculat kialakításánál a trénerek saját személyiségének nagyon fontos szerep jut, a saját élményű részben ők maguk is csoporttagok, így átélhetik, megtapasztalhatják hogyan alakul, működik a csoport belülről. Erre tapasztalatra lehet támaszkodni trénerként egy-egy nehéz csoporthelyzetnél, és nem utolsó sorban a tréningek ebben a szakaszában ismerhető meg a többi csoporttag.

Alap-szak - tréneri kompetenciák: Ide tartozik a módszertan, próbatanítás, tréningstratégia kidolgozása, gyakorlatok levezetése, csoportdinamikai ismeretek, ellenállás-kezelés, konfliktus-kezelés stb.

Mester-szak: Speciális modulok, mint például coach-készségek, mediációs készségek, végül a vizsgatréning tartozik ide.

Marketing-ismeretek: Emellett fontos, hogy a trénerképző nagy hangsúlyt fektessen arra, hogy a kiképzett szakember megfelelő marketing tudás birtokában hagyja el a képző intézményt. Prezentáció, üzletkötés, kapcsolattartás, tréningszervezés - hiszen ma már a piacteremtés is fontos és alapvető része a tréneri munkának.

Tájékozódás: honlap és a közösségi oldalak

Fontos, hogy a cég honlapjáról minden szükséges és fontos információ elérhető legyen:
 • felnőttképzési nyilvántartási szám, akkreditációs lajstromszám
 • a kiválasztott program részletes ismertetése
 • óraszáma, költsége, oktatók, végzettség típusa, igazoló okirat típusa
 • kapcsolattartó

  Tájékozódni lehet a Facebookon vagy a Linkedinen, hiszen ma már szinte minden képző cég megtalálható ezeken az oldalakon. Itt akár plusz információ is szerezhető a képzéssel és a tréneri csapattal kapcsolatban.

  Murinkó Mária
  Gordon & T.A. Oktatásszervező és Tanácsadó Kft.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Tankerek, vitorlások, bárkák - ki éli túl a tréningcégek közül?

  Az árbevétel a tavalyi felére is eshet a tréningcégeknél a koronavírus-válság hatására. Kiknek jobbak a túlélési esélyei? Lesz-e online... Teljes cikk

  Távoktatás: keretrendszer kell

  A járvánnyal kapcsolatos intézkedések lépéskényszerbe hozták az oktatási szolgáltatókat (tréning cégek, nyelviskolák, (köz)oktatási... Teljes cikk

  “Aki ebbe energiát fektet, az lesz a jövő pedagógusa”

  Másfél hete indult el Magyarországon a közoktatásban a digitális oktatás, mely váratlanul érte a pedagógusokat. Hogyan küzdöttek meg a tanárok az... Teljes cikk