Megjelent: 5 éve

Adorján Zsidek Kata, a Starschema adatkonzultáns cég HR vezetője

Pályaválasztását jelentősen befolyásolta, hogy pedagógus családból származik és nővére, aki ugyancsak HR területen dolgozik személyes szakmai példaképe. Tavaly karrierje legnagyobb kihívására mondott igent, amikor felkérték Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő IT vállalkozásának, a Starschema adatkonzultáns cég HR vezetőjének. Munkája során a két legfontosabb alapelvnek a partnerséget és a diszkréciót tartja.

Az egyetemi évek után a Docler Holding cégcsoport Digital Reality játékszoftver-fejlesztő cégnél helyezkedett el, ahol először csöppent bele egy igazi kreatív munkahelyi környezetbe. „A Digital Reality márka már egy ismert név volt a piacon, és lehetőséget kaptunk arra, hogy egy garázscégből egy holding részeként stabil vállalattá fejlődhessen. HR szempontjából nagyon fontos feladat volt, hogy a gyors növekedési igényt kielégítsük, mellette a folyamatokat és az ösztönző rendszereket kiépítsük és működtessük. Folyamatosan új kihívásokat biztosított ez az időszak, hiszen itt több módszertannal, tervezéshez kapcsolódó feladattal és üzleti jellegű kérdésekkel ismerkedhettem meg, mialatt kiváló szakemberekkel dolgozhattam együtt”- emlékezett vissza Adorján-Zsidek Kata.

Villám kérdés-válasz
- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Személyes elbeszélgetés, majd külön eszközként hasznos lehet egy jó teszt, aminek az eredményeire lehet építkezni.

- Belső vagy külső tréning?
Is- is. Helyzete és célja válogatja, hogy melyik az eredményesebb.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
Az IT szektorban a jó fizetés alapfeltétel. A motiváltságot és a lojalitást pedig csak személyre szabott fejlődési tervekkel lehet biztosítani.

- HR BP vagy sem?
BP, ha valóban betölti és betöltheti a funkcióját.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Amelyik célravezetőbb az adott helyzetben. Tapasztalatom szerint a hatékonyság nem ennek szokott a szűk keresztmetszete lenni.

- Irodai munka ülve vagy állva?
Ahogy kényelmes.

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Stratégiai funkciók mindenképpen házon belül. Ami pedig egyértelműen leválasztható és hatékonyabb lehet kiszervezve, azokról az üzleti igények függvényében kell dönteni.

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Elsősorban belső toborzás, de igény és terheltségtől függően sosem árt egy kis külső segítség.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Egy jó csapatmunkában az egyéni sikerek is erősebben megjelennek.

- Főzés vagy étterem?
Főzés egy étteremben.

- Könyv vagy e-book?
Hangoskönyv.


A szoftverfejlesztő részlegnél elért sikerek után a cégcsoporton belül BP-ként dolgozott tovább. Az IT mellett belelátott többek között a kockázati tőke, a klasszikus ügyviteli területek és a startup vállalkozások világába is. „Egy jól működő BP szerepkörben a vezetők részéről folyamatos a bizalom a HR iránt, hiszen látják, hogyan tud segíteni a céljaik elérésében, és használják is a kidolgozott megoldásokat. Ebben az időszakban a cégcsoporton belüli vállalkozások különböző problémákkal, igényekkel és kérésekkel kerestek meg, amelyekre nem adhattunk instant, sablonos válaszokat így mindig a cégre szabtuk a megoldásokat. Munkakörelemzések, teljesítményértékelési rendszer bevezetése, üzleti tervezéshez kapcsolódó HR-es feladatok és rengeteg pozíció betöltése jellemezte ezt az időszakot.” - tette hozzá Adorján-Zsidek Kata.

A Docler után az MVM NET Zrt-nél folytatta a pályafutását. Feladata a cégcsoporton belül egy új leányvállalat HR funkcióinak kialakításának és működtetésének támogatása volt. Legnagyobb eredményének itt azt tekinti, hogy sikerült egy komplex szervezetfejlesztési és BPR projektet a felsővezetés számára megvalósítania. „A projekt során nem alkalmaztunk külső tanácsadó céget, ezért is volt külön izgalmas, és szakmailag nagy kihívás egy ilyen munka megtervezése és megvalósítása.” Hosszútávon látta magát a csoportnál, de kapott egy olyan felkérést, amit nem utasíthatott vissza.

Építő típusnak tekinti magát, és szeret kilépni a komfortzónájából, ha a munka megköveteli. „Úgy éreztem, hogy eljött az idő, hogy a Starschema-nál minden eddigi tudásomat és tapasztalatomat felhasználva hozzájáruljak egy fantasztikus cég sikeréhez. Egy teljesen technológiai szemléletű cégvezetésnél kellett megmutatnom, hogy mire jó a HR, és hogyan tud hozzájárulni a sikereikhez.”- tette hozzá.
A munkát az alapoknál kezdte, amellett, hogy a nagyon gyors bővülési igényt is ki kellett szolgálnia. Kezdetben egyedül kellett bizonyítania, hogy a HR fontos és értékes része lehet egy szervezetnek, majd ezt követően vált lehetőség a HR terület bővülésre is.

A legnagyobb sikerem a Starschema-nál, hogy már a tulajdonosok is belátják, szükségük van ránk. A kiválasztási folyamatokat és a forrásokat biztosítjuk, kialakítottunk egy grade rendszert, elkezdődött a teljesítményértékelés és a vezetőfejlesztés, most a bónuszrendszeren és a gradekhez kapcsolódó kompenzációs csomagok kialakításán dolgozunk. A fluktuáció mindössze 2%-os, ezt szeretnénk a jövőben is tartani. A csapat sokszínű és lelkes, ennek fenntartásában is nagy szerepet töltünk be a különböző motivációs eszközökkel és vállalati kultúra formálásával.

A Starschema-nál kimagasló szakmai tudású és fejlődésre nyitott munkatársakkal dolgozhat együtt, és minden egyes nap történik valami, amire nincs még kialakított folyamat vagy megoldás. A folyamatosan növekvő dolgozói létszám és a száz fős küszöb átlépése ellenére a szervezet alapvetően továbbra is lapos, nyílt kommunikációt alkalmaznak és mindenkit egyenlően kezelnek.

Az a tapasztalatom, hogy emberileg és szakmailag is merni kell megújulni, nyitottnak kell lenni az új kihívásokra és érdemes az elméleti tudást és mások jó példáit sajátokkal kiegészíteni. Ezen felül fontos, hogy a szakmaiság, a diszkréció és a partnerség elve mindig érvényesüljön. Így lehet a HR valóban stratégiai partner, bármilyen cégről is legyen szó.”- zárta gondolatait Adorján-Zsidek Kata.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk