kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Akár 4 százalék alá kerülhet a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta további csökkenésére, akár 4 százalék alatti szint elérésére számítanak a következő hónapokban az elemzők.

images

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett jelentése szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 66 ezerrel 207 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal 4,5 százalékra csökkent. Ugyanakkor a november-februári időszakhoz képest némi emelkedést mutat, akkor 4,3 százalék volt az érték.


Gyorsan nőnek a bérek



Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a téli szezonális hatás elmúltával a munkanélküliségi ráta ismét mérséklődhet, egyre közelebb kerülhet a 4 százalékhoz. Éves átlagban 4,2 százalékos szint várható, a feszített munkaerőpiac és a gyorsan emelkedő bérek hatása pedig az inflációban is megjelenhet, idén 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 3,4 százalékos fogyasztói áremelkedést okozva.

Elmondta a bérnövekedés nehezen számszerűsíthető volta miatt mindkét évben lehetnek felfelé mutató inflációs kockázatok, viszont 2018-ban várhatóan már tartósan is a 3 százalékos jegybanki cél fölött marad az infláció.

Az elemző a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedését az előző negyedévhez képest elsősorban szezonális hatásokkal magyarázta, és vélhetően ez okozta a közmunkában foglalkoztatottak számának csökkenését is, hiszen míg a tavalyi év utolsó negyedévében 218 ezer volt a programban részt vevők száma, az idei első negyedévben 201 ezer.


4 százalék alatti érték



Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az idei év második felében 4 százalék alá csökken a munkanélküliségi ráta. A bérek éves növekedési rátája 2017-ben 10 százalék fölé emelkedhet, miközben a munkanélküliségi ráta éves átlagban valamivel 4 százalék alá süllyedhet.

A vezető elemző szerint az előző időszakhoz képest mérsékelten növekvő munkanélküliség elsősorban arra vezethető vissza, hogy a téli szezonális munkák véget értek, viszont a mezőgazdaságban még nem jelent meg az igény a szezonális munkások iránt, ami átmenetileg gyengébb foglalkoztatást hoz. A gyengélkedés részben viszont azt is jelezheti, hogy egyre nehezebbé válik a hazai munkaerőhiányos környezetben a további létszámbővítés a vállalatok számára.


Fékező hatása lehet a szakemberhiánynak



Horváth András, a Takarékbank elemzője szintén 4 százalékos munkanélküliségi rátát valószínűsít az idei évre, a tavalyi 5,1 százalék után. A foglalkoztatás ütemének növekedését azonban fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező képzett szakember hiány, mindazonáltal ez egyben a termelékenység fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszerítheti ki a vállalkozásokból, ami támogatja mind a bérek, mind a GDP erőteljesebb bővülését - mutatott rá az elemző. Megjegyezte, hogy a foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását is támogatják.

A szakember szerint a következő időszakban a munkaerő-kereslet további emelkedése várható a versenyszférában. Rámutatott ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság továbbra is jelentős munkaerő-tartalékkal rendelkezik, például az inaktívakon belül, a passzív munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, a külföldi telephelyen dolgozók illetve a bejelentett munkanélküliek között.

Ezek jelentős részének viszont meglehetősen korlátozott a foglalkoztathatósága, így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerő-piaci megjelenésükhöz. A közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló átvezetésére lenne szükség a versenyszférába az egészségesebb foglalkoztatási szerkezet érdekében - fogalmazott Horváth András.

Meglátása szerint az egyre feszesebb munkaerőpiac egyre komolyabb bérnyomást jelent a gazdaság minden szektorára, ami fokozatosan az infláció felpörgéséhez vezet, így a jegybank akár a szándékoltnál korábban is szigorításra kényszerülhet. A foglalkoztatottak száma március-május körül lépheti át újból a 4,4 milliót, majd nyár végére megközelítheti a 4,5 milliót.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk