Megjelent: 4 éve

Aki kérdez: Katona Szilvia

HR Szubjektív rovatunkban Katona Szilvia, a Legrand Zrt. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Dienes Mirtill, az NP Hungária HR vezetője kérdésére, hogy milyen új eszközökkel teszik vonzóvá a céget.

Hogyan vonzzuk be a munkaerőt, milyen új eszközökkel tehetjük vonzóvá a céget?

A Legrand Zrt.-nél sikerrel alkalmazott atipikus foglalkoztatási formák és a munkabéren kívüli juttatások a munkavállalók megelégedettségét és elköteleződését támogatják. A fizikai dolgozói állományban működő kismamaműszak egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. Az ipari tanulói program és a tehetséggondozás a fiatalok bevonzását célozza. Mindennek hátterében a vezetői hitelesség áll, amely az emberközpontúságot, a szakmai felelősségvállalást és az eredményorientált működést támogatja.

A villamos szerelési anyagokat gyártó Legand Csoport magyar leányvállalataként közel 550 főt foglalkoztatunk Csongrád megyében, Szentesen. A cég a munkavállalók, az üzleti partnerek, a tulajdonosok és a környezet elvárásait figyelembe véve alakította ki értékrendjét. Majdnem 100 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk, a Legrand számára az egyik legfontosabb érték maga az ember.

Az új munkaerő bevonzásánál fontosnak tartjuk, hogy a munkáltató hiteles legyen, és felelős foglalkoztatóként működjön. Pályázóink és munkavállalóink számára a versenyképes munkabéren túl kiemelkedő juttatásokat, tiszta munkakörnyezetet, továbbá csapatépítő programokat és fejlődési lehetőséget kínálunk.

Toborzásainknál elengedhetetlen az online jelenlét úgy a vállalati honlapon, mint a különféle közösségi oldalakon. Lényeges, hogy a kiválasztási folyamatunk végén e-mailben vagy telefonon visszajelzünk a pályázóknak, ezzel is hozzájárulva a pozitív munkáltatói márka építéséhez. Toborzási eszközeinket bővítettük a tavalyi évben, és bevezettünk egy dolgozói ajánlási programot, amely az eddig eltelt egy év tapasztalatai alapján jól működik: 2017-ben több mint 20 főt vettünk fel dolgozói ajánlással.

Az atipikus foglalkoztatási formákkal segítjük a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartását. A kismamák munkába történő visszailleszkedését elősegítő munkabeosztás a családok segítését szolgálja. A fizikai dolgozói állományban működő kismamaműszak egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. Az összeszerelő üzemünkben reggel 7 órától délután 15 óráig tartó műszakbeosztásban nemcsak a gyesről visszatérő anyukák dolgoznak, hanem olyan szülők és nagyszülők is, akik egyedül nevelik gyermeküket vagy jelentősen kiveszik részüket a gyermeknevelésből. Azáltal, hogy nem kell több műszakban dolgozniuk, jobban tervezhetővé válik a gyermek(ek) programjaihoz való igazodás.

Munkavállalóink 33%-a kötetlen munkarendben dolgozik. Az irodai dolgozóknak lehetőségük van munkaidejük egyedi szervezésére. Szükség szerint vagy hosszabb távollét esetén home-office is kialakítható. Bizonyítottnak látjuk, hogy a rugalmas munkarend valóban jobb teljesítményre sarkallja a dolgozókat.

A csapatépítés mindig konkrét céllal és küldetéssel valósul meg, amely igazodik a vállalati stratégiához, az aktuális kihívásokhoz és a felmerülő problémákhoz. A vállalat vezetősége azt vallja, hogy az árbevétel növelése mellett kiemelten fontos olyan megoldásokat találni, amelyek növelik a kollégák komfortját és javítják életminőségüket. A vállalati tréningek és csapatépítő programok célja a hatékonyság növelése. Szeretnénk elérni, hogy a munkavállalóink jó érzéssel dolgozzanak nálunk, jó viszonyban legyenek a munkatársakkal és érezzék a közös munka sikerét.

Fontosnak tartjuk, hogy a helybeli gyermekekkel és fiatalokkal megismertessük a vállalatot és az itt alkalmazott szakmákat. Ennek érdekében rendszeresen fogadunk diákcsoportokat, illetve személyesen látogatunk el a képzőintézményekbe.

Ipari tanulói programunk

keretében elsősorban a hiányszakmákból (szerszámkészítő, gépi forgácsoló, villanyszerelő, mechatronikus karbantartó, stb.) képzünk szakmunkás tanulókat. Szakmai mentorral biztosítjuk a tanulók gyakorlati képzését, a HR igazgatóság munkatársai pedig segítik a tanulók beilleszkedését a munka világába. Elmondható az a tény, hogy idén már hat szakmunkástanulót sikerült bevonnunk a gyakorlati képzésünkbe. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával szorosan együttműködünk, rendszeresen részt veszünk a Kamara pályaorientációs napjain, ahol a villanyszerelési szakmát képviseljük.

A mindennapi oktatási tevékenységünk mellett kiemelten fontosnak tartjuk a tehetséggondozást. A Legrand Zrt. 2006 óta - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériummal szorosan együttműködve - egyedüli támogatója a Worldskills és a Euroskills villanyszerelő szakma versenyzőinek. A nemzetközi versenyek mellett a villamos szakma országos és helyi versenyeinek sikeréhez is hozzájárulunk. Mindemellett hagyományként rendszeresen megszervezzük saját internetes versenyünket is.

Társadalmilag felelősen gondolkodó vállalatként különleges figyelmet fordítunk az alkalmazottak tehetségmenedzsmentjére. Célunk a munkavállalók képességfejlesztése a cég tehetségfejlesztési és teljesítményértékelési rendszere segítségével. Teljesítményértékelési rendszerünkön keresztül lehetőséget biztosítunk a munkavállalóinknak arra, hogy megfogalmazzák, milyen képzéseket tartanak szükségesek a munkájuk hatékonyabb elvégzéséhez. Az éves oktatási tervünket az így körvonalazott igények és a szakmai vezetői igények együttese alapján alakítjuk ki.

Az elmúlt két évben húsz, általános iskolai végzettséggel rendelkező hölgyet képeztünk ki targoncavezetőnek. Ezzel elértük, hogy a hölgyek az emelőgép-kezelői tanfolyamon megszerzett szakértelmükkel növeljék saját munkaerőpiaci értéküket, illetve kedvezőbb besorolásuk révén magasabb jövedelemhez jussanak. A továbbképzett hölgyek raktáros és targoncás munkakört töltenek be.

A munkabéren kívül egyedi juttatásokat biztosítunk munkavállalóinknak. Napraforgó egészségmegőrző programunknak három pillére van: sportolási lehetőségek; preventív szűrés, ahol nem csak a menedzsereket szűrjük, hanem mind az 550 kollégát; valamint csoportos élet- és haláleseti biztosítást is adunk, amely érvényes minden munkavállalónkra.

Honnan tudhatjuk meg, hogy az egyes célokhoz rendelt eszközeink eredményesek-e?Az eredményesség megítéléséhez szükség van a dolgozói visszajelzésekre. Évi 3 alkalommal a teljes dolgozói kört felölelő gyűlést tartunk, amelyen ismertetjük az addigi eredményeket, illetve megerősítjük a kitűzött vállalati célokat. A teljesítményértékelések alkalmával minden munkavállalónak lehetősége nyílik arra, hogy a közvetlen vezetőjén keresztül visszajelzést adjon a vállalati juttatásokról. Az egyéni visszajelzéseken felül rendszeresen végzünk elégedettségi felmérést.

Jelenleg a Legrand Csoport szintjén folyamatban van egy elkötelezettségi kérdőív kitöltése. Ez az első alkalom, hogy az anyavállalat minden munkavállalója, azaz mintegy 36 000 fő véleményét kikérik arról, mennyire elégedett a munkakörülményeivel, az általa végzett munkafolyamatokkal, a fejlődési lehetőségekkel. A felmérés eredményét 2017. év végén ismerteti a központ, a leányvállalatokkal. A magyarországi részvételi arány 84%-os.

A 2018. évre vonatkozó terveink között szerepel a nyári táboroztatási lehetőség, valamint az „Elle” esélyegyenlőségi program bevezetése, amely nemcsak nőknek szól. Tervezzük továbbá a belső kommunikációs folyamataink felülvizsgálatát és hirdetéseink megújítását.

Fontos érték számomra a vezetői hitelesség, amely az emberközpontúságot, a szakmai felelősségvállalást és természetesen a teljesítményközpontú, eredményorientált működést támogatja. A Legrand támogatja a változást, a megújulást és a fejlesztés lehetőségét, ami az ember- és tudásközpontú kultúrában kiemelt fontossággal bír. Az pedig, hogy az újító ötletekből mi valósul meg, alapjaiban függ a HR működésétől.

Kérdésem Cseke Dórához a Jókenyér Ludwig & Mentesi Kft. HR munkatársához szól:

Szervezetfejlesztés kapcsán, hogy sikerül a HR szervezetet stratégiai partnerként elfogadtatni a többi területtel?
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter