kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Aki válaszol: Erdei Kata

HR Szubjektív rovatunkban Erdei Kata, a Richter Gedeon Nyrt. HR igazgatója kérdez, miután válaszolt Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdésére: "Mekkora kihívást és lehetőséget jelent megújítani egy olyan tradicionális nagyvállalatot, amilyen a Richter?"

Mekkora kihívást és lehetőséget jelent megújítani egy olyan tradicionális nagyvállalatot, amilyen a Richter?

Magyarországi központú multinál dolgozni egyszerre izgalmas kihívás és felelősség, pont ez adja a feladat szépségét. Egy álom vált valóra ezzel a pozícióval, hiszen sok évnyi magyarországi és külföldi multitapasztalat után teljesen más perspektíva a központ oldaláról nézni és formálni a dolgokat. Ez a lehetőség sokakat inspirál, és erről szól a „Magyar recept - Globális hatás” munkáltatói márkaígéretünk is. A „magyar recept” túlmutat a gyógyszerek és készítmények receptúráján. A döntések magyarországi központunkban születnek, és innen irányítjuk a Richter globális tevékenységét közel 50 országban.

A Richter egyik legnagyobb erőssége a stabilitás (119 éve létezünk!), és sikereit többek között a folyamatos fejlődésnek és innovációnak is köszönheti. Persze, mi is folyamatosan újragondoljuk és újítjuk működésünket, ahogy azt az új és egyre bővülő piaci igények, a változó üzleti környezet és a munkaerőpiac diktálja nekünk, minden más céghez hasonlóan.

Figyelünk arra, hogy a változások dinamikája ne terhelje túl a szervezetet. Vállalati stratégiánkkal összhangban célunk a tempós, mégis fokozatos növekedés és fejlődés. A lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen a szervezeten belüli folyamatos együttműködés és kommunikáció. A Richter egyik nagy erősségének a nagyon erős, támogató belső kultúrát tartom, erre építünk. Mi ezt úgy nevezzük, hogy „az együttműködés tudománya”, s ez nagyban segíti a terveink megvalósítását. Számomra az innováció a kollégák bevonásával, ötleteik meghallgatásával kezdődik.

Persze kihívásokból is akad bőven, hiszen tradicionális nagyvállalatként vigyáznunk kell arra, hogy a figyelmünket ne csak befelé irányítsuk. Munkatársaink a generációk és a különböző nemzetiségek széles spektrumát ölelik fel, ezért fontos feladatunk, hogy eltérő igényekre adjunk megoldásokat. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy óriási szervezet vagyunk, melyen hosszabban fut végig egy-egy változás.

A gyógyszeriparban különösen nagy szerepe van a tudásmenedzsmentnek. A fejlődés és iparági innováció friss energiát, valamint állandó tudásmegosztást igényel, és anyavállalatként ez a mi felelősségünk minden leányvállalatunkra vetítve. Kiváló kapcsolatokat ápolunk egyetemekkel és innovációs központokkal, valamint hazai és nemzetközi kutatói bázisokkal, fórumokkal, ahol a mi szakembereink is rendszeres, elismert szereplők, mindezekre különösen büszkék vagyunk.

Belső innovációnk keretében jelenlegi céljaink közt szerepel, hogy egyszerűsítsük és gördülékenyebbé tegyük működésünket is annak érdekében, hogy munkavállalóink minden szervezeti szinten könnyebben megérthessék, átláthassák, és nagyobb önállósággal kezelhessék a folyamatokat. Kiemelt feladatunk a vezetőfejlesztés, mellyel modern eszközöket adunk a vezetőink kezébe, hogy olyan munkahelyet teremtsünk, ahol a tehetség és a szakértelem lehetőségekhez jut. Számos programunkkal ösztönözzük, hogy kollégáink kreativitásukkal, szervezetek közti innovációval, ötletekkel járuljanak hozzá a Richter sikeréhez, és gondolkodunk ezen programok további bővítésén is.

További fontos fókuszterület a digitalizáció, a juttatásaink finomhangolása korunk változó igényeire szabva, és az employer branding is.

Nagyon örülünk, hogy számos területen már jelentős sikereket könyvelhetünk el, fejlesztéseink pozitív fogadtatásban részesültek. Digitalizáltuk a teljesítményértékelési rendszerünket mind a szellemi, mind a fizikai munkakörökben, a kitöltés pedig minden várakozásunkat felülmúlta: az első időszakban már 98%-os volt!

Decemberben elindítottuk a Richter Karrier Facebook oldalunkat, melynek népszerűségét jól mutatja, hogy két hónap elteltével már közel 4000-en követik mindennapjainkat és értesülnek karrierlehetőségeinkről.

Vannak tradicionálisnak számító juttatásaink, amelyek újra „trendivé” váltak: ilyenek a kollégák wellbeingjét támogató intézményeink, mint üdülőink, sportpályánk, uszodánk, konditermünk, vagy a komplex szűrővizsgálataink. Ezeket folyamatosan fejlesztjük, mert munkatársaink körében nagyon népszerűek.

Összességében azt gondolom, hogy nagyon jó részt venni a Richter évszázados történetének ezen szakaszában, ahol rengeteg olyan fejlesztést tudunk véghez vinni, melyekkel sokak életét és munkáját tehetjük jobbá világszerte.

Kérdésem Sipőcz Ivánhoz, az Uniqa HR and Organisation Leadjéhez szól:

A HR hogyan támogatja a vezetőket és kollégákat az Uniqa kultúraváltásában?

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így zajlik a szervezeti evolúció a szemünk előtt

„Nem a legerősebb szervezet lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leginkább fogékony a változásra” – mondta Charles... Teljes cikk

Teljes transzparencia egy teljesen remote cégnél - Bondici Flóra, a Chorus One Chief People Officere

HR Szubjektív rovatunkban Bondici Flóra, a Chorus One Chief People Officere kérdez, miután válaszolt Gaál Annamária, az AGCO Hungary HR vezetője... Teljes cikk

Mik voltak a legfontosabb HR témák 2023-ban, és mi várható 2024-re?

Számomra a 2023-as év HR szempontból változatlanul a gyorsulás és a szakmai kijózanodás időszaka volt. A pandémia járvány által bemozdult... Teljes cikk