Megjelent: 3 éve

Állásinterjú telefonon vagy skype-on: erre figyelj

Egyre gyakrabban használnak a cégek a telefon mellett valamilyen videó alapú szolgáltatást is interjúztatásra. Mire érdemes figyelni álláskeresőként? Tippek, tanácsok a virtuális állásinterjúhoz a Karrier Intézettől Gerlei Béla tollából.

images

A munkáltató több okból hívhat: kérdései vannak a pályázati anyagoddal kapcsolatban; néhány „szűrőkérdést” akar feltenni; meghív interjúra; vagy akkor ott, azonnal interjúztatni szeretne. Több álláskereső is beszámolt váratlan Skype hívásról, amikor a potenciális munkáltató „csak néhány kérdést” akart feltenni.

Elárul a hangod


Az első benyomás itt is sokat nyom a latba, nem mindegy, hogy hogyan veszed fel a telefont, mit mondasz először. Ha állást keresel, nem tudhatod, mikor jön a „hívás”. Készülj fel az udvarias és professzionális - a személyiségedhez és a megcélzott pozícióhoz illő - bejelentkezésre: „X.Y. vagyok, jó napot kívánok!” Ha ismeretlen, vagy rejtett számról hívnak, mindig így vedd fel. Különösen fontos ez a felkészülés Skype-hoz, mert a többség informális csevegésre használja, aminek a hangneme egy HR-essel nem a biztos, hogy a legmegfelelőbb.

Most nem alkalmas


Ha alkalmatlan pillanatban hívnak, jobb, ha nem veszed fel. Ha látszik a szám, hívd később vissza. Hogyha mégis felveszed, ne hebegj-habogj, ne szabadkozz. „Örülök, hogy hívtak, de sajnos ebben a pillanatban nem tudok beszélni, hívhatom önt 3 óra után?”, vagy „Elnézését kérem, éppen egy megbeszélésen vagyok, kérhetem, hogy dél és egy óra között hívjanak?”. Ha tényleg nem alkalmas az időpont, ne magyarázkodj, egy tőmondatban kérd arra a telefonálót, hogy hívjon vissza. A például a Skype chat funkcióját használva hasonlóan kérhetsz halasztást. Ennek megvan az előnye: lehetőséget ad a felkészülésre, átnézheted a céggel kapcsolatos információidat, jegyzeteidet.

Döntő lehet


Sok tekintetben a telefonos vagy videós interjú olyan, mint a személyes állásinterjú, de technikai vagy költségkímélési okokból - például földrajzi távolság vagy több résztvevője van egymástól távol - elektronikusan lebonyolítva. Ezeket hasonlóan a személyeshez, jó előre egyeztetni szokták, és pontosan ugyanúgy érdemes felkészülni rá. Általában háromnegyed-egy órás, de előfordulhat, hogy hosszabbra nyúlik: hallottunk már majdnem három órás telefonos, vagy videós interjúról is.

Felkészülés, felkészülés


Mindenekelőtt tisztázd magadban, mit szeretnél elérni az interjúval: ez többnyire az, hogy behívjanak egy személyes beszélgetésre.
Gondold át, és fogalmazd meg a három legfontosabb érvet a felvételed mellett, amelyet mindenképpen el akarsz mondani. Sokat segíthetsz ezzel a felvételiztetőnek, akinek így nem indirekt információból kell kihámoznia a lényeget. Legyenek példáid, történeteid érveid alátámasztására.

A környezet számít

Ha van lehetőség, keress egy csendes szobát, ahol nyugodtan - beszűrődő háttérzaj nélkül - beszélgethetsz az interjúztatóval. A gyereksírás, kutyaugatás vagy a TV-ből hallatszó hangok nemcsak zavaróak, rontják is a rólad alkotott képet. Jó ötlet, ha egy pohár vizet, és papírt, ceruzát készítesz önéletrajzod és jegyzeteid mellé.

Telefonos interjúnál sokat segíthet, ha számítógép előtt ülsz, és (előre) megnyitod a cég honlapját, meg egy keresőt, ahol akár beszéd közben is utánanézhetsz néhány dolgoknak. Ugyanezt, nem teheted meg, ha a számítógéped videókameráját használod, mert látszik és behallatszik minden, amit a gépen csinálsz. Teszteld a hátteret, csak az látsszon, amit valóban szeretnél.

Figyelj a beállításokra!


A többség, amikor a barátaival, családjával beszél, videót is használ a (pl. Skype) beszélgetésekhez. Érdemes figyelni arra, hogy vagy kikapcsoljuk a kamerát, amikor egy potenciális munkáltatóval beszélünk, vagy pedig olyan környezetet biztosítsunk, ami nem rontja a rólunk alkotott képét. Például egy bevetetlen ruhákkal teli ágy a háttérben valószínűleg rontani fogja az összbenyomást, amíg például egy jól megválogatott könyvekkel teli könyvespolc meg javítani. A profilképed és a mottód sokat elárulhat, válaszd ki gondosan! Kapcsold ki a hangjelzéseket, zárd be az összes egyéb ablakot, lépj ki minden nem szükséges alkalmazásból.

Telefonon is „látnak”


Annak ellenére, hogy nem látnak, a hangodon érezhetik, hogy ülsz vagy állsz, ideges vagy, vagy éppen most keltél fel. Ha mosolyogsz, pozitív benyomást tehetsz a felvételiztetőre, és megalapozhatod a beszélgetés hangnemét. Egy amerikai kísérletben modellezett interjúszituációban az interjúztató pusztán a hallott hang alapján meg tudta mondani, hogy az interjúalany milyen jellegű öltözéket visel (például pizsamát vagy öltönyt). Ha teheted, öltözz úgy, mintha személyes találkozóra mennél, ha videó interjún veszel részt, akkor mindenképpen. Kényelmes fejhallgatót használni, de vedd figyelembe, hogy milyen hatást keltesz másfélszeres szélességű fejjel…

Gyakorolj


A személyes jelenlét nélküli interjúzás nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. A Karrier Intézet tapasztalatai szerint a gyakorlás megsokszorozhatja a siker esélyét. Keress egy barátot vagy családtagot és játsszátok el a telefon vagy videó hívást, ha lehet rögzítve. Hallgasd, nézd vissza, és tedd fel magadnak a kérdést: ”Én felvenném ezt az embert?”. Ha a válasz nem egyértelmű „igen!”, akkor még gyakorolnod kell. A gyakorlással csökkenthető a bizonytalanság, hiszen épp elég feladat a feltett kérdésekre frappánsan válaszolni.

Még 10 tipp, ami jól jöhet, ha hívnak


- A beszélgetés elején tisztázd (és írd fel), kivel beszélsz, hol tudod elérni (mobil szám, azonosító, e-mail cím), mi a beszélgetés célja, milyen hosszú lesz? Kik vannak még a vonalban?

- Ne félj kérdezni!

Kérdéseid mutassák, hogy lelkes vagy, és érdeklődő.
- Vigyázz, hogy ne beszélj túl sokat. A válaszaid legyenek rövidek, egy-két percnél sose beszélj többet. Nyugodtan megkérdezheted a felvételiztetőtől, hogy kielégítőnek tartja-e válaszodat, utalva arra, hogy ki tudod egészíteni, ha szükséges.
- Beszélj tisztán, jól artikulálva. Ne felejtsd el, hogy partnered nem lát (telefonon), vagy csak részben (videón), így a metakommunikációd jelentős része nem ér célba.
- Ne vágj partnered szavába! A legtöbb videóalkalmazásban nem tudtok egyszerre beszélni, így információ veszhet el.
- Senki sem várja, hogy minden kérdésre azonnal megfelelj, de a kommunikáció folytonossága megkívánja, hogy tájékoztasd az interjúztatót arról, hogy mi történik. Például: „Egy pillanat, hadd gondoljam át…”
- Ne felejts el levegőt venni: az egyenletes légzés megnyugtat és önbizalmat ad.
- Mielőtt megszakítanád a beszélgetést, tisztázd a következő lépéseket (számíthatsz-e személyes beszélgetésre, további megkeresésre).
- Köszönd meg a hívást, és tudasd az interjúztatóval, hogy továbbra is érdeklődsz a cég illetve a pozíció iránt.
- Videós interjún lehetőleg nézz a kamerába, mert bár mindenki tudja, hogy működik a technika, jobban szeretik az emberek, ha minél többet rájuk nézel. Ez tipikusan olyan dolog, amit előre gyakorolni kell.

A kutatások tanúsága szerint, bármilyen furcsa is, általában, kép nélkül, csak hangbeszélgetést használva jobb benyomást teszünk az interjúztatóra, azaz, ha lehet, érdemes ezt a formát választani.

Gerlei Béla MBA MSc.
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Igazgató
Karrier Intézet
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Már meggondolják a gyári munkások a váltást: trendforduló a gyártó cégek álláspiacán?

Az utóbbi egy hónapban csökkent a fluktuáció a hazai gyártó szektorban, egyre többen ragaszkodnak a munkahelyükhöz, a biztosat nem cserélik el a... Teljes cikk

Mit tud Chat GPT a HR-ről? - itt a nagy teszt

December elején tette nyilvánossá az Open AI mesterséges intelligencia kutató cég chatbotját, a Chat GPT-t, amely minőségi ugrást jelent a korábbi... Teljes cikk

Van munkalehetőség bőven - visszapattant a hirdetések száma februárra

A január eleji megtorpanás után februárra megközelítőleg a decemberi szintre jött vissza a netes álláshirdetések száma. Az Állásportál.hu... Teljes cikk